Aflat în vizită la Moscova, premierul slovac Robert Fico a invitat marți Rusia să se alăture proiectului unei noi conducte de gaze, Eastring, gândită ca o alternativă la eșuatul proiect rusesc South Stream. Noul proiect, care ar corespunde tuturor normelor europene, a fost sprijinit printr-o declarație comună a Bulgariei, României, Ungariei și Slovaciei semnată la recentului summit al Parteneriatului Estic de la Riga.
Inelul Estic sau Eastring cum este numit proiectul european care vizează reasigurarea cu gaz a Balcanilor include un Acord semnat deja de România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia în 21 mai la Riga.
Conform conceptului inițial Inelul Estic este o alternativă la Magistrala Sudică (South Stream), proiectul prin care Rusia voia să aducă gaz în Europa, ocolind Ucraina.
În declarația comună a celor patru state se precizează că interconectarea acestora are loc în cadrul efortului comun de a căuta noi surse și rute pentru diversificarea gazului folosit de ele. Cu excepția României, celelate semnatare sunt aproape total dependente de gazul rusesc, de aceea ideea premierului slovac, Robert Fico de a-i pune pe masă omologului său de la Moscova, Dimitri Medvedev, proiectul Eastring, pare ușor deplasată.
Mai cu seamă că în descrierea oficială se vorbește explicit de surse alternative care să aducă gaz spre Europa prin acest inel care cuprinde Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia din zona Mării Negre, din regiunea Caspică, din Oriențul Mijlociu și din potențialul nod energetic care va deveni Turcia.
Premierul slovac s-a grăbit într-un fel să facă din Moscova partener al gazoductului Inelul Estic, deși punctul de plecare al proiectului era tocmai despărțirea de gazul rusesc. Fico are însă nevoie de certitudini, după ce Rusia a anunțat că din 2020 nu va mai folosi conductele ucrainiene pentru exportul spre statele europene. Slovacia, la fel ca România, Ungaria și Bulgaria, se alimentează cu gazul rusec care trece prin Ucraina.
După ce Uniunea Europeană a început să boicoteze construcția conductei South Stream care urma să aducă gaz rusesc prin Marea Neagră si apoi să traverseze Bulgaria și Grecia până la Marea Adriatică, Moscova s-a reorientat repede.
A bătut palma cu Ankara pentru același traseu pe care îl traversa South Stream, doar că numele viitorului gazoduct va fi Turkish Stream. În prelungirea acestuia Vladmir Putin a discutat deja cu premierul grec Alexis Tsipras finanțarea următorului tronson de la frontiera greco-bulgară până spre Adriatica.
Slovacia își dorește, așadar, ca gazul rusesc din Turkish Stream să fie accesat și de Eastring, deci de conductele pe care statele est și central europene planifică să le construiască pentru a aduce resurse de pe rute conexe. Gazul azer, care deja ajunge în Turcia sau cel turkmen ar putea fi folosit în viitor în locul celui rusesc. Tot din Turcia ar putea fi adus în viitor spre Europa și gazul iranian.
Proiectul Eastring, care va fi alimentat cu gaz din Marea Neagră sau din Turcia conține deocamdată două opțiuni pentru România, una care se bazează pe facilitățile de stocare și producție din Transilvania, traversează această regiune și ajunge până la Isaccea, în județul Tulcea, unde se conectează cu infrastructura existentă dintre România și Bulgaria, care la rândul ei se leagă de Turcia. O a doua opțiune presupune că gazoductul va trece prin București, unde de asemenea ar putea exista posibilități de stocare, spre granița Bulgară și de acolo mai departe spre Turcia.
Deocamdată, însă, gazul disponibil dinspre Turcia spre Europa Centrală și de Est vine tot din Rusia. Uniunea Europeană pare, așadar, să reducă presiunile asupra Moscovei, riscând încă o dată dependența degazul pe care-l cumpără din Rusia.