Europa Liberă: Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat de câteva ori că doreşte schimbarea a patru miniştri din actualul cabinet Gaburici şi că aşa s-ar fi înţeles cu Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, atunci când trebuia să susţină actuala guvernare minoritară. Ce să însemne acest mesaj pe care îl transmite domnul Voronin partenerilor din Parlament, PD şi PLDM?
Igor Boţan: „Partidul Comuniştilor, prin declaraţiile liderului Vladimir Voronin, îşi salvează imaginea de partid, care nu are nicio atribuţie la guvernarea de astăzi din Republica Moldova. Toate aceste mesaje sunt evazive, dacă le pot spune aşa, prin care liderul Partidului Comuniştilor încearcă să salveze propria imagine şi a se distanţa de actuala guvernare care are imaginea unei guvernări corupte.”
Europa Liberă: Dar s-a înţeles PCRM cu PLDM şi cu PD, atunci când trebuia să susţină actuala guvernare minoritară referitor la schimbarea unor miniştri?
Igor Boţan: „Cu certitudine da. Eu cred că acest lucru a fost discutat, este evident.”
Europa Liberă: Cele două componente ar fi susţinut această sugestie din partea fracţiunii PCRM?
Igor Boţan: „Eu pot doar să-mi exprim propria părere. Evident că ei au discutat toate aspectele, sunt totuşi politicieni şi din acest punct de vedere nu cred că au omis lucruri importante. Au decis că guvernarea va fi minoritară, că se va bucura de suportul Partidului Comuniştilor de dragul salvării aparenţelor. Mesajele subtile au fost lăsate pentru mai apoi, iar pentru Partidul Comuniştilor s-a spus foarte clar care sunt figurile de care ar dori scape şi care sunt interesele legate de aceste figuri ale miniştrilor.”
Europa Liberă: E vorba de patru miniştri.
Igor Boţan: „Patru sau cinci.”
Europa Liberă: E vorba de ministrul Educaţiei, ministrul de Externe şi Integrare Europeană, ministrul Apărării, ministrul Tineretului, aceştia sunt în vizorul comuniştilor. Ar sacrifica PLDM şi PD aceste persoane din fruntea acestor ministere pentru ambiţia PCRM?
Igor Boţan: „Cu certitudine o parte dintre ei vor fi uşor sacrificaţi.”
Europa Liberă: Cine concret?
Igor Boţan: „Practic toţi miniştrii, cu excepţia Maiei Sandu. Pentru că Maia Sandu este ultimul ministrul care, într-un fel, ţine la un nivel cât de cât acceptabil o imagine totuşi al unui responsabil de cel mai înalt nivel, care chiar vrea să facă reforme şi chiar pune suflet în ceea ce face. În rest, cred, cu uşurinţă se pot debarasa de toţi.”
Europa Liberă: În cazul acesta ar putea pica şi întreg guvernul sau se vor face numai remanieri? Și aici comuniştii vor zice că sunt mulţumiţi?
Igor Boţan: „Este vorba de remanieri, pentru că acum situaţia e atât de proastă pentru actuala guvernare, valul de nemulţumiri se manifestă în mod public. Dacă recurg la demisia guvernului, atunci logica sugerează că ar trebui să se dizolve şi Parlamentul şi să se organizeze alegeri anticipate. Chiar la Europa Liberă preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a vorbit despre acest scenariu pe care domnia sa nu şi-l doreşte sieşi şi guvernării, chipurile, minoritare.”
Europa Liberă: Mai nou, PCRM cere demisia preşedintelui Curţii Constituţionale, spunând că activitatea domnului Tănase devine periculoasă. Ce semnal transmite societăţii?
Igor Boţan: „Acest semnal face parte din multiple semnale legate de salvarea aparenţelor, aşa cum spuneam. Domnul Tănase este încolţit pentru faptul că a fost unul dintre cei care a argumentat adoptarea Hotărârii Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013 privind aşa-zisul bloc constituţional, potrivit căruia Declaraţia de Independenţă este deasupra Constituţiei Republicii Moldova. De aici consecinţa.”
Europa Liberă: Acum ei cer demisia în legătură cu atacurile constante asupra statutului de neutralitate, aşa cum spun comuniştii, din partea domnului Tănase.
Igor Boţan: „Da, dar logica reiese chiar din Hotărârea din 5 decembrie. Pentru că în baza Hotărârii din 5 decembrie poate fi ignorat articolul 13 din Constituţie privind limba moldovenească şi înlocuirea acesteia cu limba română. Şi tot în baza Hotărârii din 5 decembrie privind blocul constituţional se poate face abstracţie de articolul 11 privind neutralitatea, în baza faptului că Declaraţia de Independenţă spune că teritoriul Republicii Moldova este ocupat de o armată străină. Aici şi abia acum Partidul Comuniştilor, de dragul salvării aparenţelor, iată că invocă această problemă.
Dar să nu uităm şi alt lucru foarte important, imediat după adoptarea Hotărârii Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, chema la organizarea unui referendum. Ca de obicei, Marian Lupu a uitat de propriile îndemnuri şi declaraţii solemne cum va proceda. Cred că şi comuniştii vor proceda exact la fel – va trece timpul, vor trece alegerile locale.”
Europa Liberă: Dar aceste demisii sunt cerute acum, în ajun de alegerile generale locale?
Igor Boţan: „Cu certitudine, salvarea imaginii Partidului Comuniştilor se face în ajunul alegerilor.”
