Astăzi s-au împlinit 40 de zile de la moartea lui Boris Nemțov, popularul lider al opoziției ruse, asasinat în centrul Moscovei, la 26 februarie. Familia și prietenii au dorit să organizeze un parastas mai special în amintirea sa, dar nu au putut trece peste obstacolele puse de autorități.
În timp ce trolii regimului Putin și cei care îl sprijină printre oamenii de cultură se bucură de cea mai mare popularitate, numele lui Boris Nemțov, liderul asasinat al opoziției ruse, pare să fie menit, condamnat - din perspectiva autorităților - la uitare. Dorința anunțată de apropiații săi de a organiza astăzi o comemorare, un parastas de 40 de zile, de relativă amploare, sub forma unui concert popular la Moscova, s-a lovit de obstrucția autorităților.
Organizatorii, între care se află Mihail Kozîrev, un cunoscut producer și promotor al spectacolelor rock pe scena rusă, declarau deja cu cîteva zile în urmă că au contactat aproape toate sălile de concert cu o capacitate de două mii și mai mult de spectatori, dar că, în ciuda unui aparent interes inițial, toate au respins oferta, aducînd motivațiile cele mai variate.
Kozîrev scria într-o postare pe Facebook, citată de cotidianul Moscow Times și semnată împreună cu un fost redactor al revistei Afisha și cu Olga Șorina, un consilier al lui Nemțov: „Promotorii îți cer întîi o zi de gîndire și apoi revin cu răspunsuri de genul «ni s-a recomandat să nu facem așa ceva» sau «nu sîntem pregătiți», ori «nu vrem să fim implicați în așa ceva».
Numeroase personalități de legendă ale rock-ului rus și alți artiști, ca Iuri Șevciuk, grupul Bi-2, Șaif și Andrei Makarevici, s-au angajat să participe la concert fără plată. Dar, după spusele producătorului citat, singura administrație care a acceptat să găzduiască spectacolul a fost cea a Teatrului Verde din Parkul Gorki, în aer liber. Curînd a devenit însă clar că permisele oficiale pentru desfășurarea concertului nu aveau cum să le parvină organizatorilor pînă astăzi.
Comentînd faptele, semnatarii postării de pe Facebook, scriau: „Nu avem nimic împotriva celor care ne-au refuzat. [...] Fiecare are afacerea și problemele lui. Dar rămîne întrebarea dureroasă: ce fel de timpuri neiertătoare trăim și ce se întîmplă cu noi?”
Nimeni nu se îndoiește de unde pleacă amenințările și obstrucțiile la adresa celor din cultură. O fostă secretară a lui Nemțov, care și-a prezentat săptămîna trecută memoriile la libăria Casa Cărții (Dom Knighi) din Moscova, dezvăluia - citată de o relatare din ziarul Kommersant - că toate celelalte lansări ale cărții planificate, împreună cu fata lui Nemțov, Jana, în alte librării, au trebuit să fie anulate fiindcă organizatorilor lor „li s-a făcut frică”.
Între timp, presa a anunțat că la locul crimei, florile și portretele memorial ale lui Boris Nemțov au fost înlăturate de necunoscuți în cursul nopții de vineri spre sîmbătă. Ilia Iașin, un membru al opoziției apropiat de Nemțov declara pentru Interfax că „asemenea provocări nu fac decît să îi mobilizeze pe oameni, să continue să aducă flori”. Sute de noi buchete au fost aduse la locul memorialului, de către un serviciu de voluntari, care colectează și semnături în sprijinul unei cereri oficiale de instalare a unei plăci sau pietre memoriale pe podul pe care a fost ucis Nemțov.
Lista cu semnături urmă să fie înmînată astăzi oficialităților guvernamentale, dar printre apropiații liderului ucis domnește scepticismul. Potrivit legislației moscovite o placă memorială poate fi pusă numai doi ani după moartea celui comemorat, iar o comisie specială trebuie să aprobe inițiativa.
De un asemenea monument a avut parte, în alte vremuri, Galina Starovoitova, deputată și militantă pentru drepturile omului, asasinată, ca și Nemțov, dar la St. Petersburg în 1998.
Ancheta uciderii ei durează de 16 ani, abia zilele trecute un membru al crimei organizate, Vladimir Barsukov, fost președinte al companiei care alimenta St. Petersburgul cu combustibil, fiind desemnat acum drept vinovat.
Șansele descoperirii ucigașilor lui Boris Nemțov nu apar astăzi mai apropiate decît cele în cazul Galinei Starovoitova. Iar Kremlinul face, între timp, tot ce poate ca numele lui Nemțov să fie uitat.