Linkuri accesibilitate

„Dacă Georgia, Moldova, Ucraina se reformează, ele vor deveni ţări democratice”


Corespondenții Europei Libere Valentina Ursu și Koba Liklikadze (serviciul georgian) în dialog la Riga.

Europa Liberă: Putem vorbi despre prioritățile de dezvoltare a relațiilor dintre Uniunea Europeană și vecinii acesteia, în perspectivă apropiată?

Koba Liklikadze: „În orice caz, Moldova este liderul acestei curse, dacă e să folosim un termen din sport. Am în vedere faptul că cetățenii Moldovei deja beneficiază de regimul fără de vize, se deplasează în străinătate cu pașapoartele biometrice moldovenești, iar Georgia deocamdată așteaptă obținerea regimului fără de vize. Totodată, sigur că guvernul Georgiei își vede de prioritățile sale, dezvoltă relațiile comercial-economice pentru a se ajunge la un parteneriat comercial mai profund necesar Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Chiar pe 21 mai, peste câteva ore, va fi semnat un memorandum între BERD și Ministerul Agriculturii din Georgia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar din Georgia. Datorită acestui acord comercial, fermierii georgieni vor beneficia de toate facilitățile pe care le asigură această direcție a parteneriatului comercial. Georgia demult a introdus pașapoartele biometrice, a semnat și implementează Acordul de Readmisie și realizează schimbul de informații atât la hotar, cât și în ce privește toate informațiile necesare pentru obținerea regimului liberalizat de vize.”

Europa Liberă: Cum se vede în general relația de mai departe a Uniunii Europene cu Moldova, cu Georgia?

Koba Liklikadze: „E greu de spus. Cred că nu doar în spațiul Uniunii Europene pozițiile sunt contradictorii, există contradicții adânci și în țările Parteneriatului Estic. Înțelegeți perfect că sunt diferite nivele de democrație, atitudini diverse și ambiții diferite în ce privește aprofundarea parteneriatului. Noi vedem pe de o parte că Moldova, Georgia și Ucraina tind să se apropie mai mult de Europa, în timp ce Belarus și Armenia se îndepărtează, au devenit membre ale altei formațiuni economice și politice, în esență, împreună cu Rusia, Armenia, Belarus. Și acum, la semnarea Declarației summitului de la Riga, în punctul care vizează Ucraina, se vorbește despre anexarea Crimeei, și acestea sunt împotriva respectivului punct. Vedem că sunt probleme importante și foarte sensibile pentru un stat, cum e Ucraina, care devin chestiuni discutabile pentru alții. Aceasta sigur că le leagă mâinile tuturor liderilor politici ai Europei, iar aceștia nu sunt foarte mulți, să recunoaștem, știm că e vorba de Țările Baltice, Polonia, poate puțin și alte țări din Europa de Est. Mulți și-ar dori, iar voi recurge la terminologia din sport, Liga secundă a Campionatului European de Fotbal.”

Europa Liberă: Dacă nu există o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, dezamăgirea este mare?

Koba Liklikadze: „Aici cred că putem folosi un principiu bine cunoscut în politică: nu trebuie să lăsăm mâinile în jos. Să nu lăsăm mâinile în jos și permanent trebuie să amintim și să demonstrăm că acest spațiu există, cel puțin două-trei țări care se reformează și astfel au de câștigat. Am în vedere că cetățenii Moldovei au avut de câștigat de pe urma liberalizării regimului de vize, la etapa următoare vine Georgia, odată cu procesele paralele de reformare, de construire a unui stat funcțional în teritoriile incluse în Parteneriatul Estic, unde drepturile omului sunt respectate, dreptul la libera exprimare, la confesiunea religioasă, la convingeri politice, precum și principiile economiei de piață. Un pas mare înapoi a fost ceea ce s-a întâmplat acum în Azerbaidjan, unde se exercită presiuni asupra mass-mediei și asupra activiștilor civici. E un mare pas înapoi. Și acest summit al Parteneriatului Estic nu trebuie să treacă cu vederea acest lucru și e necesar să se pronunțe critic față de ceea ce fac autoritățile din Azerbaidjan care i-au transformat pe colegii noștri în prizonieri politici, prizonieri ai conștiinței. Prin urmare, perspectiva este chiar în mâinile statelor care vor să devină membre ale Uniunii Europene, dacă nu vor lăsa mâinile în jos, dacă vor fi active.”

Europa Liberă: Dar această apropiere depinde și de Rusia?

Koba Liklikadze: „Eu cred că Rusia nu joacă un rol primordial, direct, pentru că indirect da, joacă. Dacă, admitem, țările care fac parte din Parteneriatul Estic, se vor comporta la fel ca Rusia, cum s-a întâmplat cu Azerbaidjan, domnul Aliev copie acum politica Kremlinului şi, după părerea mea, l-a întrecut în ce privește represiunilor asupra presei libere şi societăţii civile. Cred că este influenţa Rusiei, când faci numai ceea convine Rusiei, nu şi ţărilor europene. Aceasta e cea mai mare influenţă, aceștia sunt forwarzii. Există o singură cale – reformarea, cu societatea civilă şi cu guvernare europeană bună. Și trebuie să demonstrăm aceasta permanent, să reamintim de fiecare dată, să batem la această uşă, pentru că multe ţări europene au obosit de extindere. Dacă mereu faci un pas înapoi, euroscepticii îşi vor uşura sarcina de a nu-ţi permite niciodată, spunând: „Voi puteţi intra doar în liga secundă sau în a treia ligăʾ.”

Europa Liberă: Aceste trei ţări, Moldova, Ucraina şi Georgia, care au semnat Acordul de Asociere, au încercat, după mine, să promoveze o poziţie separată la acest summit.

Koba Liklikadze: „Da, am auzit aşa ceva de la domnul Klimkin, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, pe care l-am întrebat săptămâna trecută la Ministeriala NATO în Antalya, a menţionat că va fi o singură strategie în cazul Georgiei, Ucrainei şi Moldova. Dar trebuie să fim sincer şi să recunoaştem că aceste trei ţări, să spunem, lidere ale Parteneriatului Estic încă mai au mult de lucru.”

Europa Liberă: Aceste ţări vor să obţină la Riga ceea ce se numeşte perspectivă europeană clară.

Koba Liklikadze: „Perspectivă europeană clară, după câte cunosc din culoare, în această declaraţie nu va fi, va fi discutată. Însă ţările Parteneriatului Estic au dreptul să spere la un viitor european, fiindcă deocamdată Ucraina şi Georgia au multe de făcut pentru reformarea sectorului public şi combaterea corupţiei. Georgia în acest domeniu câte ceva a întreprins, dar Ucraina are încă foarte mult de lucru.”

Europa Liberă: Cred că autoritățile corupte sunt cea mai mare problemă.

Koba Liklikadze: „Autorităţi corupte, administrare netransparentă, folosirea netransparentă a fondurilor, administrare oligarhică – din păcate, toate acestea sunt.”

Europa Liberă: De cât timp e nevoie pentru a dezrădăcina acest flagel?

Koba Liklikadze: „Trebuie de început cu măsuri drastice. În primul rând, elita politică, mass-media şi lideri ai societăţii civile trebuie să se unească şi să combată corupţia. Sunt diferite scheme. Cineva a fost achitat de pedeapsă penală pentru corupţie, de aceea trebuie înăsprită legislaţia, pentru ca fiecare act de corupţie să fie combătut, necesară dezaprobarea publică. Cu mănuși albe este foarte greu de combătut corupţia, toţi înţeleg. Este eficientă doar înăsprirea legislaţiei şi e necesară implicarea, atragerea generației tinere care nu este atrasă în scheme de corupție.”

Europa Liberă: Putem spune că viitorul acestor ţări se află în mâinile lor? Și nu depinde de Bruxelles.

Koba Liklikadze: „Absolut. Avem exemplul ţărilor estice care au trecut calea de la ţări postsovietice, postsocialiste, s-au integrat în Uniunea Europeană şi au doar beneficii. În Cehia tot este corupţie, dar acolo repede se descoperă. Avem exemplul de acum doi ani al guvernului Petr Nečas, când şefa cabinetului a fost implicată în scheme de corupţie. În termeni restrânşi s-a descoperit, doamna Němcová a fost pusă sub acuzare, iar Petr Nečas şi-a dat demisia şi au fost anunţate alegeri anticipate, fiindcă din cauza crizei politice nu s-a putut alege prim-ministrul din două încercări, apoi Camera Inferioară a Parlamentului s-a dizolvat. E ceva normal, are loc aşa ceva, e un proces continuu, nu trebuie să ne oprim, trebuie să mergem înainte. Mesajul meu este: dacă te reformezi, dacă Georgia, Moldova, Ucraina se reformează, ele vor deveni ţări democratice, chiar dacă nu vor fi primite în prima ligă, cum am spus, vor deveni ţări dezvoltate, normale, prospere.”

XS
SM
MD
LG