Președintele Rosen Plevneliev, a trimis Parlamentului propunerea pentru organizarea unui referendum concomitent cu alegerile locale de la 25 octombrie. Întrebările privesc introducerea votului uninominal pentru o parte din locurile parlamentare, a votului obligatoriu și a votului electronic de la distanță.
În favoarea organizării referendumului concomitent cu alegerile locale există deja un consens între princupalele forțe politice. Majoritatea parlamentaeră va putea însă redacta întrebările.
Cu un an în urmă Parlamentul, dominat atunci de foștii comuniști, MDL - Partidul etnicilor turci și musulmanilor și „Ataka”, a respins propunerile lui Plevneliev. Mai târziu un comitet cetățenesc a colectat 500 000 de semnături în favoarea organizării referendumului. Fostul speaker – acum lider al PSB, Mihail Micov, a respins ideia evocând probleme cu semnăturile.
În mesajul adresat aseară națiunii, Plevneliev a exprimat opinia că sistemul mixt de votare va putea îmbina avantajele sistemului proporțional cu cele ale sistemului uninominal.
Votul obligatoriu, pe de altă parte, va reduce posibilitatea fraudării prin cumpărarea unor alegători, a unor comisii electorale sau prin vot corporativ.
Votul electronic de la distanță va asigura o participare mai mare pentru că va permite unui număr de peste 1,7 milioane de alegători aflați în străinătate să-și exercite drepturile.
Neoficial se afirmă că trei din formațiunile care sprijină guvernul Borisov – GHERB, Blocul reformator și Blocul patriotic resping propunerea privind votul de la distanță întrucât el va putea aduce surprize de proporții. Primele două propuneri sunt considerate nu atât de periculoase pentru status quo-ul politic – votul obligatoriu fără sancțiuni pentru cei care nu votează nu va ridica cu mult participarea iar cel uninominal va putea fi ușor controlat de centralele de partid.
Reformatorii resping votul obligatoriu care va putea scoate din parlament partidele mai mici. Socialiștii nu sunt de acord cu votul de la distanță întrucât majoritatea imigranților vor sprijini partidele de dreaptă. Partidul turc, cu alegătorii cei mai disciplinați, își va sfătui cel mai probabil simpatizanții să voteze cu „nu” la toate cele trei propuneri.