Linkuri accesibilitate

G. Landsbergis: „Ce fel de relație dorim să dezvoltăm este strict problema noastră și a țărilor din Parteneriatul estic”


G. Landsbergis: aderarea Moldovei, Georgiei și Ucrainei la UE este doar o chestiune de timp
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:46 0:00

Interviu cu raportorul PE în dosarul redefinirii relațiilor UE - Rusia.

Europarlamentarul de centru-dreapta Gabrielius Landsbergis (nepotul primului președinte al Lituaniei post-sovietice, Vytautas Landsbergis) crede cu tărire că aderarea Moldovei, Georgiei și Ucrainei - ca și a altor state Parteneriatul Estic care își vor dori acest lucru - este doar o chestiune de timp și nu trebuie să depindă decât de dorința cetățenilor din aceste state. Într-un raport care va fi votat de Parlamentul European în luna iunie, Landsbergis cere UE să nu mai accepte intervențiile Rusiei în relațiile dintre UE și cele șase state din Parteneriatul Estic.

Europa Liberă: Domnule Landsbergis, Parlamentul European propune o revizuire a strategiei UE în relațiile sale cu Rusia. Documentul, al cărui autor sunteți, este o reacție la ocuparea Crimeei de către Rusia și agresiunea militară continuă din estul Ucrainei. Subliniați în raport - care va fi votat de plenul PE in iunie - că, deși există foarte multe domenii de colaborare cu Rusia profitabile pentru toate părțile, fără încredere și principialitate nu se poate merge mai departe. Puteți elabora?

Gabrielius Landsbergis: „Exact. Cred că UE are acum ocazia să regândească relația sa cu Rusia. De multe ori UE a încercat să definească tipul relației sale cu Rusia. Am avut o organizare strategică, un parteneriat strategic, regimul liberalizat de vize, dar de fiecare dată problema a fost lipsa încrederii. După agresiunea Rusiei în Ucraina, UE nu a mai putut stea deoparte. Așa încât, ne redefinim poziția și spunem că mai întâi trebuie să se reinstaleze încrederea între noi și apoi să continuăm parteneriatele pe care le aveam în trecut și poate vom avea altele și în viitor.”

Europa Liberă: „Respectarea angajamentelor înainte de toate“ asta este ceea ce propuneți. Explicați, vă rog.

Gabrielius Landsbergis: „Exact. Am numit această abordare: mai întâi precondiționalitatea. Adică mai întâi UE trebuie să elaboreze un plan care să conțină o serie de condiții pe care Rusia trebuie să le îndeplinească pentru ca relațiile de colaborare dintre noi să poată continua. După anul 2008, când Rusia a declanșat războiul din Georgia, UE a eșuat în încercarea de a stabili un regim de sancțiuni sau de a impune un set de precondiții pentru continuarea dialogului. Ca atare, este momentul potrivit pentru a face acest lucru.”

Europa Liberă: Care vor fi temele principale pe care vă axați raportul? Propaganda și securitatea, din ce am înțeles, sunt două dintre ele. Ce altceva?

Gabrielius Landsbergis: „Unul dintre lucrurile pe care le subliniez este că după acest conflict din Ucraina, UE trebuie să iasă mai puternică și mai unită. Probleme cu Rusia am avut inainte de declanșarea războiului din din Ucraina. Am avut razboiul energetic, războiul comercial etc. A venit momentul să fim uniți și să fim puternici în atitudinea noastră comună. Și dacă vom face acest lucru, vom putea ne va fi mai ușor și nu vom mai cădea în capcanele în care am căzut până acum.”

Europa Liberă: În ce măsură spriritul raportului Dvs. se va regăsi în declarația finală a summitului de la Riga și in relația dintre UE și partenerii estici?

Gabrielius Landsbergis: „O foarte bună întrebare. Raportul la care lucrez subliniază că UE își dorește ca relația dintre UE și partenerii estici să nu mai depindă de părerea sau dorințele unei/unor terțe părți, ci este strict de compentența UE și a partenerilor estici. Este strict problema noastră și a țărilor din Parteneriatul Estic ce fel de relație dorim să dezvoltăm. Rusia nu ar trebui să aibă nici un fel de influență asupra relațiilor UE cu aceste țări. Ideea unei vecinătăți împărțite nu are nici un fel de înțelegere din partea UE. Este strict decizia statelor din vecinătatea estică să decidă cu cine vor să colaboreze, și nu a Rusiei. În ce o privește, Rusia trebuie mai întâi să demonstreze că este un partener de încredere.”

Europa Liberă: Dle Landsbergis, am discutat cu mai mulți europarlamentari și concluzia pe care am tras-o a fost că summitul de la Riga nu ar fi chiar atât de important cât cred partenerii estici.

Gabrielius Landsbergis: „Nu sunt sigur dacă știu care este opinia colegilor cu care ați vorbit. Dar eu cred că Riga este un summit important și va fi un reper în istoria relațiilor noastre cu partenerii estici. Vom da un nou semnal pozitiv și vom face pași importanți în apropierea noastră. Trei dintre parteneri au ratificat Acordurile de Asociere, iar la Riga vom putea stabili un parcurs pentru cei care vor obține cândva liberalizarea vizelor (Georgia și Ucraina). Vom spune la Riga că suntem de acord cu acest plan.”

Europa Liberă: De ce nu merge mai repede UE în aprofundarea relației sale cu Moldova, care este deja stat asociat si ai cărei cetățeni călătoresc deja fără vize. De ce nu integrarea cat mai rapida?

Gabrielius Landsbergis: „Cunoașteți, probabil, termenul de „oboseală a extinderii în Uniunea Europeană”. Probabil că pe asta trebuie să dăm deocamdată vina. Pe de altă parte, îmi aduc aminte ce temeri existau când țări ca Lituania au devenit membre. Statele vechi erau temătoare, nu stiau cum va face UE față cu atatia noi membri. Dar iată, după zece ani de la integrare, se poate constata că a fost o decizie inteligentă, căci atât UE cât și Lituania au crescut economic și au lărgit spațiul de securitate european. Împărtășim acum o Europă cu 28 de state membre. Așadar, primirea de noi membri in UE nu este o amenințare, ci o oportunitate, atât pentru noile state, cât și pentru UE.”

XS
SM
MD
LG