Linkuri accesibilitate

Sergiu Diaconu: „Subdiziviunea CNA se va ocupa și de recuperarea bunurilor dobîndite prin acte de corupție la nivel înalt”


Interviul dimineții cu consilierul principal de stat al premierului Gaburici pentru Reforma Instituțiilor de Drept.

La Chişinău a fost anunţată constituirea unei subdiviziuni a Centrului Național Anticorupție (CNA), „care se va ocupa de combaterea corupției la nivel înalt”. Noua subdiviziune, iniţiată de premierul Chiril Gaburici, va mai avea, în afară de misiunea de a se „ocupa, în primul rând, de șefii instituțiilor” şi pe cea de „recuperare a bunurilor și activelor care au fost acumulate de către funcționari în urma activităților de corupție”? Câtă eficienţă şi liberate va avea noua subdiviziune în condiţiile subordonării CNA celor pe care, eventual, ar putea sau trebui să-i investigheze ca fiind corupţi?

Una din întrebările pe care le vom adresa dlui Sergiu Diaconu, consilier principal de stat al premierului pentru Reforma Instituțiilor de Drept.

Europa Liberă: Luând în considerație că inițiativa vine de la Guvern, de ce a fost, la drept vorbind, nevoie de „o subdiviziune specială care să se ocupe de șefii instituțiilor și să se concentreze pe cazurile de corupție cu prejudiciul ce depășește un milion de lei”?

Sergiu Diaconu: „Așa cum a mai declarat și dl prim-ministrul, corupția, în ceea ce ne-am convins pe tot parcursul, este un flagel de bază al societății, respectiv se cer mecanisme eficiente de luptă împotriva corupției. Atunci când avem un Centru Național Anticorupție, care ați văzut că în ultima perioadă de timp s-a activat, avem dosare tot mai de răsunet și avem tot mai multe dosare, pentru că doar în primele cinci luni au fost peste 1030 de dosare instrumentate de acest centru, însă nu avem și dosare care sunt așteptate de societate, care vizează eșalonul de vârf al puterii. Atunci ne punem întrebarea: ce nu le ajunge acestor specialiști de la Centru Național Anticorupție ca să ajungă la aceste dosare?

Noi vom avea un mecanism care va semăna foarte mult cu DNA din România începând cu anul viitor, dacă Legea cu privire la Procuratură va trece de Parlament. Deoarece în noua lege cu privire la Procuratură sunt tocmai prevăzute aceleași instrumente pe care le are DNA din România. Deci, procurorii care lucrează sau documentează cazurile de comun și au în subordinea lor acei profesioniști din poliție. În schimb, la moment, acest mecanism nu există, deci trebuie să îmbunătățim calitatea activității Centrului Național Anticorupție.

Atunci când te concentrezi astăzi pe un caz mic, de exemplu, de oferire de mită pentru un colectiv de sector sau pentru un asistent medical, sau pentru un funcționar de rang mic, de jos, mâine ești concentrat pe o spălare de bani și tot așa este greu să documentezi cazuri serioase.

Această subdiviziune specializată tocmai nu se va ocupa de alte genuri de activități decât documentarea a două situații care pot apărea - funcționarii de rang înalt, foarte înalt și cazurile când prejudiciul adus statutului depășește o valoare anumită de bani fixă, o valoare de un milion de lei pe care ieri au anunțat-o.

Această subdiviziune va mai avea și o chestie care posibil a fost omisă când a fost anunțată ieri societății: se va mai ocupa de recuperarea acelor mijloace care au fost dobândite prin acte de corupție sau prin acte ilicite. Să nu uităm că mita sau corupția nu constă doar în mită sau în bani propriu-ziși. Corupția constă și în oferirea diverselor beneficii care se pot ulterior transforma în bunuri gen: case, autoturisme, alte bunuri de preț.

Am văzut ieri că în incinta sau în adiacentul CNA sunt stocate mai multe autoturisme de lux care tocmai au fost dobândite prin aceste căi. Aceste mijloace sunt foarte greu de urmărit și necesită investigații speciale. Iată de aceasta și a fost creată o unitate specializată unde vor lucra specialiști de înaltă calificare care nu se vor ocupa de alte genuri de cazuri, nu vor fi întrerupți, nu vor risipi energia și nu vor cheltui timpul prețios pentru ca să se ocupe de alte chestii minore.”

Europa Liberă: Dar la întrebarea ce nu ajunge acestor băieți, organizațiile care se uită atent pe aceste lucruri zic, de exemplu, că nu le ajunge liberate de factorul politic. Această problemă cum o rezolvăm?

Sergiu Diaconu: „Și iarăși ne întoarcem la faptul de ce tocmai prim-ministrul a decis să se întâlnească ieri după ședință cu acești specialiști, cu acești ofițeri? Pentru a le oferi încrederea că vor avea suportul total din partea Guvernului în acțiunile, inclusiv, dacă va fi cazul, și vizând activitatea anumitor factori de decizie din Guvern care, teoretic, ar putea să fie și ei implicați în anumite scheme.

Deci, premierul le-a spus că au mână liberă să investigheze și ori de câte ori va fi nevoie de sprijinul și suportul lui personal, dar sper că a întregului Guvern, vor avea acest suport și acest sprijin.”

Europa Liberă: Cum însă, dle Diaconu, o subdiviziune va putea scoate la lumina zilei demnitarii care au căzut în ispita corupției, de vreme ce CNA este subordonat Guvernului? Unii s-ar întreba cum poți să-l bagi în anchetă pe cel care îți este șef direct, de exemplu?

