Europa Liberă: De ce aţi venit în stradă?
Veaceslav Cazacu: „Am venit să-mi exprim nemulţumirea de guvernarea pe care o avem la ziua de azi. Fiindcă lumea a tras nădejde că odată cu independenţa ţării noastre vor trăi mai bine, vor avea un viitor. Însă toate aceste tendinţe s-au epuizat. Lumea nu mai poate răbda, a ieşit să-şi exprime nemulţumirea de nelegiuirile făcute de guvernarea actuală.”
Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi cei care i-aţi adus la putere, pentru că aţi votat la 30 noiembrie anul trecut pentru actuala putere.
Veaceslav Cazacu: „Foarte mulţi oameni care i-au votat s-au dezamăgit şi socot că au greşit la alegerile trecute. Cu regret, nu avem ce face.”
Europa Liberă: Cu ce aţi greşit când aţi aruncat buletinul de vot? Pentru ce promisiuni aţi votat?
Veaceslav Cazacu: „Pentru un viitor mai bun. Pentru o viaţă mai bună.”
Europa Liberă: Ce înseamnă viaţă mai bună?
Veaceslav Cazacu: „Aceasta înseamnă un trai decent, locuri de muncă, salarii bine plătite, pensii demne.”
Europa Liberă: De unde bani?
Veaceslav Cazacu: „Din bugetul ţării. Ca să avem un buget serios, trebuie să avem o economie serioasă, trebuie de deschis locuri de muncă şi atunci va fi şi buget.”
Europa Liberă: E o prăpastie între cei de sus şi cei de jos?
Veaceslav Cazacu: „Da, foarte moare.”
Europa Liberă: Și de ce s-a adâncit această prăpastie?
Veaceslav Cazacu: „S-a adâncit, fiindcă oamenii au fost folosiţi în scopurile politice. Şi politicul a adus la aceea că oligarhii sau marii şefi de partide au băgat mâna în haznaua statului.”
Europa Liberă: Și unde au fost instituţiile statului?
Veaceslav Cazacu: „Aceste instituţii au fost dirijate de aceşti mari păpuşari.”
Europa Liberă: Și care sunt revendicările pe care le înaintează lumea care a venit aici să protesteze?
Veaceslav Cazacu: „Demisia acestei guvernări şi să avem organe de justiţie care să schimbe situaţia.”
Europa Liberă: Pe cine aduceţi la putere? Încrederea cui puteţi să o acordaţi?
Veaceslav Cazacu: „Celor care nu au fost implicaţi în lucruri dubioase, celor care sunt oneşti.”
Europa Liberă: Sunt asemenea persoane?
Veaceslav Cazacu: „Sunt persoane. Cred că ar putea să facă treabă.”
Europa Liberă: De ce Moldova nu are un lider naţional?
Veaceslav Cazacu: „Din cauza dispersării politice a oamenilor.”
Europa Liberă: Cine a dezbinat societatea moldavă?
Veaceslav Cazacu: „Politicienii.”
Europa Liberă: Și de ce cetăţenii s-au lăsat dezbinaţi?
Veaceslav Cazacu: „Oamenii au fost derutaţi, o parte au crezut în unii, altă parte – în alţii. Afară de aceasta, Republica Moldova este o ţară multinaţională, şi aceste tot este un moment care a influenţat asupra dispersării societăţii.”
Europa Liberă: „Unitate prin diversitate”. Este şi sloganul Consiliului Europei şi zicea că aceasta e bine şi pentru Moldova.
Veaceslav Cazacu: „Da, pe de o parte e bine, însă această diversitate trebuie unită într-un scop luminos.”
Europa Liberă: Ce idee naţională poate consolida statul moldav?
Veaceslav Cazacu: „Unirea în jurul adevărului, oamenilor oneşti şi, cum spune moldoveanul, să nu mai călcăm pe aceeaşi greblă, sau mintea moldoveanului de pe urmă.”
Europa Liberă: Acum această scindare se face şi mai pronunţată mai ales în alegeri.
Veaceslav Cazacu: „În campaniile de alegeri.”
Europa Liberă: Factorul geopolitic decide viitorul Moldovei?
Veaceslav Cazacu: „Da, desigur.”
