Linkuri accesibilitate

Diftongul care face diferenţa


După ce că-n alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 PCRM s-a văzut „driblat” de către Partidul Comunist Reformator, având o siglă foarte asemănătoare, Vladimir Voronin & Ko pare hotărât să folosească acelaşi procedeu pentru alegerile municipale din 14 iunie curent. Cum altfel s-ar explica desemnarea unui ilustru necunoscut, Vasili Chirtoca, drept candidat la funcţia de primar general al municipiului Chişinău?! Faptul că numele său seamănă izbitor (neplăcut, ca orice pocire de nume!) cu cel al lui Dorin Chirtoacă, trebuie că li s-a părut adevăraţilor comunişti (care nu se reformează niciodată!) tocmai nimerit pentru a-l lansa în luptă, iar hazardul a vrut ca pe lista electorală Chirtoca să fie trecut cu nr. 1, la distanţă de 14 poziţii de Chirtoacă.

Diftongul care face diferenţa îi va motiva probabil pe unii, într-un sens sau altul. Ceea ce înseamnă că încă nu am depăşit, fie şi sub altă formă, „votul etnic”. Or, primăria Chişinăului nu este o instituţie ştiinţifică şi nici culturală; alte merite trebuie să fie luate în calcul şi nu prezenţa / absenţa unei vocale, o sau a, neapărat legate ca un mărţişor, oa, în nume. Acestea fiind spuse, m-am gândit să egalizez şansele candidaţilor, adăugând un o sau a acolo unde există promisiunea, oricât de vagă, a unui diftong. Şi astfel am obţinut o listă alternativă uşor mo(a!)dificată:

Vasile ChirtOAca

ZinOAida GreceOAnâi

IliOAn COAşu

Oazu (ce inspirată a fost maică-sa, numindu-l astfel) NOAntoi

TimOAtei ŢurcOAnu

SerOAfim Urechean

MihOAi Cârlig

VOAleriu Kimenco

E. MOAscOAliciuc

GrigOAre Pentreco

AnatOAlie PrOAhniţchi

MOArcel DOArii

TOAtiOAnOA TOAmOAcu

OAleg BregOA

Dorin ChirtOAca

MOAnicOA BOAbuc

IgOAr CaldOAre

Şi dacă tot am venit cu o iniţiativă, o dezvoltăm în continuare – în acelaşi stil… patafizic. De ce s-ar mai cheltui banul public cu alegerile, când primarul general al municipiului poate fi desemnat după numărul de diftongi conţinut în nume?!

OK?

OAk! OAk!

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG