Linkuri accesibilitate

Sacrificiul pe care România nu e pregătită să-l facă pentru Ucraina în domeniul energiei


©Shutterstock
©Shutterstock

Nu un planul ingineresc pentru construirea unei conducte dinspre România spre Ucraina.

România se așteaptă ca în următorii cinci ani să-și crească rezerva de gaze naturale cu 40 până la 80 la sută.

Aceste calcule sunt făcute pornind de la exploatările care au loc în Marea Neagră, în special în perimetrul Neptun unde OMV-Petrom și ExxonMobil forează cu două sonde de mare adâncime, estimând resurse de peste 50 de miliarde de metri cubi.

În apele teritoriale românești exploatează, însă, și compania rusă Lukoil, care a adus în acest scop o mare platformă industrială (Development Driller 2) tocmai din Golful Mexic.

Potrivit președintelui Agenției Naționale pentru Resurse de la București, Gheorghe Duțu, din cele șapte perimetre din care se extrage gaz din Marea Neagră, România va avea parte de 200 de miliarde de metri cubi, adică producția țării pe 20 de ani.

Potrivit autorităților române, anul 2020 ar fi un termen optimist pentru începerea scoaterii gazului la suprafață.

Până atunci, România trebuie să-și completeze producția internă cu ceea ce cumpără din Rusia.

Dar nu acesta este motivul pentru care nu poate exporta gaz în Ucraina, ci absența infrastructurii dintre cele două țări.

Deși trebuia să aibă până acum conducte de gaz în sistem revers cu toți vecinii, potrivit înțelegerilor din interiorul Uniunii Europeane, România a amânat mereu conexiunea cu Ucraina.

Chiar și conectarea cu Republica Moldova a durat mult, cu toate că în această direcție a existat voință politică.

În schimb, din pricina relațiilor reci pe care Kievul și Bucureștiul le-au avut până la începutul conflictului cu Rusia, nu există nici măcar planul ingineresc trasat pe hârtie pentru construirea unei conducte dinspre România spre Ucraina.

De aceea declarația făcută de Igor Prokopiv, președintele Uktransgaz, care spunea că Ucraina va importa anul viitor 1-2 miliarde de metri cubi de gaz din România, pare foarte optimistă.

Teoretic, construcția unui gazoduct care să lege cele două țări ar putea fi făcută în următoarele șase luni, dar practic, lucrurile se mișcă mult mai lent, iar motivația politică este mult mai mică decât în cazul Republicii Moldova.

România are o producție anuală de 11 miliarde de metri cubi și importă în jur de două miliarde din Rusia (anul trecut importul a scăzut la doar un miliard).

Deci dacă infrastructura dintre cele două state ar fi gata lucrurile s-ar putea aranja, chiar cu prețul creșterii importului de gaz din Rusia, dar probabil că România nu e, încă, pregătită să facă astfel de sacrificii pentru Ucraina.

XS
SM
MD
LG