Linkuri accesibilitate

Axel Fischer: „Cred că Moldovei, Georgiei şi Ucrainei ar trebui să le fie oferite perspective de aderare la UE”


În dialog cu liderul delegației Germaniei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Un interviu exclusiv realizat la Strasbourg de corespondenta Europei Libere:

Europa Liberă: Domnule Fischer, se înregistrează în ultimele luni o schimbare de atitudine în cadrul Consiliului Europei și Adunării Parlamentare. La ultima sesiune a APCE am auzit mulți deputați din țări UE plângându-se consecințele pe care le au asupra economiilor respective sancțiunile aplicate de UE Rusiei. Se poate spune că aceasta este actualmente starea de spirit din țările UE?

În direct de la Strasbourg: cu Axel Fischer
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:54 0:00

Axel Fischer: „Nu aș spune asta. Dimpotrivă. Cred că starea de spirit este aceeași ca la începutul conflictului din Ucraina. Sigur, se discută mult cu privire la consecințele economice ale sancțiunilor, mai ales în țările care le simt. Dar asta nu schimbă cu absolut nimic faptul că aici, la Consiliul Europei, drepturile omului sunt tema de cea mai mare importanță, fundamentul de valori pe care este construită societatea noastră. Acest fundament nu se poate schimba și nu va schimba nici abordarea relației nostre cu Rusia atunci când este vorba de incalcarea acestor valori.”

Iolanda Badiliță la Strasbourg
Iolanda Badiliță la Strasbourg

Europa Liberă: Cum priviți faptul că partea rusă refuză să ia parte la activitățile APCE? Pentru un dialog, pe care COE îl dorește, ar fi nevoie de doi parteneri de discuție

Axel Fischer: „În ianuarie, am discutat extensiv cu colegii din APCE dacă să acceptăm sau nu acreditarea colegilor ruși. Am decis atunci să nu o facem și să reluăm cazul în vară. S-a pus atunci și problema dreptului de vot. Am decis să nu le închidem ușa în nas colegilor ruși, dar să ne menținem fermitatea cu privire la respectarea angajamentelor pe care toate statele, inclusiv Federația Rusă, s-au angajat să le respecte ca membri ai COE. În aprilie am renegociat. Cu această ocazie Rusia ar fi putut să arate că este cu adevărat un partner al COE și că implementeză Acordurile de la Minsk, de pildă. În APCE există o majoritate care crede în acest punct de vedere. Acestei propuneri Rusia i-a întors, din păcate, spatele până în ianuarie 2016.

Dialogul cu Rusia este acum dificil. Există între anumite persoane, pe anumite paliere, schimburi de opinii. De aceea, în sesiunea din aprilie am stabilit că nu există nimic nou, oricum delegația rusă nu dorește să ni se alăture, așadar vom rediscuta cazul Rusiei în luna iunie. Din partea mea, pot spune că delegația Rusă trebuie să știe că ușa le este deschisă, dar și că aici, drepturile omului trebuie respectate, fără excepție.”

Europa Liberă: Potrivit dizidentului rus Sergei Guriev, profesor de economie la Paris, care a prezentat recent în fața APCE un studiu despre corupția din Rusia, sancțiunile occidentale au afectat serios Federația Rusă. Mai mult, dl Guriev este de părere că, dacă Occidentul nu ar fi reacționat prompt la anexarea Crimeei, Luhansk și Donețk ar fi avut aceeași soartă. Sunteți de aceeași părere?

Axel Fischer: „Chestiunea sancțiunilor economice este în responsabilitatea UE. Există păreri diferite cu privire la ce au adus sau nu. După cum se discută ce se mai poate face. Bănuiesc că UE va verifica care sunt consecințele sancțiunilor și va decide pe care le va prelungi și pe care nu. Pentru noi, COE, este important este că vom discuta despre acest lucru la vară, pentru a convinge Federația Rusă să colaboreze intensiv cu această organizație.”

Europa Liberă: Referitor la tătarii din Crimeea: după cum ne-a declarat într-un interviu dl Ciubarov, liderul tătarilor din Crimeea, aceștia nu susțin ideea unui compromis cu Rusia. Mai mult, domnia sa afirmă că ,,ceea ce solicită Rusia nu este un compromis, ci un șantaj”.

Axel Fischer: „Consiliul Europei a spus foarte clar: așteptăm ca Rusia să retrocedeze Crimeea Ucrainei. Pe lângă asta, solicităm ca și în Crimeea să fie acceptate drepturile omului, și că Rusia are grijă ca drepturile minorităților, inclusiv ale tătarilor să fie respectate, astfel încât acestia să aibă posibilitatea să vorbească limba lor maternă și să își respecte tradițiile.“

Europa Liberă: Când Vestul vorbește despre un compromis cu Rusia, la ce se referă? Dl Ciubarov spune că autoritatile de facto din Crimeea îi șicanează pe tătari pentru ca ei, la un moment dat, să își părăsească pământurile.

Axel Fischer: „Exact aceasta este ideea expusă de mine mai devreme. Așteptăm ca Rusia să respecte valorile COE, ca tătarii să își poată duce viața normal, recunoscuți ca minoritate, că există drepturi ale minorităților. COE a adoptat o întreagă pleiadă de rezoluții despre drepturile minorităților, care sunt valabile și în cazul acesta.”

Europa Liberă: Știu că ne aflăm la COE, dar să nu uităm că ne aflăm, totuși, intr-o țară UE, și inca una foarte importantă: Franța. În curând are loc Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. Ce credeți, ar trebui țări ca Moldova, Ucraina sau Georgia să primească un semnal clar că într-o zi pot deveni țări membre UE?

Axel Fischer: „Este desigur o hotărâre pe care, așa cum ați subliniat, o va lua UE. Cred că UE si aceste țări trebuie să se vadă ce posibilități de cooperare există și mai cred că da, trebuie să le fie oferite acestor țări perspective de aderare. Condiția preliminară ar fi, desigur, să fie și economia să funcționeze.

Dacă aceste conditii sunt indeplinite va fi doar o chestiune de timp, când acest lucru se va întâmpla. În mod

Cred că UE si aceste țări trebuie să se vadă ce posibilități de cooperare există și mai cred că da, trebuie să le fie oferite acestor țări perspective de aderare. Condiția preliminară ar fi, desigur, să fie și economia să funcționeze...

fundamental, țările membre ale COE și care nu sunt încă membre UE, se pot alatura UE într-un orizont de timp. Cum spuneam, este decizia UE, aici, la COE noi trasam si impunem standardele democratice europene, iar dacă acestea sunt incalcate, luam măsuri, așa cum se întâmplă în cazul Federației Ruse.”

Europa Liberă: Și, o soluție pentru Ucraina? Care este poziția APCE?

Axel Fischer: „Poziția APCE este actualmente destul de clară: așteptăm ca Crimeea să fie returnată Ucrainei, mai ales că Ucraina este stat membru al COE. Dar mai dorim si ca Ucraina să respecte drepturile omului și sa ducă mai departe reformele.“

XS
SM
MD
LG