Linkuri accesibilitate

Donald Rumsfeld: „Ideea că poți crea o democrație în Irak mi se pare nerealistă”


Fostul ministru american al apărării la o prezentare a memoriilor sale la Washington
Fostul ministru american al apărării la o prezentare a memoriilor sale la Washington

Pe fondul vidului de securitate, grupări teroriste ca așa numitul Stat Islamic, ISIS, s-au instalat în porțiuni ale Irakului.

Fostul ministru american al apararii Donald Rumsfeld pare a-si fi modificat opinia cu privire la razboiul din Irak. In ce privinta anume? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

La vremea respectiva, Donald Rumsfeld a fost unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai interventiei militare americane in Irak, care l-a inlaturat de la putere pe Saddam Husein. Dar, intr-un interviu acordat publicatiei britanice Times, Rumsfeld a spus ca presedintele de atunci George W Bush s-a inselat cind a incercat sa creeze o democratie in Irak.

„Ideea ca poti crea o democratie in Irak mi se pare nerealista” - a spus fostul ministru al apararii, continuind „am fost ingrijorat de cind am auzit prima data despre acea intentie. Nu ma numar printre cei care cred ca modelul nostru de democratie se potriveste altor tari, in fiecare moment al istoriei lor”.

Bush a declarat de numeroase ori ca inlaturarea de la putere a lui Husein va duce la instaurarea unei democratii de tip american. „Un Irak eliberat poate arata forta libertatii” – spunea George W. Bush la 26 februarie 2003, inainte de invazie. Razboiul si ce a urmat s-au dovedit insa mai complexe si complicate decit s-a anticipat.

Organizatia Iraq Body Count arata ca de la 20 martie 2003, cind Statele Unite au invadat Irakul, s-au inregistrat 216 de mii de morti. Pe fondul vidului de securitate, grupari teroriste ca asa numitul Stat Islamic, ISIS, s-au instalat in portiuni ale Irakului.

Rumsfeld crede ca liderii occidental nu intreprind suficient pentru a combate terorismul. El spune ca actiunile asa zisului Califat Islamic sint indreptate impotriva unor structuri statale si ca acest fapt este insuficient analizat. „Ati auzit pe cineva la Natiunile Unite sa vorbeasca despre asta?” – a spus Donald Rumsfeld. Dar chiar si asa, fostul ministru nu crede ca raspunsul este o alta invazie. „Trebuie sa privim catre ce se intimpla nu ca la un razboi, ci ca ceva asemanator Razboiului rece. Nu vom invinge cu gloante, sintem intr-o competitie a ideilor”.

XS
SM
MD
LG