Linkuri accesibilitate

„Moscow Times”: Va forța criza transnistreană intrarea Rusiei în război?


Parada militară de la Tiraspol, 2 septembrie 2010
Parada militară de la Tiraspol, 2 septembrie 2010

Autorul articolului, Vladimir Frolov, este președintele Grupului LEFF, pe care ziarul moscovit îl descrie ca o „companie de relații cu guvernul și de PR”…

Ziarul rusesc de limbă engleză „Moscow Times” a publicat un articol cu titlul interogativ „Va forța criza transnistreană intrarea Rusiei în război?”. Autorul este Vladimir Frolov, președintele Grupului LEFF, pe care ziarul moscovit îl descrie ca o „companie de relații cu guvernul și de PR”.

Vladimir Frolov scrie că „occidentul ar trebui să ajute la dezamorsarea situației potențial explozive legate de accesul armatei ruse în auto-proclamata republică transnistreană, care se profilează ca un nou focar periculos în relația ruso-ucraineană”.

„La 21 mai, parlamentul ucrainean a votat suspendarea oricărei cooperări militare cu Rusia, denunțând practic acordul din 1995 care dădea Rusiei drepturi de tranzit pe teritoriul Ucrainei către forțele sale din Transnistria. În același timp, Moldova a înăsprit regulile de tranzit pentru militarii ruși care călătoresc prin aeroportul Chișinău.”

„Aceasta blochează rotația regulată a Grupului Operațional de Forțe ruse din regiunea transnistreană, cu 1300 de militari, în vreme ce decizia ucraineană blochează aprovizionarea și rearmarea (Grupului).”

„Având în vedere trucurile rusești din Crimeea și Donbas, decizia Ucrainei este de înțeles, dar ar putea în același timp furniza Moscovei un „casus belli” legitim pentru a porni o campanie pe scară largă, un fel de repetare a războiului cu Georgia din 2008”.

„Un oficial de rang înalt de la Ministerul rus al Apărării a declarat după votul ucrainean că Rusia își va reaproviziona baza în orice împrejurări, chiar și printr-un pod aerian. El ar putea să nu aibă ca destinație Chișinăul, capitala Moldovei, ci un aerodrom recent reconstruit la Tiraspol. Aceasta ar pune Ucraina într-o poziție dificilă – dacă să permită zboruri rusești peste teritoriul său, care să aducă „omuleți verzi” la 100 de kilometri de Odessa”.

„O eventuală decizie ucraineană de a interzice sau intercepta avioane militare rusești deasupra Ucrainei ar da Moscovei motivul pentru o ripostă militară în toată puterea cuvântului. Deputatul din Duma de Stat Serghei Jelezniak a spus că un atac asupra forțelor rusești din regiunea transnistreană ar însemna aproape sigur război cu Ucraina și „un marș rusesc asupra Kievului”.

„Acesta ar putea avea loc numai în Donbas și poate la Harkov, unde Rusia are controlul asupra frontierei. Mica forță rusească din Transnistria nu este adecvată pentru operațiuni ofensive, iar un asalt amfibiu asupra Odessei din Crimeea depășește capacitățile curente ale armatei ruse. Obiectivul ar fi în acest caz lărgirea zonei sub control separatist, urmată poate de recunoașterea (regiunilor) ca state suverane, ceea ce ar da Rusiei o zonă-tampon mai amplă la granița unei Ucraine sprijinită de occident.”

„Calea de a împiedica asemenea evoluție ar fi ca occidentul să conlucreze cu Moldova pentru ca aceasta să permită reînnoirea forțelor rusești din Transnistria prin aeroportul din Chișinău sub monitorizarea OSCE, care să asigure că nivelul forței (rusești) nu va crește. Dar trebuie acționat rapid”.

*** Articolul „Va forța criza transnistreană intrarea Rusiei în război?”, de Vladimir Frolov, a apărut în ziarul rusesc de limbă engleză „Moscow Times”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG