Linkuri accesibilitate

„Ne ducem la Chişinău cu tractoarele, să iasă să ne spună ce vor să facă cu agricultura R. Moldova”


Protestul fermierilor la Soroca. Foto Vadim Șterbate
Protestul fermierilor la Soroca. Foto Vadim Șterbate

Al doilea protest al fermierilor în ultimele trei săptămâni.

Câteva sute de fermieri au blocat miercuri timp de o oră principalele drumuri naţionale, cerând mai mulţi bani pentru fondul de subvenţionare. În câteva locuri, poliţiştii i-au împiedicat pe producătorii agricoli să blocheze şoselele, iar unii protestatari au fost chemaţi să dea explicaţii la poliţie, au anunţat organizatorii. Dacă nu vor fi auziţi de autorităţi, fermierii spun că vor veni peste două săptămâni, cu tot cu tractoare, la Chişinău. Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Agriculturii Ion Sula declara marți că agricultorii trebuie să înţeleagă că în acest an ţara are posibilităţi limitate. Relatează Valentina Basiul.

Chiar dacă se spune că o zi de primăvară hrăneşte un an întreg, fermierii au recurs miercuri la proteste pentru a doua oară în ultimele trei săptămâni şi au şi cheltuit din motorina foarte preţioasă pentru ei în această perioadă a anului. În plus, ei mai anunţă un protest general în faţa guvernului, la începutul lunii mai, unde spun că vor aduce şi tehnica agricolă.

Alexei Ivanov, un fermier de la Mălăieşti, raionul Orhei, care s-a alăturat protestatarilor, spune că producătorii agricoli vor, de fapt, un dialog cu cei de la guvernare, un dialog pe care îl cer de mult timp şi care aşa şi nu a mai avut loc.

„Ne ducem la Chişinău cu tractoarele, să iasă să ne spună ce vor să facă cu agricultura Republicii Moldova. Noi nu cerem ceva care nu-i posibil de rezolvat, nu suntem de pe altă planetă, noi ştim că se poate”.

Europa Liberă: De unde veţi lua bani pentru motorină, că acum este destul de scumpă şi pe care aţi putea-o folosi în altă parte?

„Dar ce-o să facem. N-o să facem o lucrare şi o să mergem în acolo, aşa cum am făcut şi azi. Ori cu un leu, ori fără un leu totdeauna bogaţi nu mai devenim. Asta e speranţa noastră, că totuşi ne vor asculta, ne vor chema, vom dialoga, vom căuta împreună să găsim ieşirea din situaţie. Acesta e scopul, că nouă proteste nu ne trebuie 100 de ani”.

În mai multe locaţii fermierii au blocat cu tractoarele drumurile naţionale, preţ de o oră. Au fost însă şi situaţii când au fost împiedicaţi de poliţişti să facă acest lucru, susţin organizatorii, cum s-a întâmplat la Floreşti, Ungheni sau Ţareuca, raionul Rezina. De asemenea, protestatarii afirmă că parte din fermieri au fost intimidaţi de forţele de ordine şi nu am mai ieşit în stradă. Iată ce povesteşte Andrei Gârlea, fermier de la Rezina:

„Poliţiştii au trimis avertizare tuturor agricultorilor care au avut intenţii de a protesta despre prevederile legislaţiei atât contravenţionale, cât şi penale şi poliţiştii ne-au preîntâmpinat trei zile la rând că în caz de blocare ei au să intervină în forţă. Şi într-adevăr ei au venit acolo, au fost şi mascaţi, şi cu scuturi. O parte din fermieri care au fost avertizaţi au refuzat să vină la protest”.

Ofiţerul de presă al Inspectoratului Naţional de Patrulare, Diana Fetco, neagă informaţiile potrivit cărora agricultorii ar fi fost intimidaţi şi că poliţiştii ar fi comis abuzuri: „Agricultorii au fost anunţaţi despre drepturile, respectiv obligaţiile lor, dar au şi fost atenţionaţi, într-adevăr, despre eventuale incidente, care ar putea surveni, evident, cu implicarea conducătorilor auto deranjaţi de blocarea traseelor. Nu s-au creat blocaje, nu au fost incidente cu şoferi nemulţumiţi. Transportul a fost pe cât posibil deviat de pe traseele acestea şi până la urmă a durat o oră şi totul a fost paşnic şi calm”.

Protestul fermierilor a dat bătăi de cap altor şoferi. Bunăoară avocatul Victor Panţîru a întârziat la un proces la Ungheni. Juristul însă a aşteptat cuminte în maşină, dându-le dreptate agricultorilor. „Oamenii nu mai găsesc soluții decât să blocheze drumuri naționale să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă. Anume aceste persoane şi cei plecați peste hotare mai țin Moldova la suprafață, nu clasa politică şi Guvernul, care emit hotărâri secrete prin care astupă găurile din băncile noastre!“, a scris avocatul pe o reţea de socializare în timp ce aştepta ca protestul să se termine.

Fermierii spun că săptămâna viitoare vor decide data şi formula următorului protest. Ei mai speră că fondul de subvenţionare va fi majorat, că TVA-ul va reveni la 8% pentru toate produsele agricole şi că va fi demonopolizată piaţa produselor petroliere. Pe de altă parte, ministrul Agriculturii Ion Sula a declarat Europei Liberă că şi el vrea mai mulţi bani pentru subvenţii, dar agricultorii trebuie să înţeleagă că în acest an ţara are posibilităţi limitate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG