Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: e-sanatate.md


Invitata serii este Sorina David de la platforma e-sanatate.md.

„În ultimele două zile numărul cazurilor de intoxicație alimentară de la Briceni a crescut semnificativ. De la 26 de cazuri înregistrate vineri, până astăzi numărul copiilor afectați a crescut până la 36, informează Centrul de Sănătate Publică de la Briceni. De altfel, Ministerul Sănătății a făcut astăzi publice primele rezultate ale investigațiilor de laborator, care au confirmat faptul că copiii s-au intoxicat cu salmonella. Grădinița a fost închisă pentru o perioadă de cel puțin șapte zile, până când specialiștii vor stabili exact din ce sursă s-au îmbolnăvit copiii.

Deși stăm tot mai prost la capitolul sănătate, iar numărul persoanelor afectate de boli cronice este într-o continuă creștere, moldovenii merg tot mai rar la doctor pentru a-și verifica starea de sănătate. Cel puțin asta reiese din datele Ministerului Sănătății, potrivit cărora anul trecut numărul vizitelor la doctor a scăzut semnificativ. Dacă în 2013 numărul consultațiilor medicale era de aproximativ 23 de milioane la nivelul întregii țări, anul trecut frecvența acestora a scăzut cu mai mult două sute de mii. Restanțieri la acest capitol sunt moldovenii din regiunea de sud a țării. Datele oficiale arată că la sud au fost înregistrate cele mai puține consultații medicale – doar peste 2,6 milioane pe parcursul întregului an. Asta în timp ce în regiunea de nord și centru a țării au fost înregistrate peste cinci milioane de vizite medicale. Din păcate, datele mai arată că în timp ce numărul vizitelor de profilaxie scade, cu aceeași intensitate la sud crește numărul persoanelor afectate de boli cronice, precum cele de inimă, diabet, patologii ale sistemului digestiv sau cel endocrin.

Interesele se pare că guvernează și de această dată în Parlament. Unii deputați cu interese legate de activitatea farmaceutică ar încerca să blocheze un proiect de lege, care prevede modificarea adaosurilor comerciale la medicamente. Deși a trecut de ambele lecturi și are toate avizele Guvernului, proiectul urmează doar să fie votat. Acest lucru este, însă, amânat deja de câteva ori. Între timp, autorii documentului sunt bombardați cu scrisori, semnate și anonime, cu previziuni pseudo-dezastruoase, cum ar fi închiderea farmaciilor. Unele scrisori conțin chiar și amenințări la adresa susținătorilor legii, inclusiv cu răspundere penală. Autorii documentului se apără și spun că avem nevoie de o lege care să ducă la formarea corectă a prețurilor la medicamente în țara noastră, care sunt mai scumpe decât în majoritatea statelor europene.”

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG