Linkuri accesibilitate

Despre o anume libertate în Moldova. Libertatea mass media


Vasile Botnaru în dialog cu Igor Boțan despre un proiect legislativ controversat.

Europa Liberă: Unii analişti s-au grăbit să declare că societatea civilă ar fi obţinut victorie determinându-i pe legislatori să-şi retragă, temporar probabil, iniţiativa legislativă privind stoparea propagandei ruseşti condimentate puternic cu elemente de cenzură, interdicţie etc. Dumneavoastră cum interpretaţi această linişte înainte de furtună?

Igor Boţan: „Grupurile parlamentare au vrut să încerce reacţia societăţii la introducerea cenzurii, pentru că au marele interes, în situaţia în care se găseşte Republica Moldova acum, după furtul miliardului, după problemele legate de formarea bugetului şi probabil au înţeles că au făcut exces de zel. Eu nu cred în niciun caz că este vorba despre o victorie a societăţii civile.”

Europa Liberă: Dar totuşi s-a reuşit să li se dea peste mâini.

Igor Boţan: „S-a reuşit să li se dea peste mâini, pentru că s-a invocat un capitol din Acordul de Asociere, care se numeşte „Cultură şi mass-media”, în care sunt scrise foarte clar obligaţiile statelor asociate cu Uniunea Europeană în privinţa libertăţii mass-media. Este absolut evident pentru toată lumea că s-a încercat un abuz. Acest abuz a fost luat în furci, dacă putem spune aşa, de opinia publică, de jurnalişti şi au fost şi mesaje din partea comunităţii ambasadorilor. De aceea, s-a făcut un pas înapoi.”

Europa Liberă: Dar indiferent de detalii, de amănunte, ceea ce sare în ochi este modul de gândire care este inimaginabil pentru o guvernare declarată sau autodefinită democratică. Or, încercarea de a ţine în frâu presa şi chiar răzbunarea vădită pentru criticile, ironiile care curg şuvoi, aceasta nu vi se pare strigător la cer?

Igor Boţan: „Nu este vorba despre manieră de gândire. Este vorba despre salvarea propriei reputaţii a acestor deputaţi, a acestor politicieni într-o situaţie foarte-foarte gravă, când valuri de critici la adresa lor deja anunţă că această clasă politică este una depăşită, indezirabilă, care va trebui în curând să fie schimbată.”

Europa Liberă: Şi chiar legislatorii cred că prin sterilizarea presei pot să salveze aparenţele, reputaţia?

Igor Boţan: „Sunt nişte mişcări instinctive. Adică, vin din instinctul autoconservării acestor politicieni care, dacă pierd puterea, cu certitudine vor fi clienţii unei justiţii eventual reformate. Ei înţeleg perfect acest lucru, iar ceea ce vedem noi cu toţii astăzi este o încercare de autoconservare, de apărare, una foarte stângace, una care este evident supusă riscurilor de a fi atacată atât de partenerii europeni, am invocat deja capitolul din Acordul de Asociere dedicat culturii şi mass-media, dar şi de către jurnalişti. Pentru că jurnaliştii imediat le amintesc: „Stimaţi guvernanţi, aţi profanat totul ce s-a putut profana în procesul de integrare europeană. Și aţi avut un singur punct, un singur capitol cu care vă lăudaţi – independenţa mass-mediei. Iată că aţi ajuns şi la punctul când vreţi să anulaţi şi ceea ce consideraţi singura cucerireʾ.”

Europa Liberă: Porniţi pe acest drum, probabil nu vor renunţa. Ne putem aştepta că într-o formă mai sofisticată setul acesta de interdicţii va fi pus pe masa parlamentarilor.

Igor Boţan: „Deja ne convingem de aceasta. Deci, vor da înapoi în ceea ce priveşte amendarea Codului Audiovizualului, dar vor folosi metodele administrative. Lucru de care ne-am convins chiar ieri. Ieri a avut loc un protest pe care televiziunea publică, pe care o consideram că totuşi cât de puţin s-a reformat, nu l-a reflectat în general, iar după ce a fost somată, a dat o informaţie că au participat câteva zeci de cetăţeni care au comemorat evenimentele din 7 aprilie. Este un exemplu elocvent că prin metode administrative vor încerca să obţină ceea ce nu au putut obţine prin metode de modificare a legislaţiei.”

Europa Liberă: În ziua când s-a anunţat această iniţiativă, urmăream cum a fost prezentat discursul, conferinţa de presă a fostului preşedinte Băsescu. Dânsul pledează clar pentru planul „B”, de unire, pentru a salva Basarabia de „cotropire”, or televiziunea vorbeşte doar despre faptul că Băsescu a obţinut sau nu cetăţenie.

Igor Boţan: „Iarăşi este un exemplu bun, demn de remarcat. Și aceasta arată ce se întâmplă cu calitatea jurnalismului atunci când se află sub presiunea politică şi este nevoită să recurgă la astfel de trucuri.”