Sergiu Diaconu: „Încă odată, revenim la ideea că foarte des s-a pus această întrebare – cum? Întrebarea nu este corectă - cum? Întrebarea corectă este dacă se vrea sau nu se vrea? Se dorește cu adevărat sau nu se dorește? Există temeiuri sau nu există? Au la dispoziție toate mecanismele necesare. Le au și ele sunt funcționale. Acestor specialiști le rămâne doar să le aplice, le trebuie un pic de curaj și acest curaj le-a fost transmis ieri din partea premierului. Mai mult de acest curaj le-a fost transmis un mesaj foarte clar – acționați și veți fi susținuți.”

Europa Liberă: Dl Gaburici ar putea avea și curaj, și carismă, şi şarm pentru decenii înainte, dar debarcarea sau plecarea de bună voie a domniei sale din post se poate produce în orice secundă. Dacă dl Gaburici, premierul, iniţiatorul subdiviziunii părăseşte postul, părăseşte şi CNA sau noul Guvern iniţiativa?

Sergiu Diaconu: „Noi am lansat în decursul a celor o sută de zile de mandat mai multe inițiative anticorupție, este un pachet întreg care a fost discutat și cu societatea civilă. Să nu uităm că există șanse ca aceste inițiative odată lansate să fie foarte greu de oprit, sau să fie practic imposibil de omis sau de făcut a nu se vedea teoretic de către noii conducători ai Guvernului. Pentru că bulgărele de zăpadă odată pornit este mult mai greu să-l oprești. Inițiativele au fost făcute publice, inițiativele anticorupție au fost discutate cu societatea civilă și dacă noua guvernare nu-și asuma aceste inițiative va fi pusă în situația când va fi întrebată de aceeași societate civilă - ce se întâmplă, de ce anumite inițiative care ar trebui să aibă în timp un impact și beneficii asupra dezvoltării, inclusiv a relațiilor economice ale țării, inclusiv a dezvoltării anumitor sectoare ale țării nu sunt susținute sau sunt puse în sertar?”

Europa Liberă: Unde, de fapt, adică în ce fază este constituirea acestei subdiviziuni? Altfel spus, cum se întâmplă, de fapt la modul practic? Se ia un ofiţer de la un post şi este pus în subdiviziune? Sau cum se întâmplă? Se presupun majorări de salarii, noi alocații, competențe suplimentare, ce anume se schimbă, de fapt, și cum la modul practic?

Sergiu Diaconu: „Au existat diverse subdiviziuni specializate și în cadrul CNA și în alte organe de ocrotirea normelor de drept de-a lungul timpului. În cadrul CNA a existat o subdiviziune specializată care documenta cazuri mai speciale, dar nu se referea tocmai la anumite precondiții, deci mai speciale sau nu se determina pe loc. Este un caz mai special cazul unui judecător să zicem, sau al unui procuror, sau nu este un caz mai special?

Acum, cu această subdiviziune nou creată, inițiativa care a fost lansată de mai demult de dl prim-ministru, Centrul și-a ajustat pe interior structurile și este o unitate nouă deja creată, ea este funcțională începând cu ziua de ieri. S-au luat acei specialiști care, repet ceea ce am mai spus, nu vor avea alte atribuții și alte funcții decât documentarea cazurilor de corupție înaltă bazată pe două criterii - fie este un funcționar public de rang înalt, fie este un prejudiciu adus statutului în valoare ce depășește un milion de lei. Această subdiviziune este funcțională.

Ce ține de salarii… Salariile CNA au fost ridicate încă anul trecut și nu sunt suficiente, dacă să ne uităm global la ce tipuri de infracțiuni documentează, însă sunt mult mai mari decât salariile polițiștilor sau ale procurorilor.

Ce ține de competențe… Sigur vor mai avea, nu poți să ai competențe mai mult decât permite legea, însă vor fi mult mai autonomi față de colegii lor care sunt dependenți pe verticala ierarhică. Această subdiviziune va avea competențele maxime care sunt admise de lege pentru CNA și vor putea raporta direct Centrului, desigur și prim-ministrului.”

Europa Liberă: Surprinde pe mulţi, dle Diaconu, nu atât crearea acestei subdiviziune, cât descoperirea – dacă vreţi – a faptului că ofiţerii CNA ar fi suprasolicitaţi şi că până acum aceştia „n-au avut puteri” să fie suficient de eficienţi în munca lor. Reiese astfel că toată retorica de până acum despre lupta cu corupţia a avut şi un astfel de „revers al medaliei”? Și apoi mulți adversari politici ai premierului, cum s-a constat, se întreabă deja dacă nu este doar „praf în ochi”? Ce garanții există că subdiviziunea nu va cădea în ispita justiției selective sau își va schimba prioritățile eventual?

Sergiu Diaconu: „Garanția de funcționare a oricărei instituții este controlul care se exercită într-un stat democratic, se exercită de către o altă instituție. În cazul dat, garanțiile sunt faptul că mai avem și alte organe care sunt abilitate să documenteze sau să verifice activitatea CNA.

În primul rând, vorbim de SIS care efectuează testele de integritate pentru CNA, vorbim de Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție, în mod special sunt acei care supraveghează cum ofițerii de investigație din CNA își exercită atribuțiile. Garanțiile însă de care, de fapt, au nevoie acești specialiști sunt garanțiile de susținere totală din partea celor care guvernează țara – Guvernul și Parlamentul, Președinția, garanții că nu vor interveni și nu vor acționa din punctul de vedere al interesului politic. Ce ține de faptul cât de multă liberate vor avea? Vor avea acea libertate care e permisă de normele legale. Dar mâna e liberă și au undă verde pentru a se ocupa de corupția înaltă.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:58 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG