Guvernul Borisov a amânat adoptarea strategiei anticorupție din care făcea parte un model apropiat de cel al DNA-ul românesc. Propunerile, lansate cu entusiasm de reprezentanții Blocului reformator, viceprim-ministrul Meglena Kuneva și ministrul justiției Hristo Ivanov, s-au lovit în ultimele zile de opoziția partenerilor mai mari la guvernare din partidul GHERB.
Într-un mod surprinzător primul ministru Boiko Borisov a avertizat: „Nu vă luați după România. Trebuie să urmărim Germania și Olanda. Bulgaria a trecut prin toate, acum avem nevoie de puțină liniște.”
Borisov a cerut să nu se mai sperie investitorii străini cu vorbe despre corupție care în realitate nu este mai mare decât cea din țările bogate. Autobiciuirea pe aceasta temă va putea duce și la sistarea de fonduri europene.
Premierul a dat drept dovadă că problema corupției este nesemnificativă faptul că în Bulgaria un kilometru de autostradă costă 1,5-2 milioane de euro iar în Grecia de 3-4 ori mai scump. Metroul din Sofia: 15-17 milioane de euro kilometrul, cel de la Budapesta sau Varșovia 45-60 de milioane. „Cei din Comisia Europeană au înțeles despre ce este vorbă și nu mă mai întreabă de corupție”, a adaugat Borisov.
„Am creat un puternic sistem de autocontrol. Din statistica Comisiei se vede că la absorbția fondurilor europene suntem printre cei mai buni, cu numai 1,5% corecții în timp ce vecinii ajung la 40%”, a mai spus primul ministru.
Comentând experiența cu DNA, el a avertizat: „statul nu poate suporta două parchete independente. Se vor aresta unii pe alții. Dacă este un lucru bun, în Germania și Franța ar fi existat căte două iar în Suedia trei. Să nu ne luăm după vânt.”
Ieri, procurorul general Țațarov și ministrul de finanțe Goranov au respins o parte din ideile conținute în proiectul de strategie anticorupție - în special posibilitatea ca procurorii să blocheze, pe o perioadă de 48 de ore, realizarea unor contracte economice pe motiv că va putea fi afectat interesul statului sau cel al cetățenilor.
În pofida declarațiilor ironice ale primului ministru în mediile sofiote predomină aprecierea că în România modelul anticorupție a dat rezultate forte bune. Ziarul „Sega” a scris că spre deosebire de cea din Bulgaria clasa politică la nord de Dunăre a pierdut simțul de intangibilitate.