Europa Liberă: Întrebarea este dacă patronii acestor jurnalişti chiar speră să mai poată manipula opinia publică, astfel încât să obţină ceea ce vor exact în momentul în care se declară luptători cu propaganda rusească.

Igor Boţan: „Prin aceasta se compromit şi mai mult. Toată lumea înţelege că modul în care procedează este mai degrabă unul de supravieţuire, pentru că, aşa cum spuneam, dacă pierd puterea, sunt pasibili de urmărire, aşa cum se întâmplă în România. A propos, despre exemplul extraordinar de util şi pozitiv pentru Republica Moldova, exemplul din România. Lucrurile evoluează de o manieră pe care ei nu o mai pot controla şi atunci încearcă să se apere. Acestea sunt mişcări de apărare.”

Europa Liberă: Cât de mult pericol prezintă pentru ei acţiunea de protest care s-a produs duminică?

Igor Boţan: „Din punctul meu de vedere, această acţiune şi-a propus drept scop să fie una mai mult sau mai puţin perpetuă, pentru a nu lăsa valul de nemulţumiri a cetăţenilor să se stingă. Dimpotrivă, din câte înţeleg eu, vor încerca ca acest val de nemulţumire să fie amplificat, prin alte manifestaţii publice şi să-i facă pe politicieni să înţeleagă că puterea emană de la cetăţeni, de la popor. Această corupţie înfloritoare în Republica Moldova este cel mai mare pericol pentru securitatea naţională a Republicii Moldova. Nişte lideri corupţi sunt şantajabili de către cei care au interese. Iar cine are interese în această zonă cunoaştem foarte-foarte bine.”

Europa Liberă: Altădată se părea că „7 aprilie” este imposibil de umbrit. Or, iată, a fost posibil şi „Pădure Domnească”, şi furtul, calificat de politicieni, a propos, de la Banca de Economii. Unde se mai află în topul necazurilor „7 aprilie” astăzi?

Igor Boţan: „7 aprilie” este o dată forte-foarte specială. Pentru că „7 aprilie” a fost, să zicem aşa, tregherul care a pornit schimbarea, aşa-zisa schimbare aşteptată foarte mult. Tinerii au venit cu cerinţe foarte-foarte clare – democraţie, libertate, integritate europeană. Şi iată că acum aflăm că acest demers al tinerilor a fost convertit într-o afacere profitabilă de către ceea ce numim noi clasa politică. Să vă spun ce vorbeau oamenii ieri, unde am fost şi eu, oameni de afaceri care s-au apropiat şi mi-au spus: „Aceştia nu au bani pentru buget, măresc taxele, introduc noi taxe, iar businessul va fi nevoit, pentru a supravieţui, să treacă în umbră”. Intenţiile guvernanţilor măcar cumva de a acoperi găurile din buget pot avea efect exact invers. Şi atunci lucrurile se înrăutăţesc şi mai mult. Aceasta este situaţia dramatică în care o guvernare rapace, o guvernare iresponsabilă a adus Republica Moldova sub paravanul integrării europene. Şi acesta este cel mai dezolant lucru pe care îl trăim cu toţii acum, pentru că visul nostru curat, mai ales al tinerilor, de a transforma Republica Moldova într-un stat european iată că a fost folosit de şmecheri pentru ca sub acest paravan să-şi realizeze dorinţa lor de a se îmbogăţi în cea mai săracă ţară din Europa.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, dar până la urmă aceasta nu e dovedit în instanţă, justiţia nu le-a dat verdict că sunt aşa cum îi numiţi dumneavoastră…

Igor Boţan: „Este adevărat. Numai că s-au deschis 22 de dosare penale. Numai că liderii care se gândesc cum ar putea eventual să scape de revolta cetăţenilor spun: „Da, s-a comis un jaf, furt şi trebuie să-i identificăm pe cei vinovaţi”. Ceea ce spuneţi dumneavoastră este de asemenea relativ până la proba contrarie. Dar este un fapt cert că banii au dispărut, că au fost scoşi, că s-a încălcat legea şi 22 de dosare penale deschise. E altă problemă până unde vor fi duse aceste dosare şi dacă vor ajunge pe masa judecătorilor.”

Europa Liberă: Cine va apărea la capătul lor? Peştii mărunţi sau rechinii?

Igor Boţan: „Exact. Dar aici marea problemă este că aceste instituţii sunt politizate începând cu 2001, luna octombrie a fost o campanie în care noi, cei care cooperăm cu presa, am fost învinşi, ni s-a spus: „Aşa se face peste tot, în America, în Europa. Tăceţi şi înghiţiţi situaţia pe care o aveţi şi fiţi mulţumiţi că noi vă promovăm integrarea europeană a Republicii Moldova”. Iată că au trecut de atunci patru ani de zile şi vedem efectele adevărate ale politizării instituţiilor de interes public. Aici acum nimeni nu trebuie să aibă iluzii, cel mai mare rău este în partidele corupte care au politizat instituţiile de interes public. Punctum! Mai mult nu pot adăuga nimic aici.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG