Linkuri accesibilitate

Starea economică a Rusiei afectează şi Germania


Declaraţiile preşedintelui Comisiei pentru răsărit a Economiei Germane, Eckhard Cordes

Pe piaţa din Rusia se află peste 6.000 de firme germane. Cam toate resimt criza economică prin care trece Rusia, iar în prezent strategia lor este de „a ierna”, adică de a se adăposti şi de a spera că totul va lua o întorsătură pozitivă şi acceptabilă.

Noţiunea de „a ierna” a fost folosită de către preşedintele Comisiei pentru Răsărit a Economiei Germane (Ost-Asschuss der Deutschen Wirtschaft – prescurtat: OA), Eckhard Cordes, într-un amplu interviu acordat radiodifuziunii germane (DLF).

Comisia pentru Răsărit (OA) este un organism înfiinţat în anul 1952, constituind o asociaţie a factorilor economici din Germania care reprezintă interesele firmelor autohtone în spaţiul est-european. Sediul Comisiei (OA) se află la Berlin.

În urma sancţiunilor Uniunii Europene pronunţate împotriva Rusiei, după anexarea Crimeii şi izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, exporturile Germaniei spre Rusia au scăzut cu 35 la sută. Preşedintele Comisiei pentru Răsărit, Cordes, este de părere că trendul negativ va continua. Trebuie avut în vedere faptul, zice el, că forţa economică a Rusiei va continua în acest an să scadă. În acest context, el s-a referit mai ales la şansele exporturilor de automobile germane care s-au înrăutăţit, din cauza dificultăţilor majore în care se află economia din Rusia:

​„Economia rusă se află într-o stare dificilă. În ce măsură se datorează asta sancţiunilor economice, e greu de analizat şi articulat. Aici trebuie avuţi în vedere mai mulţi factori. Privitor la piaţa financiară, se poate afirma cu siguranţă că sancţiunile economice au afectat foarte negativ capacităţile de refinanţare a băncilor – a băncilor ruseşti. În al doilea rînd: Economia rusă se află de trei ani în cădere liberă, înregistrînd o diminuare a ratelor de creştere economică şi a produsului intern brut (PIB). În anul 2014 creşterea a ajuns la nivelul zero. 2015 va însemna o scădere a PIB sub zero. Dacă vor fi minus 3 sau minus 4 sau minus 5 la sută nu se ştie – oricum cifrele vor fi negative. Economia Rusiei mai suferă şi din cauza preţurilor scăzute ale ţiţeilui şi a scăderii cursului rublei.”

În continuare, Cordes admite ipoteza că Rusia va intra anul acesta în recesiune. Ca indicator pentru această evoluţie, economistul invocă scăderea exporturilor germane. Exprimat în cifre, pe 2014, spune Cordes, exporturile spre Rusia au scăzut cu 6 miliarde euro.

În pofida acestei perspective nu tocmai optimiste, Cordes speră că responsabilii de la Moscova se vor trezi la realitate şi că situaţia actuală este doar „o criză temporară”. În acest context, el elogiază „politica cumpătată” faţă de Rusia a cancelarei Angela Merkel, a vicecancelarului Sigmar Gabriel şi a ministrului federal de externe, Frank Walter Steinmeier. Activitatea lor, „merită tot respectul”.

Referitor la faptul că Rusia caută acum să-şi vîndă ţiţeiul şi gazele pe piaţa chineză, este, potrivit lui Cordes, o măsură a Moscovei pe care o poate înţelege. Pe de altă parte, el avertizează faţă de o rupere totală a relaţiilor cu furnizorul rus, amintind că şi în perioada războiului rece, Rusia şi-a respectat contractele. A întrerupt furnizările, spune Cordes, doar către acele state care nu şi-au plătit datoriile.

Ca reprezentant al unui organism care în esenţă face lobby pentru marile companii interesate de profit, Eckhard Cordes propune în finalul interviului crearea unei „zone a liberului schimb de la Lisabona pînă la Vladivostok”. Admite că această propunere pentru moment este doar „o viziune”, „o idee fascinantă” – cuprinsă ca sugestie şi în înţelegerile adiţionale ale acordului Minsk II.

Acum este nevoie de a reduce greutăţile existente în schimbul de mărfuri şi renunţarea treptată la taxele vamale. Pe termen mediu şi lung, conchide preşedintele Comisiei pentru răsărit a Economiei Germane, Eckhard Cordes, va trebui să se aibă în vedere crearea unui spaţiu economic ce va cuprinde Uniunea Europeană şi Uniunea economică euro-asiatică.

XS
SM
MD
LG