Europa Liberă: Faptul că unii vor ca Moldova să meargă cu Uniunea Europeană, alţii vor ca Moldova să se apropie mai mult de Rusia lui Vladimir Putin şi Uniunea Vamală, Uniunea Euroasiatică. Aceasta influenţează asupra viitorului Republicii Moldova?
Veaceslav Cazacu: „Cum un vecin nu poate trăi fără vecini, nici noi nu putem. Trebuie să ducem o politică corectă cu toţi vecinii noştri.”
Europa Liberă: Dar ce înseamnă această politică corectă, alţii mai spun înţeleaptă, şi cu Estul şi cu Vestul dacă la Est e război, iar la Vest e bunăstare?
Veaceslav Cazacu: „Noi trebuie să luăm de la vecinii corecţi un drum spre viitor, în care lumea crede că drumul european este mai bun. Problema e la nivelul omului de rând, se ne uităm ce se face în satele noastre cu mijloacele europene şi care sunt mijloacele din partea Rusiei. Oamenii ar trebui să înţeleagă care este viitorul nostru.”
Europa Liberă: Dar de ce nu se dezmeticeşte lumea?
Veaceslav Cazacu: „Din păcate, încă avem rămăşiţe ale ideologiei sovietice. Aceasta e tragedia. Lumea a fost, în mare măsură, îndobitocită. Principala problemă la ziua de azi este schimbarea mentalităţii oamenilor. Şi încă un lucru – omul trebuie să înţeleagă că este om, că are demnitate, că are drepturi şi aceste drepturi trebuie să le ia, să nu aştepte cineva să i le dea. Pentru aceasta ne-am adunat azi.”
Europa Liberă: În vârful puterii există modele de politicieni?
Veaceslav Cazacu: „Nu aş crede că în Republica Moldova nu sunt. Însă de multe ori se întâmplă că oamenii corecţi nu nimeresc în politica mare.”
Europa Liberă: Și cum vedeţi viitorul Moldovei în următorii patru sau zece ani?
Veaceslav Cazacu: „Sunt optimist, creşte o generaţie tânără, care nu este bolnavă de mentalitatea sovietică, care vor pune baza unui stat corect, european. Cu atât mai mult că avem foarte mulţi tineri care au fost în Europa de Vest, au văzut cum trăieşte lumea, cum trebuie să trăiască lumea.”
Europa Liberă: Dar cetăţeanul de la Comrat sau cel de la Bălţi nu gândeşte neapărat ca dumneavoastră.
Veaceslav Cazacu: „Nu e neapărat să gândească toţi la fel, aceasta nu e normal, dar scopurile trebuie să fie comune, interesul ţării şi interesul omului. Statul trebuie să-şi îndeplinească obligaţiunile, iar fiecare cetăţean să-şi facă treaba lui la locul lui şi atunci va fi bine.”
Europa Liberă: Dar în care instituţii ale statului nu aveţi încredere?
Veaceslav Cazacu: „În justiţie. Dacă la noi ar lucra justiţia, nu s-ar întâmpla ceea ce se întâmplă azi în ţară.”
Europa Liberă: În Parlament, guvern, Preşedinţie aveţi încredere?
Veaceslav Cazacu: „Şi Parlamentul este răzleţit în diferite scopuri politice, de multe ori murdare. Guvernul la ziua de azi nu are putere de decizie, în sensul direct al cuvântului, el este manipulat. Iar Preşedinţia... Întrebaţi orice cetăţean şi vor spune: „Oare este la noi preşedinte?” Se pare că este un fel de Regina Marii Britanii...”
Europa Liberă: Moldovenii vor un preşedinte tătucă?
Veaceslav Cazacu: „Cetăţenii noştri vor un preşedinte cu o putere deosebită, ca să ia decizii, să aibă o valoare în stat. De aceea lumea azi vrea să-şi ia înapoi dreptul de a vota direct preşedintele ţării, fiindcă acest drept l-a luat guvernarea comunistă în frunte cu Voronin. Acest lucru s-a întâmplat mai înainte, încă pe timpul lui Lucinschi, care a dat undă verde comuniştilor şi au format republică prezidenţială.”