Linkuri accesibilitate

Cazul premierului Victor Ponta și al justiției române (România liberă; Hotnews.ro)


Decizia Ucrainei de a suspenda cooperarea militară cu Federația Rusă (Hotnews.ro).

Un articol de Laurențiu Colintineanu se ocupă pe site-ul Hotnews de decizia Ucrainei de a suspenda cooperarea militară cu Federația Rusă. Măsura echivalează cu o interdicție fatală pentru Rusia: trupele rusești staționate în Transnistria nu mai pot tranzita teritoriul ucrainean. Colintineanu preia câteva reacții semnificative ale oficialilor ruși și constată că Federațua este foarte incomodată de situație. „Pentru Moscova, care întreține regimul separatist de la Tiraspol, decizia e un coșmar logistic și strategic. Pentru Republica Moldova aceeași decizie poate însemna reizbucnirea conflictului armat, privit de mulți ca ultima soluție a Kremlinului pentru a împiedica Chișinăul să se apropie de Uniunea Europeană”.

Jurnalistul mai notează că Republica Moldova reprezintă laboratorul de testare a strategiei rusești de a-și menține influența prin conflicte înghețate. În noua conjunctură, enclava separatistă transnistreană riscă să se sufoce economic, cu consecințe riscante pentru puterea de la Kremlin. Dacă instrumentul cu care a crezut că poate ține ostatică Moldova, împiedicând-o să se apropie de Occident, eșuează, Putin, nu prea mai are altă soluție - se arată în articolul publicat pe site-ul Hotnews - decât războiul.

În Evenimentul zilei, Iulian Chifu atrage atenția asupra unei reuniuni de care presa românească nu s-a prea ocupat: secretarul Pentagonului, Ash Carter, a convocat militari și diplomați la Stuttgart, la sediul Comandamentului american din Europa, pentru a evalua eficiența strategiilor NATO și ale SUA față de Rusia. Inițiativa urmează constatării că relația cu Rusia a luat o întorsătură neplăcută și că sancțiunile economice dispuse de Uniunea European și de Statele Unite nu-l întorc din drum pe Vladimir Putin. Acesta, a spus, Carter - și îl citează Iulian Chifu - e pur și simplu „imun la suferințele pe care acțiunile sale le aduc țării sale și cetățenilor săi”. Alianța are nevoie de o reformă internă, s-a arătat la Stuttgart, „pentru că sistemele sale tradiționale de decizie sunt prea încete și procedurile pentru schimbul de informații insuficient de operative pentru noile amenințări”.

Comentatorii politici de la București prefațează bogat ziua în care Parlamentul votează solicitarea Direcției Naționale Aticorupție de ridicare a imunității deputatului și prim ministrului Victor Ponta. Măsura este cerută pentru deschiderea urmăririi penale împotriva lui Ponta pentru conflict de interese în perioada mandatului de șef al executivului. Dan Cristian Turturică scrie un lung editorial în România liberă, în care Ponta apare ca marioneta sistemului, o încrengătură de tip mafiot care ar deține controlul în toate domeniile din România, mai puțin în cel al Justiției. SISTEMUL și-ar fi cam epuizat soluțiile. Ponta este doar „gazda” temporară a intereselor încrengăturii și e silit să nu demisioneze doar fiindcă nu i s-a găsit încă înlocuitor.

Pe site-ul Hotnews.ro, Dan Tapalagă încearcă să îndrepte atenția opiniei publice spre președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a scos ieri din mânecă o propunere periculoasă: o comisie parlamentară care să evalueze calitatea statului de drept din România. În fapt, va fi vorba de negocieri cu reprezentanți ai justiției, de la care să se obțină acceptul - cozi de topor există peste tot, arată Tapalagă - pe modificări-cheie ale legilor care asigură, în acest moment, independența justiției.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG