Grecii au respins planul de austeritate propus de creditorii externi cu peste 60%. Este rezultatul parțial al referendumului organizat duminică de guvernul premierului Alexis Tsipras. Și rezultatul pentru care Tsipras și întregiul său guvern au luptat.
Opoziția din Grecia le ceruse alegătorilor să voteze „da” avertizând că este vorba de un vot pentru sau împotriva rămânerii în zona euro.
Iar ultimele sondaje aratau că peste 75 la sută din greci vor ca țara lor să rămână în Uniunea Europeană. Și în zona euro. Opinie care nu s-a schimbat.
Multor greci le este frică de perspectiva ieșirii din zona euro, motiv pentru care analiștii se așteptau ca totuși grecii să aprobe condițiile puse de creditorii externi: UE, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.
Era și motivul pentru care guvernul Tsipras promisese grecilor că un vot împotriva pachetului de austeritate nu va echivala cu ieșirea din zona euro. Va întări numai poziția guvernului în viitoare negocieri.
Și se pare că a avut dreptate: din cercuri apropiate guvernului se relatează că luni, ministrul de finanțe Yanis Varufakis pleacă la Bruxelles pentru a relua negocierile. Nu este clar în ce condiții.
Dar aceleați surse, citate de agențiile de știri internațioale, relatează că Varufakis vrea să negocieze, cu prioritate, un împrumut de la Banca Centrală Europeană de 6,6 miliade de euro pentru a alimenta rezervele Băncii Centrale a Greciei. Această infuzie de bani, a explicat șeful Asociației Băncilor Elene, este necesară pentru a redeschide băncile marți. Cum a promis guvernul.
Băncile sunt închise de luni, traficul de capital este limitate, bursa este deasemeni închisă – toate măsuri luate de guvernul Tsipras înainte de referendum, pentru a proteja sistemul financiar de retrageri în panică de numerar sau de o fugă masivă de capital.
Cancelara germană Angela Merkel este așteptată pe de altă parte la Paris pentru convorbiri cu președintele francez, Francois Hollande, legate tot de rezultatul referendumului din Grecia.