Linkuri accesibilitate

„Se face totul pentru a se crea o impresie că Putin stă în fruntea unui număr impunător de lideri de stat”


Vladimir Putin cu președintele iranian Hassan Rohani la summitul BRICS de la Ufa, la 9 iulie 2015
Vladimir Putin cu președintele iranian Hassan Rohani la summitul BRICS de la Ufa, la 9 iulie 2015

Un interviu în exclusivitate cu Valeri Homiakov, analist la Institutul de Strategie Națională de la Moscova.

Liderul rus Vladimir Putin a găzduit săptămâna trecută două reuniuni internaționale – summit-ul BRICS (organizația economiilor emergente compusă din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) și summit-ul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OSC), din care fac parte Rusia, China și patru republici central asiatice. Liderul rus a comasat aceste două reuniuni în una singură. Mulți analiști, între care și Valeri Homiakov de la Institutul de Strategie Națională de la Moscova, cred că Vladimir Putin a dorit să sugereze că Rusia nu se află în izolare internațională din cauza amestecului în Ucraina. În rezumat, interviul acordat de Homiakov Serviciului rus al Europei Libere, Radio Svoboda.

Valeri Homiakov: „Cred că adevărata cauză a comasării acestor două evenimente, destul de diferite în esență, ar fi ca Vladimir Vladimirovici Putin să se așeze la o masă de dialoguri, la a doua, la a treia, la a zecea, să se întâlnească cu diverși lideri de țări, să poarte discuții. Totul se face pentru a crea o impresie că Putin stă în fruntea unui număr impunător de lideri de stat, care îl ascultă cu atenție, care dau afirmativ din cap, spunând: „Corect zice Vladimir Vladimirovici!” și chestii de acest gen.

Scopul principal nu a fost îndeplinirea obiectivelor propuse în cadrul summit-ului BRICS și OSC, dar încercarea de a demonstra Occidentului și într-o oarecare măsură Estului, adică Japoniei și Coreei de Sud, că nu suntem în izolare, că avem tot teritoriul post-sovietic, plus China, Brazilia, India și chiar Iran – președintele Iranului și-a lăsat țara pentru ceva timp doar ca să vină la summit.

E o încercare de a da niște semnale Vestului – e timpul să discutăm. Se vrea ca Obama să-l sune pe Putin și să spună: „Vladimir Vladimirovici, hai să ne întâlnim pe un teritoriu neutru, să stăm, să bem ceai, poate ceva mai tare, să mai vorbim”. Astfel de calcule există și cred că Putin vrea demult acest lucru.

Țineți minte când John Kerry a venit la Soci, iar vizita lui se prezenta ca o victorie? Anterior, sursele noastre mass-media, inclusiv cele de stat, abia de atrăgeau atenția la astfel de întâlniri, nu e mare lucru că a venit un ministru de externe, chiar dacă e secretarul de stat al SUA. Însă acum această vizită a fost prezentată drept un mare eveniment, un semnal că Occidentul încă vrea un dialog cu Rusia.”

Europa Liberă: Credeți că e o tentativă de a se „împrieteni împotriva cuiva”?

Valeri Homiakov: „Într-un fel, așa se prezintă publicului, deși recent, cel mai extraordinar secretar de presă al tuturor președinților Dmitri Peskov a spus următoarele: „BRICS nu este îndreptat împotriva altor țări, suntem oameni pașnici”. M-am întrebat: pentru ce o spune? Cineva vă învinuiește? Nu.

Am consultat presa occidentală, în unele materiale pe care le-am găsit se strecoară niște presupuneri că se încearcă practic răsturnarea ordinii mondiale existente, a lumii unipolare. Dar, în mare parte, sunt voci din ziare cu viziuni politice de stânga. Ziarele normale, conservative și liberale, au scris că s-au întâlnit și gata. Niciun politician serios nu a văzut în asta o amenințare. Dar cel mai bun secretar de presă al tuturor timpurilor spune că BRICS nu prezintă nici un pericol, totul e bine, să nu vă fie frică, nu supărăm pe nimeni.”

Europa Liberă: Pe parcursul summit-ului BRICS se vorbea permanent că aceste cinci-șase țări participante reprezintă jumătate din populația mondială, și se sublinia cu insistență că în fruntea acestui eveniment e Vladimir Putin. Totuși, credeți că președintele rus ar dori să poarte discuții și cu Obama?

Valeri Homiakov: „Cred că da, vrea să ajungă într-o companie mult mai influentă. Chiar dacă nu sunt 20 de oameni, dar șapte, însă vrea acolo, în Grupul celor Șapte. Vrea ca atunci când i se întinde mâna să nu se spună: „Desigur, strângem mâna, dar plecați din Ucraina”, cum a spus premierul canadian în Australia. În curând, vor fi și alte sondaje, cred că după asta rating-ul lui Putin ar ajunge și la 90%.”

Europa Liberă: În sondajul Fondului Opiniei Publice publicat săptămâna trecută, indicatorul atitudinii față de președintele Rusiei a ajuns la 75%. Credeți că rezultatul era același, dacă duminică ar fi avut loc alegerile?

Valeri Homiakov: „Dacă ar fi avut loc. Pentru a răspunde la această întrebare ar trebui să cunoaștem oponenții. Cu unii va fi un rezultat, cu alții – altul. Dacă am presupune că în alegeri ar participa și Alexei Navalnî, rezultatul ar fi diferit. Dacă Putin ar declara: să introducem schimbări, să-l amnistiem, ar fi un început de joc cinstit.

Însă asta înseamnă nu doar posibilitatea de a intra pe listele electorale, dar și prezență în sursele mass-media în egală măsură, inclusiv pe posturile federale de televiziune, dezbateri între candidați, posibilitatea întâlnirilor cu alegătorii fără ca cineva să spună că s-a stins lumina în Casa Culturii. În condițiile unei concurențe, cred că Vladimir Putin ar putea lua cât a luat la primele alegeri: un pic mai mult de 50%.

Nu cred că în realitate ratingul lui curent ajunge la 75%, aici ar trebui să luăm în considerație și pe cei cărora le este frică că sondajul nu este anonim, care se gândesc că pot fi prinși, la fel ca alți spioni și „agenții străini”, și care trăiesc mai liniștit punând bifa lângă numele lui Putin. Cred că acești oameni constituie cam 5-6%.”

Europa Liberă: Unii experți susțin că electoratul lui Vladimir Putin este foarte „feminin”, că anume femeile l-ar considera un lider bun.

Valeri Homiakov: „Știu foarte multe femei care au o atitudine absolut diferită de aceste presupuneri. Nu-l pot suporta pe Vladimir Putin. Pe de o parte, este și adevăr în aceste cuvinte, dar e evident că nu toate femeile sunt îndrăgostite de președintele nostru brutal.”

XS
SM
MD
LG