Majoritatea liderilor occidentali a decis să boicoteze ceremoniile din 9 mai de la Moscova, prilejuite de aniversarea a 70-a a victoriei în al Doilea Război Mondial, din cauza anexării de către Rusia a Crimeei și a sprijinului pe care Moscova îl acordă separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei. Preşedintele moldovean a refuzat şi el invitaţia, ca şi armata moldoveană. Odată însă cu apropierea zilei de 9 mai revin în atenţia opiniei publice unele simboluri legate de această zi, dar cu semnificație controversată, cum e şi cazul panglicii negru-oranj, interzisă în Ucraina şi Kazahstan încă de anul trecut, din cauza dezbinării ce o provoacă în societate şi asocierii ei cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. O dezbatere la această temă a avut loc la agenţia de ştiri IPN. Relatează, Alla Ceapai.
Autorităţile de la Chişinău au ignorat exemplul Ucrainei, Kazahstanului şi al Belarusului de a interzice sau cel puţin de a recomanda evitarea utilizării panglicii negru-oranj la sărbătorile de 9 mai de anul trecut.
O propunere a opoziţiei liberale în acest sens nu a fost susţinută de majoritatea parlamentară de atunci. La mijlocul lunii martie PL a readus pe agenda noului parlament proiectul de lege. Acesta prevede amenzi de până la 5 mii de lei pentru cei care vor folosi panglica Sf. Gheorghe. Şanse că propunerea liberalilor va fi susţinută în parlament sunt minime. Cel puţin una din comisiile de profil a respins proiectul cu votul comun al PCRM, PSRM şi PD. Prezent astăzi la dezbaterea găzduită de agenţia de presă IPN, deputatul liberal Valeriu Munteanu a insistat asupra necesităţii interzicerii panglicii, devenită pe fundalul crizei ucrainene un simbol al naționaliștilor ruși şi a separatismului. În opinia liberalului acest simbol reprezintă un pericol pentru securitatea statului:
„Această panglică depăşeşte cu mult simbolistica. Ea trece pe făgaşul securităţii statului. Pentru că creează premise şi condiţii pentru separatism.”
De cealaltă parte, Vlad Bătrîncea, deputat al Partidului Socialiştilor, una din forţele politice care promovează acest simbol, spune că discuţiile despre panglica Sf. Gheorghe devin problematice din cauza că sunt politizate în exces. Iar dorinţa unor partide de a interzice acest simbol creează si mai multă tensiune în societate:
„Dacă unele partide politice parlamentare nu ar veni cu aceste idei şi iniţiative se a interzice, de a condamna, de a amenda cred că această problemă nu ar lua amploare aşa cum este astăzi.”
Istoricul Octavian Ţîcu a menţionat că panglica, utilizată de cetăţenii care împărtăşesc mai degrabă o perspectivă rusească asupra ordinii mondiale, este o invenţie relativ nouă şi reprezintă o proiecţie imperialistă a Rusiei. Istoricul spune că aceasta nu are nimic în comun cu simbolistica de dinaintea primului război mondial şi nici cu cea din victoria celui de-al doilea război mondial. Polemicile în jurul acestui simbol vor exista atâta timp cât societatea va fi dezbinată în tabăra pro-vest şi cea pro-rusă, crede istoricul:
„Această problemă nu are soluţie atâta timp cât atestăm un nivel înalt de confruntare între Occident şi Rusia. Atâta timp cât viziunile polarizate ale acestor două blocuri masive geopolitice sunt conflictuale această situaţie va persista în Republica Moldova. Când vorbim în termeni de panglică sau de tricolor, vorbim în termeni de Est sau Vest.”
Expertul Sergiu Ostaf susţine că o eventuală interzicere a panglicii va antagoniza şi mai mult societatea:
„Intervenţiile de a interzice un simbol contează în situaţiile în care există un pericol eminent. Nu cred că în Republica Moldova există în prezent un asemenea pericol eminent.”
Deşi nu se încumetă să interzică acest simbol oficialii moldoveni vor evita să-şi prindă panglică negru-oranj în piept atunci când vor merge să-i felicite pe veterani cu victoria, aşa cum au făcut-o şi anul trecut, cred experţii.
Amintim că de rând cu alţi lideri occidentali şeful statului Nicolae Timofti a refuzat invitația de a participa la festivitățile plănuite la Moscova pe 9 mai, pentru sărbătorirea a 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în Cel de-al Doilea Război Mondial. La parada din Piața Roșie nu va participa nici Armata Națională.
-------------
Europa Liberă a încercat să afle şi ce cred locuitorii de rând din Chişinău despre panglica negru-oranj şi semnificațiile sale, dar şi despre decizia preşedintelui Nicolae Timofti de a nu merge la parada de 9 mai de la Moscova.
„Este un simbol străin ţării noastre, oameni buni. Noi avem panglicile noastre. Avem drapelul ţării noastre, ne numim ţară independentă. Avem simbolurile noastre. Rusia trebuie să se folosească de această panglică. Este simbolul ţării lor. dar noi ce avem cu ţara lor!?”
„Pentru ce să luăm simbolul altui stat dacă îl avem pe al nostru!?”
Europa Liberă: Dar, totuşi, mulţi dintre cetăţenii moldoveni poartă această panglică mai cu seamă de sărbătorile de 9 mai.
„Este o mediatizare permanentă străină. Am contact cu oameni din Ucraina care înţeleg cu totul altfel lucrurile, deoarece sunt informaţi despre ceea ce se face mai ales acum în Ucraina. Noi nu suntem informaţi.”
„Mulţi poartă această panglică fără să îi ştie sensul, semnificaţia. Habar nu au pentru ce e. Pur şi simplu de 9 mai sau nu ştiu ce acolo zic hai s-o purtăm.”
„Bunicii au luptat, tata, la fel, în familia noastră panglica Sf. Gheorghe înseamnă multe. Este onoarea patriei noastre, a fostei URSS. Este memoria, mândria şi cinstea fiecărui om. Regretabil că elevii, copii nu studiază nimic despre asta.”
Europa Liberă: Ce părere aveţi despre panglica Sf. Gheorghe?
„Nu ştiu. Nu sunt aşa de credincioasă.”
„Eu o port şi în maşină am atârnat-o. Pentru mine panglica Sf. Gheorghe vorbeşte despre foarte multe. În primul rând, despre victorie.”
Europa Liberă: Preşedintele Nicolae Timofti a anunţat că nici dumnealui, nici Armata Naţională nu vor fi prezenţi participa la parada de 9 mai de la Moscova.
„E foarte corect. Cum după aşa război şi dezastru care are loc în Ucraina să participi la aşa manifestaţie.”
„Eu cred că preşedintele trebuia să accepte invitaţia şi trebuia să plece la Moscova. pentru că trebuie să fim prieteni cu toţi şi cu Rusia, şi cu România, cu toţi.”
Europa Liberă: Ar fi trebuit să fie prezentă Moldova la parada de la Moscova?
„Acestea sunt viziuni politice care sunt dictate de cineva care dirijează cu totul.”
„Este o tradiţie. Nu avem cum să o dăm aşa la o parte. De ce să nu meargă Moldova. E 9 mai, o rămas măcar ceva în amintire.”
„Totuşi a lupta cineva pentru noi.”