Linkuri accesibilitate

Beneficiarul dezbinării este curentul eurasianist (Adevărul)


Dosarele lui Victor Ponta şi pretinsa lovitură de stat (Hotnews.ro)

„Niciuna din părţile care au participat la cearta de duminică din centrul Chişinăului nu are nimic de câştigat din această confruntare. Principalul beneficiar este curentul eurasianist care exaltă apropierea de structurile Moscovei”, scrie în Adevărul George Damian. El crede că fricțiunile periculoase dintre formațiunile pro-europene au loc tocmai pentru că „visul european” are încă trecere în ochii alegătorilor din Republica Moldova. Se urmărește deci neutralizarea lui. O „cursă de genul cine este mai european la Chişinău, declanşarea diviziunilor în tabăra care doreşte şi promovează reformarea clasei politice sunt tehnici deja clasice pentru arsenalul imperial dezbină şi stăpâneşte și vor oferi pe tavă victoria forţelor pro-euroasiatice de la Chişinău”.

În același cotidian, bloggerul basarabean Dan Nicu notează că sondajele au și înregistrat un avans al candidatei stângii, Zinaida Greceanîi, după ce Platforma Demnitate şi Adevăr a intrat duminică în conflict deschis cu Partidul Liberal. „În cazul în care conflictul (...) continuă la intensitatea actuală, se prefigurează o capitală (...) condusă de fostul premier al lui Vladimir Voronin. Vor fi inutile orice fel de lamentări după ce țara va avea o administraţie locală dominată de reprezentanţii curentului pro-eurasiatic. Din acel moment va deveni o chestiune de timp până se va ajunge la o nouă reconfigurare a puterii centrale”, scrie Dan Nicu. Articolul lui remarcă de asemenea cu îngrijorare că zvonurile bine plasate pe rețelele de socializare se răspândesc cu o viteză uluitoare și au efecte incontrolabile. S-a aruncat, de pildă, pe o asemenea cale știrea că liberalul Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu Vlad Plahotniuc. Toată lumea a luat-o de bună, niciun jurnalist nu a căutat cel puţin o a doua sursă, dacă nu pe a treia, cum ar fi fost normal.

În România, premierul Victor Ponta declară că dosarele penale deschise pe numele său la Direcția Națională Anticorupție reprezintă o încercare de „lovitură de stat”. Pentru comentatorii de presă, apărarea lui Ponta înseamnă însă „restaurație”, iar în spatele ei se află, dacă nu Rusia, atunci măcar interesele ei. Cristian Pantazi, pe Hotnews.ro: „nu afirm ca Rusia e în spatele acestei noi încercări de restaurație, cu amenințări grosolane din partea Puterii la adresa Opoziției. Am demonstrat doar cum marele beneficiar al restaurației ar fi Kremlinul, pentru care dislocarea României de pe traiectul valorilor euro-atlantice ar fi o lovitură uriașă. Ar însemna sa câștige o țară de graniță, să fărâmițeze solidaritatea europeană deja greu încercată de democrații șubrede precum cele din Ungaria ori Bulgaria”.

Până atunci, premierul României s-ar putea baricada prin măsuri populiste lipsite de responsabilitate, arată Ioana Ene, la ziare.com, în timp ce Andrei Cornea, de la revista 22, își dezvoltă în comentariul din ultimul număr stupoarea că Victor Ponta nu demisionează. Mandatul lui nu mai poate fi de acum încolo decât o agonie, eventual ceva mai lungă, încheiată printr-un obligatoriu „exit”.

XS
SM
MD
LG