Linkuri accesibilitate

Promo Lex: Incidente în turul doi la Topala și Băcioi


foto: Dumitru Munteanu.

Un reportaj de Diana Răileanu.

Potrivit Asociaţiei Promo-Lex în satul Topala, raionul Cimişlia, un grup de localnici protestează în preajma secţiei de votare, nemulţumiţi că printre alegători sunt persoane care, deşi au viză de reşedinţă în sat, nu locuiesc aici. În satul respectiv alegerile au loc repetat pentru că la 14 iunie procesul electoral a fost întrerupt. Atunci secţia de votare a fost vandalizată de mai multe persoane. Cum decurge astăzi procesul de vot la Topala, a căutat să afle Diana Răileanu:

Observatorii Promo-Lex informează că la Topala oamenii legii au făcut un coridor viu la intrarea în secţia de votare pentru ca procesul să nu fie întrerupt şi fiecare alegător să-şi poată exercita dreptul la vot. Protestatarii, spun martorii, ar fi nemulţumiţi de numărul mare al votanţilor înscrişi de curând pe listele suplimentare. În jurul orelor 17, potrivit datelor Promo-Lex, numărul proaspeţilor alegători era de peste 30 într-un sat cu aproape nouă sute de locuitori.

Bloggerul Dumitru Munteanu, aflat la faţa locului, spune că în prima parte a zilei, protestatarii ar fi încercat să împiedice câţiva alegători să voteze:

„Au blocat intrarea în secţia de vot. Un alt grup de persoane, cinci-şase la număr, întâmpinau alegătorii şi nu le permiteau să ajungă la secţia de vot”.

Europa Liberă: Dar poliţia ce face?

Dumitru Munteanu: „La moment deja poliţia a stopat aceste cazuri. A mai venit un grup de poliţişti să asigure ordinea publică şi, la moment, procesul continuă într-o manieră liniştită”.

Localitatea Topala a intrat în atenţia observatorilor electorali la primul tur de scrutin. Atunci, cu două ore înainte de închidere, secţia de votare a fost vandalizată de un grup de localnici. Aceştia au spart urnele de vot, au rupt buletine şi au distrus computerul din dotarea secţiei. Potrivit observatorilor Promo-Lex, localnicii s-ar fi înfuriat din cauza fostul primar care, de altfel, candidează pentru un nou mandat, ar fi adus alegători din alte localităţi care să-li voteze.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, susţine că instituţia a luat toate măsurile pentru ca procesul electoral să nu fie întrerupt la Topala:

„Pe parcursul ultimelor ore au avut loc câteva îmbrânceli între cetăţenii care se aflau în preajma biroului electoral. Deci, situaţia este controlată de către organele de menţinere a ordinii publice sută la sută. Nu există nici un pericol de a periclita procesul votării. Am luat legătură cu organele electorale din teritoriu, votarea decurge în regim ordinar. Aceste îmbrânceli au avut loc în afara biroului şi în afara perimetrului de protecţie, cel de o sută de metri, de biroul electoral”.

Un alt incident anchetat de oamenii legii a avut loc în comuna Băcioi, unde potrivit Asociaţiei Promo-Lex, patru alegători, incluşi pe listele suplimentare, după ce au votat, au pus în urnă un singur buletin, pe celelalte încercând să le scoată în afara secţiei de votare. Potrivit observatorilor, în momentul în care preşedintele secţiei a încercat să intervină, a fost bruscat de cei patru alegători, presupuşi infractori.

XS
SM
MD
LG