Linkuri accesibilitate

„Majoritatea ambasadorilor rechemaţi sunt diplomaţi de excepţie...”


Experții speră ca noii diplomați ce vor fi promovați să fie „profesionişti, oameni cu pregătire intelectuală foarte bună, oameni cu o anumită reputaţie credibilă în societate”.

Guvernarea de la Chișinău a decis rechemarea a zece ambasadori, cărora le-a expirat mandatul. Șefa diplomației, Natalia Gherman, a anunțat că ei reprezentau Republica Moldova în 16 țări, pentru că unii dintre ei erau acreditați prin cumul și în alte state. Numirea ambasadorilor a fost dificilă în vara anului 2009, atunci când majoritatea dintre ei au fost selectați pe criterii politice. Chiar și dacă este vorba despre diplomați de carieră, numirile s-au negociat de către liderii PLDM, PD PL și AMN. Nu este clar deocamdată când vor fi anunțați ambasadorii noi și unde vor fi încadrați cei rechemați.

Nicolae Cernomaz
Nicolae Cernomaz

Iată ce crede despre aceste rocade diplomatice fostul ministru de Externe, Nicolae Cernomaz: „În Statele Unite ale Americii, în țările europene, care au o istorie bogată, o democraţie veche omul ştie cu un an înainte cu ce se va ocupa, i se va propune o altă funcţie în cadrul Ministerului. Spre marea noastră nenorocire, nu se propune oamenilor care ştiu şi pot lucra să lucreze în aparatul central, toţi vor din misiune în misiune, fiindcă este bine plătită. Dar ar fi normal să fie şi şefi de direcţie, să stea în cadrul Ministerului. Numai aşa poţi face un corp de diplomaţi serioşi, profesionişti. Şi mai este o chestie, nu poţi de fiecare dată să începi a-i mătura pe oameni după criterii politice, aceasta e o nenorocire mare.”

Europa Liberă: Unii dintre ei au fost trimişi conform algoritmului politic.

Nicolae Cernomaz: „Cred că trebuie o lege foarte serioasă, care ar spune: «Este un corp de oameni care slujesc ţara, nu partidele politice şi ei trebuie păstraţi». Fiindcă ca să pregăteşti un diplomat trebuie 15-20 de ani, una e să-i dai studiile şi alta e să-l înveţi meseria ca atare. Când am venit ministru al Afacerilor Externe, am luat lista şi m-am uitat de ce şase-şapte ani stau persoane în aparatul central fără mişcare. Toţi până la unul, care au meritat, au plecat în misiune. După aceea au început să-i aducă de prin procuraturi, de prin alte structuri, că toţi sunt buni pentru a fi ambasadori. Deloc nu este aşa.”

L-am întrebat pe Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, dacă ar exista riscul să fie impusă conducerea Ministerului de Externe de la Chişinău să trimită în fruntea misiunilor diplomatice acreditate în străinătate persoane pe care unele partide ar dori să le promoveze pe post de ambasador:

„Cred că există un risc foarte mare, mai ales după tot ce s-a întâmplat în ultimele luni, având în vedere şi alianţa minoritară, care se bucură de un anumit sprijin din partea Partidului Comuniştilor, având în vedere că în următoarea perioadă urmează să alegem şi Preşedintele Republicii Moldova, având în vedere târgurile care ar putea avea loc la Chişinău, nu exclud că anumite forţe politice vor încerca să-şi promoveze oamenii lor în capitale importante pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi atunci situaţia s-ar tensiona în cadrul ministerului?

Victor Chirilă
Victor Chirilă

Victor Chirilă: „Ministerul va trebui să lucreze cu acei ambasadori pe care îi va promova guvernul şi îi va aproba, de asemenea, şi comisia parlamentară, nu va avea de ales. Dar sigur că misiunea Ministerului de Externe, în cazul în care vor fi promovaţi ambasadori neprofesionişti, ambasadori lipsiţi de capacităţile necesare pentru a promova interesele noastre, ambasadori care nu dau dovadă de calităţi diplomatice, în special de calități de comunicare sigur că va fi extrem de greu să lucrezi cu astfel de diplomaţi.

Sper foarte mult însă că Ministerul de Externe va reuşi să aibă un cuvânt greu de spus în promovarea viitorilor ambasadori. Sper foarte mult că vor fi promovaţi în primul rând profesionişti, oameni cu pregătire intelectuală foarte bună, oameni cu o anumită reputaţie credibilă în societate, oameni care vorbesc fluent limba engleză sau limba statului în care vor activa, oameni care sunt integri, oameni care nu sunt lichele politice.”

Victor Chirilă crede că majoritatea ambasadorilor rechemaţi sunt diplomaţi de excepţie, aceştia au reuşit să promoveze cu succes interesele ţării în statele de reşedinţă, inclusiv datorită lor, Republica Moldova este acum mai aproape ca niciodată de Uniunea Europeană. Datorită lor, crede Victor Chirilă, Moldova a reuşit să se menţină în ultimii cinci ani pe agendele politicii externe a Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG