Linkuri accesibilitate

Ion Iliescu a reuşit să redeschidă subiectul închisorilor CIA în România (Evenimentul Zilei)


Romania - newspapers, press, generic, Aug2010

Campania de decredibilizare a unor instituții ale statului și ale democrației din România (Ziare.com).

Joi dimineață a devenit publică declarația dată la Der Spiegel de Ion Iliescu: în România au existat închisori ale CIA, sau cel puțin aceasta înțeleg și jurnaliștii germani și cei din România din interviul acordat de fostul președinte al României. Dan Andronic scrie în „Evenimentul zilei” pe această temă și se întreabă ce l-a apucat pe Ion Iliescu, când se știe că România a negat constant această acuzație.

Apoi negocierea unor asemenea lucruri ține de informațiile clasificate. Prima ipoteză enunțată de Dan Andronic este că Iliescu ar face jocul rușilor, care „au tot interesul să menţină o stare de agitaţie pe acest subiect”.

Ipoteza e totuși rapid neutralizată: fostul șef de stat nu este parte a niciunui joc operativ actual, spune comentatorul. Altă ipoteză ar ține cont de „doza de sinceritate” pe care Iliescu și-a asumat-o în ultima vreme.

„În mod cert, și indiferent de motiv, îl cităm pe Andronic, Iliescu a reuşit ca (...) subiectul închisorilor CIA în România să fie redeschis printr-o declaraţie a unui fost şef de stat”.

Alexandru Lăzescu și Octavian Manea semnează împreună un interviu acordat în exclusivitate revistei „22” de ambasadorul Japoniei la București. Diplomatul nipon Seiichiro Takagi a ținut cu puțin timp în urmă la București o conferință despre ascensiunea Chinei și impactul ei asupra securității din Extremul Orient.

În interviu sunt explicate motivele pentru care Japonia e pe cale să iasă din abordarea tradițională a problemelor de securitate, și pe care Seiichiro Takagi o rezumă astfel: „Din cauza distrugerilor severe îndurate de națiunea japoneză în timpul celui de-al doilea război mondial, sentimentul pacifist din Japonia este foarte puternic”.

Acum însă, mediul strategic s-a schimbat fundamental. China tatonează reacția la tentativele sale, axate pe folosirea violenței și nu a negocierilor în limitele dreptului internațional, de a-și recupera foste teritorii. În următorul deceniu, crede ambasadorul Japoniei la București, „ordinea internațională liberală creată după cel de-al doilea război mondial este contestată de China în Asia și de Rusia în Europa”.

Ioana Ene-Dogioiu, de la Ziare.com, scrie despre campania de decredibilizare a unor instituții ale statului și ale democrației din România. Este unul dintre cele mai periculoase fenomene din ultimii 25 de ani, consideră analista. Opinia publică e permanent bombardată de declarații ale unor personaje publice cunoscute - Elena Udrea, Traian Băsescu de pildă - care acuză justiția de politizare, sau că ar funcționa la comanda Serviciului Român de Informații.

A făcut carieră formula fostului reședinte Traian Băsescu: „guantanamizarea României”. Nu se aduce însă nicio dovadă în sprijinul acestor acuzații. Totuși, scrie Ioana Ene, „pentru omul de rând, bombardat sistematic cu aceeași teză, Justiția poate deveni periculoasa, judecătorul în fața căruia caută dreptatea - un adversar, un oprimator cu gânduri ascunse și cu statut incert”.

Și presa este decredibilizată treptat, mai ales după ce fostul director al SRI George Maior a lăsat să se înțeleagă că printre jurnaliști s-ar afla ofițeri acoperiți.

Se încearcă în același timp și compromiterea serviciilor secrete, mai arată Ioana Ene, care reamintește: „Serviciile secrete sunt instituții de forță ale statului, cu rol bine definit, cu importanță majoră. Aruncarea lor în zona gri, ocultă, fără probe, poate constitui un atentat la siguranța națională”.

XS
SM
MD
LG