Ministrul grec de finanțe Ianis Varoufakis și-a anunțat demisia, la o zi după ce grecii au votat în majoritate la referndumul de duminică să răspundă cu „nu” la întrebarea dacă acceptă condițiile impuse de creditorii internaționali pentru continuarea ajutorului financiar acordat Greciei.
Într-o postare pe blogul său personal, Varoufakis spune că imediat după anunțarea rezultatelor votului de duminică a fost anunțat că anumiți demnitari din țările zonei euro ar prefera ca el să fie absent de la viitoarele negociei dintre țara sa și celelate state membre în Eurogroup.
O idee, spune Varoufakis, pe care premierul Alexis Tsipras o consideră potențial de ajutor pentru el la ajungerea la un acord.
„Consider de datoria mea să-l ajut pe Alexis Tsipras să exploateze cum crede el de cuviință capitalul pe care poporul grec ni l-a încredințat prin referendumul de ieri. Și voi purta ura creditorilor cu mândrie”, mai scrie ministrul grec de finanțe pe blogul său personal, afirmând la sfîrșit că îi va sprjini total pe premierul Tsipras, pe noul ministru de finanțe și guvernul grec fără să-i pese de privilegiile vreunei funcții.
Reamintim că din cercuri apropiate guvernului s-a relatat că luni Varoufakis ar fi urmat să plece la Bruxelles pentru a relua negocierile.
Agențiile de știri internațioale relatau că acesta ar fi dorit să negocieze cu prioritate un împrumut de la Banca Centrală Europeană de 6,6 miliade de euro pentru a alimenta rezervele Băncii Centrale a Greciei.
Această infuzie de bani, a explicat șeful Asociației Băncilor Elene, e necesară pentru a redeschide băncile marți. Cum a promis guvernul.
Înainte de referendum guvernul Tsipras a ordonatînchiderea bursei și a băncilor, și limitarea traficului de capital pentru a proteja sistemul financiar de retrageri în panică de numerar sau de o fugă masivă de capital.
După ce grecii au respins prin referendum acordul propus de creditorii internaționali, președintele Consiliului European Donald Tusk a convocat un summit extraordinar al zonei euro pentru luni după-amiază.
Președinția franceză a anunţat că o astfel de reuniune fusese solicitată de președintele francez Francois Hollande și de șefa guvernului german Angela Merkel într-o o convorbire telefonică după aflarea primelor rezultate ale referendumului din Grecia.
O primă reacție a Rusiei după referendumul de la Atena a venit de la ministrul adjunct al economiei Aleksei Lihacev: „Nu putem să nu înțelegem că e vorba despre un pas spre ieșirea din zona euro.”