Europa Liberă: Şi după 14 iunie, data alegerilor locale, ar putea comuniştii să nu mai revină la aceste solicitări?
Igor Boţan: „Eu cred că nu vor mai reveni, pentru că după alegerile locale, care probabil vor fi triste pentru guvernanţi şi pentru Partidul Comuniştilor, ei s-ar putea să ajungă la ideea că doar consolidându-se, pentru a mai rezista trei ani şi jumătate, pentru a încerca să salveze măcar ceva, mă refer la ratingurile partidului pentru a supravieţui pur şi simplu în viaţa politică din Republica Moldova, ei ar putea să se consolideze şi mai mult, depinde deja de presiunile europenilor. A propos, guvernul nu ne spune nimic cum are loc implementarea prevederilor notelor informative ale comunităţii ambasadorilor din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Ce ar trebui să spună cabinetul de miniştri?
Igor Boţan: „Acolo sunt termene fixate şi sugestii ce ar trebui să facă. Şi noi nu ştim dacă guvernanţii mai lucrează cu acest document. Ei cer combaterea corupţiei, reforme la toate capitolele, toate au maximă importanţă pentru Republica Moldova pentru Acordul de Asociere ş.a.m.d., la care se adaugă şi presiunea din partea cetăţenilor, societăţii. Deci, are loc ceea ce eu numesc luarea în cleşte a guvernării.”
Europa Liberă: Ar putea PLDM şi PD să facă tentativă să atragă la guvernare PL-ul lui Mihai Ghimpu?
Igor Boţan: „Pentru ei acum este important cel puţin să poarte discuţii, pentru că ei sunt într-un angajament faţă de Partidul Comuniştilor şi angajamentele pe care le au cu Partidul Comuniştilor oarecum deranjează Partidul Liberal. Am văzut că Partidul Liberal începe să cocheteze, să pună condiţii. Eu cred: condiţiile Partidului Liberal deocamdată sunt inacceptabile, pentru că una dintre condiţii este chiar zeflemitoare, întoarcerea miliardului înapoi. Deci, este o cerinţă legitimă, dar modul în care o face Partidul Liberal este foarte-foarte straniu.”
Europa Liberă: De ce straniu?
Igor Boţan: „Pentru că Partidul Liberal are partea sa de responsabilitate. Partidul Liberal a fost promotor al politizării instituţiilor de control, de ocrotire a normelor de drept şi aici există foarte multe probleme. Deci, Partidul Liberal, de asemenea, este într-o situaţie destul de delicată, dar oricum poziţiile lor sunt mult mai bune decât ale guvernanţilor.”
Europa Liberă: În concluzie, va fi sacrificat sau nu guvernul Gaburici?
Igor Boţan: „Dacă guvernul Gaburici va fi sacrificat pasul logic este să fie dizolvat Parlamentul şi să se organizeze alegeri parlamentare anticipate. Pentru guvernare aceasta este pur şi simplu sinucigaş, deşi, ca cetăţean, mi-aş dori acest lucru, deşi, iarăşi ca cetăţean, nu văd cine ar putea să ridice flamura unei forţe politice pro-europene.”
Europa Liberă: Deci, nu a apărut o forţă care să aibă încredere în rândul societăţii?
Igor Boţan: „Încă nu s-a manifestat plenar. Vom putea răspunde la astfel de întrebări doar după alegerile locale, după rezultatele pe care le vom vedea. Totul va depinde de rezultatul pentru alegerea consiliilor raionale, unde votul este pur politic.”
Europa Liberă: Admiteţi că partidele de stânga ar putea să vină la putere?
Igor Boţan: „Partidele de stânga?”
Europa Liberă: De centru-stânga.
Igor Boţan: „Pot câştiga şi partidele de stânga, pentru că dezamăgirea este atât de mare că cetăţenii pot da un vot de protest în baza emoţiilor şi nu al calculelor raţionale, ceea ce ar fi foarte trist pentru ţara noastră. Dar oricum, citându-l pe colegul nostru Vitalie Ciobanu, care spunea că guvernanţii s-au aranjat foarte bine, ne şantajează cu alternativa pro-estică ş.a.m.d. şi sub acest paravan îşi permit tot felul de lucruri foarte-foarte urâte care subminează nu doar societatea, dar şi viitorul copiilor noştri în această ţară.”
Europa Liberă: Dar cei de stânga nu vor şantaja societatea cu dimensiunea pro-UE?
Igor Boţan: „Cei de stânga vor trebui la început să răspundă la foarte multe întrebări. Ei vor trebui să ia în consideraţie factorul ucrainean, factorul european, suportul pentru Republica Moldova din partea Rusiei, eventual, în situaţia în care văd ce se întâmplă în Transnistria, care de-a lungul anilor a supravieţuit datorită suportului rusesc.
Dacă nu există suport pentru menţinerea Transnistriei pe linia de plutire, ce fel suport va exista pentru Republica Moldova? Deschiderea pieţei ruseşti? Probabil, numai că nivelul de viaţă din Rusia a scăzut, preţurile pentru produsele de calitate proastă din Republica Moldova vor fi probabil foarte-foarte joase. Aceasta va însemna o îngheţare a Republicii Moldova în înapoiere de dragul unor calcule politice care, din punctul meu de vedere, sunt eronate. Deci, este mult de muncit şi este mult de explicat cetăţenilor la acest capitol.”