Linkuri accesibilitate

Ce împiedică reluarea dialogului între Chişinău şi Tiraspol?


Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojevic, în vizită la Chişinău.

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojevic speră că negocierile oficiale în formatul „5+2” vor fi reluate până la finele acestui an. Declarația a fost făcută la finalul vizitei în Republica Moldova și discuției cu negociatorul din partea Chișinăului, Victor Osipov. Radojko Bogojevic se află într-un turneu prin capitalele țărilor implicate în negocierile „5+2” pentru a convinge părțile să avanseze dialogul. Ultimul oraș vizitat va fi Tiraspolul, la 7 iulie.

Ambasadorul Radojko Bogojevic a reconfirmat angajamentul statelor implicate în formatul de negocieri „5+2” să continue dialogul privind soluționarea conflictului transnistrean invocând presiunea instabilităţii regionale.

Zilele trecute, a precizat Bogojevic, s-a aflat la Moscova și Kiev, iar în următoarele se va deplasa la Bruxelles și va purta discuții cu Washingtonul:

Radojko Bogojevic (Foto: OSCE/Igor Schimbator)
Radojko Bogojevic (Foto: OSCE/Igor Schimbator)

„În ultimă instanță, voi merge la Tiraspol pentru a încuraja liderii de acolo să continue dialogul cu Chișinăul, or, în opinia noastră, soluționarea privind diferendul transnistrean se poate găsi doar prin dialog și doar cu implicarea partenerilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”. (…) Ne dorim foarte mult să se revină la abordarea constructivă de la începutul acestui an, când au avut loc întâlniri în formatul „1+1” și în cadrul grupurilor de lucru de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Vizita reprezentantului special al OSCE are loc pe fundalul unui schimb de replici dure între Chișinău și Tiraspol, ce au la bază o scrisoare trimisă la începutul acestei luni de responsabila de relațiile externe ale regiunii, Nina Ştanski, ambasadelor acreditate în Republica Moldova.

Între altele, ea amenință Chișinăul cu introducerea unui regim de vize pentru locuitorii din dreapta Nistrului, a unei taxe de 100 % pentru mărfurile de aici şi închiderea instituțiilor subordonate autorităților constituționale care au sediul în regiune.

Aceste măsuri, se arată în scrisoarea semnată de Nina Ştanski, sunt un răspuns la ceea ce ea a numit a fi „blocadă economică” impusă regiunii transnistrene de autoritățile de la Chișinău și Kiev.

Negociatorul din partea Chișinăului, Victor Osipov, a calificat scrisoarea formulată la Tiraspol fiind „surprinzătoare”, regretând că autoritățile constituționale au aflat de ea prin intermediul presei:

„Din punctul nostru de vedere, o asemenea abordare nu poate avea perspectivă pentru că este lipsită de potențialul de a rezolva probleme, inclusiv acele probleme la care se face trimitere. Această pauză prelungită în procesul de negocieri 5+2 afectează atmosfera generală, pe fundalul elementelor regionale, a celor din Ucraina. Se generează frici, temerea că într-o situație tensionată pot apărea provocări. Noi suntem foarte atenţi şi încercăm să prevenim o escaladare a situației în estul Republicii Moldova”.

Aşadar, reprezentantul special al OSCE, Radojko Bogojevic a anunţat că va reveni în Republica Moldova săptămâna viitoare, când va merge la Tiraspol. Diplomatul si-a exprimat speranţa că va reuşi să convingă partea transnistreană să revină la masa de negocieri în formatul „5+2” până la finele acestui an. În ce măsură e posibil acest lucru, am căutat să aflu de la analistul politic de la Tiraspol, stabilit la Chişinău, Andrei Safonov:

„Din punctul meu de vedere, rămân sub semnul întrebării problemele care se conţin în aşa numitul coş trei, adică cele care se referă la securitate şi la statutul politic al regiunii. E clar că Tiraspolul, susţinut de Moscova, se va opune acestui lucru, asupra căruia însă va insista Chişinăul, alături de Uniunea Europeană şi Statele Unite. Prin urmare, atâta timp cât părţile nu vor ajunge la un compromis e greu să ne pronunţăm în privinţa reluării negocierilor în format oficial”.

Actualmente negocierile în formatul oficial 5+2 practic sunt blocate – ultimele două runde de discuții au avut loc în prima parte a anului trecut.

Previous Next

XS
SM
MD
LG