Răspunzând celor mai frecvente întrebări ale cetățenilor, Comisia electorală centrală atrage atenția că dreptul la vot și-l poate exercita astăzi oricare persoană care a împlinit vârsta de 18 ani, cu excepția cetățenilor, care, prin decizia unei instanțe judecătorești au fost recunoscuți drept incapabili să facă o alegere, sau nu au viză de domiciliu ori de reședință. Cei care nu pot să ajungă azi la o secție de vot, bunăoară, persoanele spitalizate, cei privați de libertate sau persoanele cu dizabilități au posibilitatea de a cere o urnă mobilă printr-o cerere scrisă.
Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, spune că ieri a fost ultima zi în care birourile electorale au înregistrat cereri. Totuși, regulamentul prevede și excepții:
„În primul tur am avut astfel de solicitări și cred că și în turul doi, acolo unde are loc turul doi, dacă pe teritoriul localităților date sunt instituții penitenciare sau spitale, desigur că alegătorii din aceste instituții pot în aceleași condiții să participe la votare pentru turul doi.”
Urna mobilă va porni la drum în după amiaza zilei. Igor Meriacre, directorul Asociației Motivație, instituție care apără drepturile persoanelor cu dizabilități, spune că deși, de la o localitate la alta, sunt zeci de persoane care ar putea cere să voteze de acasă, puțini apelează la această oportunitate. O problemă, spune el, ar fi accesibilitatea secțiilor de vot, dar nu neapărat, constată Igor Meriacre:
„Persoanele cu dizabilități sunt deprinse ca probleme lor să fie soluționate de altcineva, de rude, și atunci ei nu văd votarea ca o obligație civică, o obligațiune a unui cetățean al Republicii și așteaptă că problemele se vor rezolva de la sine sau cineva le va rezolva. Adică în rândul persoanelor cu dizabilități este nevoie totuși de crescut sentimentul de patriotism și de responsabilitate civică.”
În ajunul alegerilor locale, Asociația Motivație a întocmit o hartă a accesibilității pentru 265 de secții de votare de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Accesând pagina web a asociației, persoanele cu cerințe speciale pot vedea, funcție de localitate, dacă își vor putea exercita votul fără piedici. Igor Meriacre, care este observator la o secție de vot din capitală, spune că de ajutor la secțiile de vot au nevoie nu doar persoanele cu dizabilități, dar și cele în etate, care deseori nu deslușesc numele concurenților de pe buletinul de vot.