Linkuri accesibilitate

După ultimatum: Grecia în ziua minus cinci


Summitul de duminică, după cel - total inutil - de marți, se anunță ca fiind ultimul moment în care Grecia mai poate fi reținută în zona euro.

După ultimatum: Grecia în ziua minus cinci

Greciei i s-a impus un ultimatum pentru duminică. Summitul de urgenţă al liderilor europeni, convocat la Bruxelles pentru a discuta situaţia financiara a Greciei, s-a încheiat marţi noaptea după ce participanţii au hotărât că Atena dispune acum de doar 5 zile pentru a evita un faliment.

Premierul grec Alexis Tsipras sosise la Bruxelles fără un plan scris, ceea ce a stârnit, încă o dată, iritare printre liderii altor țări.

Liderii zonei euro se aşteptau ca grecii să prezinte marţi un nou plan detaliat, dar noul ministru de finanţe Euclid Tsakalotos a folosit notiţe de mână pentru a discuta despre intenţiile ţării sale de a reduce costurile şi de a adopta măsuri fiscale, evitând întrebările despre măsurile de austeritate cerute de creditorii Greciei.

Astăzi, Grecia a solicitat în mod oficial un ajutor urgent din fondul de bailout. Pentru asta, Atena trebuie să prezinte joi, sau cel mai târziu vineri, un plan detaliat de reforme, astfel încât acestea să poată fi discutate la viitorul summit extraordinar care se va ține duminică la Bruxelles și care îi va reuni pe liderii tuturor celor 28 de țări ale Uniunii Europene.

Liderii UE se vor întâlni așadar duminică în ceea ce oficialii au declarat că va fi ultima şansă pentru a salva Grecia de la un dezastru economic – sau va fi momentul în care ţara va trebui să iasă din zona euro.

Este un ultimatum. Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a declarat că UE a pregătit, pentru prima oară, un plan pentru posibila ieşire a Greciei din zona euro (Grexit).

Grecia a ratat deja termenul limită pentru a rambursa 1,6 miliarde de euro datoraţi Fondului Monetar Internaţional, devenind astfel prima ţară dezvoltată ce nu poate restitui un împrumut al FMI. Mai mult, Atena are de înfruntat un nou termen limită – în 20 iulie – când ar trebui să plătească 3,5 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană.

Pentru ca situaţia să nu fie suficient de dramatică pentru eleni, luni după amiază, Banca Centrală Europeană a anunţat că băncile elene nu vor primi ajutor suplimentar din partea sa. BCE a susţinut că va menţine nivelul actual al finanţării de urgenţă (ELA) pentru băncile elene.

Summitul de duminică, după cel - total inutil - de marți, se anunță ca fiind ultimul moment în care Grecia mai poate fi reținută în zona euro.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG