Moda cărților semnate de politicieni ori de vedete din lumea artistică este destul de veche. La noi am avut recent un caz cu totul remarcabil: Pas cu pas, cartea președintelui Klaus Iohannis, lansată în toamna trecută, a devenit un best-seller, atingând – se spune - un tiraj de peste 130000 de exemplare. Stimulat de succes, dl Iohannis anunță acum că în luna mai va lansa o nouă carte, cu titlul Primul pas. În România a apărut însă și o altă modă, care face ravagii: aceea a cărților scrise în închisoare. Deținuții care optează pentru această practică dovedesc, pe de o parte, că doresc să se reabiliteze, social și moral, iar pe de altă parte beneficiază de o reducere, deloc neglijabilă, a perioadei de detenție.
Așa se face că, ascultând, peste ani, de binecunoscutul îndemn al lui Heliade-Rădulescu, mai mulți condamnați celebri s-au pus temeinic pe scris, ilustrându-se mai ales în domeniul lucrărilor științifice. În cazul lui Adrian Năstase demersul este credibil, deși ne putem întreba cum poți să faci o cercetare fără instrumentele de lucru pe care le găsești în biblioteci. Lipsiți de aceste mijloace, deținuții cu veleități științifice vor fi tentați să procedeze precum odinioară premierul Victor Ponta când își redacta teza de doctorat, adică să copieze din cărțile altora. Dacă un prim-ministru nu pățește nimic pentru că a plagiat, de ce s-ar sfii un pușcăriaș aflat într-o situație de forță majoră? Printre cei eliberați de curând, grație și paginilor scrise în închisoare, se află George Becali, om de afaceri și patron al clubului de fotbal Steaua. Becali ar fi compus în închisoare trei volume, conținând meditațiile sale pe teme spirituale. E o performanță, dacă ținem seama că, atunci când în presă a apărut reproducerea unei cereri a lui Becali către directorul închisorii, am văzut că cele câteva fraze erau împănate cu greșeli de gramatică și de ortografie. Din respectivul text manuscris reiese că George Becali e de fapt un semi-analfabet, dar cum domnia-sa a fost și europarlamentar nu trebuie să ne mai mire nimic.
O profundă transformare interioară pare să fi suferit și un alt fost politician și patron de fotbal, omul de afaceri George Copos. În cele 400 de zile de detenție el a scris nu mai puțin de 5 (cinci) cărți, ceea ce chiar și pentru cineva care trăiește în condiții normale e o reușită excepțională. Dl Copos a și citit mult în această perioadă, mai ales filozofie. La ieșirea din închisoare le-a spus, de altfel, ziariștilor două citate din Nietzsche. George Copos părea foarte sincer când povestea cum a citit în cele 400 de zile cât n-a citit în toată viața lui. A citit atât de mult încât s-a lăsat contaminat de lecturi, una dintre cărțile scrise în închisoare, o erudită cercetare din domeniul istoriei, fiind deja suspectată de plagiat.
Dată fiind activitatea din ultima vreme a Direcției Naționale Anticorupție ne putem aștepta, în anii ce vin, la o abundentă producție carcerală. Și e foarte posibil ca unii să se apuce, din spirit de prevedere, să-și scrie cărțile cât sunt încă în libertate.