Linkuri accesibilitate

Mesajul pro-unionist de la Chișinău va fi primit cu prudență la București, pe fondul amenințărilor venite dinspre Rusia (Sebastian Lăzăroiu/Evenimentul Zilei)


Prin referendum, guvernul Tsipras s-a ascuns de responsabilitate (Valentin Naumescu/Contributors

În noua rubrică inaugurată la Evenimentul zilei, sociologul Sebastian Lăzăroiu analizează consecințele asupra României a două evenimente internaționale: referendumul din Grecia, care a respins cu peste 60% măsurile de austeritate cerute de creditorii străini ai țării, și respectiv adunarea populară organizată la Chișinău prin care câteva mii de oameni au cerut unirea Republicii Moldova cu România. O ”unire administrativă cu România”, scrie Lăzăroiu, reprezintă acum ”singura șansă a moldovenilor de a se apropia de o Uniune Europeană în plină tendință centrifugă”. Legat de Grecia, comentatorul crede că efectul de contagiune al pozițiilor anti-sistem, antioccidentale și asistențialiste, care au ieșit la iveală la referendumul grecesc, nu mai poate fi evitat. El ar fi urmarea crizei economice din perioada 2009-2010, care a lăsat în afara pieței muncii un mare număr de tineri. Foarte mulți dintre ei au devenit, și nu doar în Grecia, susținători ai partidelor de tip Syriza. Inclusiv în România sondajele ar spune că 70% din populație este de acord cu NU-ul grecilor, iar Ponta și Partidul Social Democrat s-ar pregăti intens ”să contrapună valului pro-justiție/ anti-corupție un val(...) anti-occidental, construit pe temeiuri economice mișcătoare și învelit în poleiala democrației. Sebastian Lăzăroiu crede de asemenea că mesajul pro-unionist de la Chișinău va fi primit cu prudență la București, pe fondul amenințărilor venite dinspre Rusia și pe terenul alunecos al economiei din zona euro.

Pe site-ul Contributors, Valentin Naumescu semnează și el o analiză a efectelor referendumului din Grecia. Demostrația se axează pe observația că nu orice se poate verifica prin rapelul la democrația directă, la referendum: nu votăm dacă vrem sau nu să fim fericiți, nu votăm dacă vrem să fim muritori sau nemuritori, nici dacă suntem de acord să suferim măsuri de austeritate ori vrem să o ducem bine. Pentru această din urmă chestiune există guvernanți, care au fost desemnați prin vot să ia măsuri și care răspund în fața alegătorilor dacă au procedat bine sau nu. Prin referendum, guvernul Tsipras s-a ascuns de responsabilitate, arată Naumescu, care spune că Victor Ponta nici măcar un Alexis Tsipras nu poate fi, ci mai degrabă vreunul dintre politicienii anteriori ai Greciei, care au tratat cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite cam la mica înțelegere. Câtă vreme a mers, toată lumea a fost fericită. Acum banii s-au terminat, tacticile lui Ponta sunt deci defazate și, în concluzie, susține autorul acestui articolul, va urma o demisie a premierului român, deocamdată ”fugit” la Istanbul.

Pe același site, contributors, George Mioc deplânge lamentabilul dezinteres al opoziției din România față de diaspora. Ultimul episod s-ar fi consumat la finalul sesiunii parlamentare de primăvară, când un proiect de lege privind votul românilor din diaspora a fost contrat de liberali numai de fațadă. Amendamentele propuse au fost de fapt respinse la unison de tot sprectrul politic parlamentar. Diaspora a votat constant pentru schimbarea în bine a României, de aceea și-a atras ura PSD” și a aliaților săi. George Mioc îi cere președintelui Klaus Iohannis să respingă acest act normativ care îi ține din nou departe de urnele de vot pe românii din afara țării.

XS
SM
MD
LG