După ce partenerii europeni ai Greciei au spus că nu-i vor mai livra fonduri de urgență, premierul elen de stânga Alexis Tsipras a impus duminică seara controale de capital pentru a evita prăbușirea băncilor sub presiunea retragerii masive a depozitelor.
Grecia are la dispoziție mai puțin de două zile pentru a plăti o datorie de 1,6 miliarde de euro Fondului Monetar Internațional, iar o eventuală ratare a termenului ar putea declanșa o succesiune de evenimente culminând cu ieșirea țării din zona euro.
Agenția Reuter scrie că speranțele evitării celui mai rău scenariu posibil au început a se risipi când premierul Tsipras a anunțat că va supune unui referendum condițiile puse țării de creditorii străini.
„Referendumul va avea loc duminica viitoare, indiferent dacă partenerii noștri europeni sunt de acord sau nu”, a spus Tsipras duminică, adresându-se parlamentului la Atena, și adăugând: „Poporul grec va decide, iar noi îi vom respecta dorința, indiferent care va fi ea”.
Guvernul elen a mai anunțat că va ține băncile închise până după referendumul de la 5 iulie, iar retragerile de numerar din bancomate – care astăzi sunt închise – vor fi limitate la 60 de euro pe zi odată ce se vor redeschide marți.
Reuter notează că după multe luni de negocieri dificile, partenerii europeni ai Greciei au pus vina pentru adâncirea crizei pe Tsipras, personal.
Vorbind sâmbătă, după eșecul discuțiilor cu Atena, ministrul german de finanțe Wolfgang Schaeuble a spus că partenerii europeni au vrut să continue consultările, dar ele au fost „declarate închise” de premierul Tsipras. „Dacă am înțeles bine ce a spus la televiziune și în parlament, atunci nu mai avem despre ce discuta”, a mai spus oficialul german.
Creditorii externi au vrut ca Grecia să reducă pensiile și să mărească impozitele, dar Tsipras a spus mereu că asemenea măsuri ar fi nedrepte și nu ar face decât să adâncească criza.
Reuter scrie că după ce premierul elen a anunțat duminică măsurile speciale, s-au format de îndată cozi la bancomate și la stațiile de benzină.
Ziarele grecești au publicat luni pe primele pagini fotografii cu cozile lungi, cotidianul „Nafetemporiki” sub titlul: „Ore dramatice”. Ziarul conservator „Eleftheros Typos” îl acuză pe premierul Tsipras că anunțând referendumul pe tema datoriei țării urmărește să declanșeze alegeri anticipate, pe care speră să le câștige – dar se înșală. ”Este limpede că dl. Tsipras a pierdut încrederea cetățenilor. Asta se vede în cozile lungi la bancomate și benzinării și se va vedea și mai bine la referendum”, scrie ziarul.
Între timp zvonurile abundau luni dimineață la Atena: potrivit corespondentului Reuters, zeci de pensionari au mers la sediul Băncii Naționale după ce-au auzit că-și pot lua pensiile de la unele bănci – deși guvernul a închis toate băncile.
Guvernanții de la Atena parează nemulțumirea populară demonizându-i pe partenerii europeni. Ministrul reformei administrative Ghiorghios Katrougalos a spus la televiziunea „Antenna” că europenii ar putea alimenta în continuare băncile grecești cu bani-gheață cel puțin până marți, când e termenul plății datoriei, dar nu o fac pentru că vor să „șantajeze și terorizeze” poporul grec.