Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: discriminare.md


Invitata serii este Natalia Ghilaşcu de la ziarul online discriminare.md

„În ediţia electronică a ziarului Discriminarea pe înțelesul tuturor puteți lectura noi publicații despre persoanele care se consideră a fi discriminate în Moldova.

Într-un articol sunt prezentate cerințele a mii de persoane care au în îngrijire copii cu dizabilități, care riscă să rămână fără o pensie. La această constatare au ajuns membrii Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii încă anul trecut. Mai bine de un an, petiționarii încearcă să rezolve această problemă în instanțele de judecată. Până acum, acești părinți primesc pensii de doar 100 de lei pentru că nu şi-au lăsat copiii cu dizabilităţi în grija statului sau în instituțiile rezidențiale. Vă invit să citiți istoria Nataliei Ciobanu, care a ajuns în această situație și care a fost discriminată în urma modificării din 1999 a Legii cu privire la pensiile de asigurări sociale de stat.

Tot pe pagina online discriminare.md aflați istoria unui tânăr de etnie romă din Chișinău, care își caută dreptatea de câțiva ani în instanțele de judecată. Asta după ce i-a fost refuzată angajarea în calitate de chelner la o filială Andys Pizza din capitală. El consideră că nu profesionalismul a stat la baza deciziei patronului, dar înfățișarea acestuia. Grigore a încercat să demonstreze că respectiva companie nu a manifestat un comportament profesionist la proba de interviu. Pe de altă parte, reprezentanții Andys Pizza pledează nevinovați și spun că în echipă nu există vreo atmosferă discriminatorie față de anagajații de alte etnii, unde sunt angajați bucătari din diverse țări. Potrivit lui Dumitru Sliusarenco, procesul de judecată a fost o farsă, iar judecătorii nu sunt competenți să examineze cazurile bazate pe discriminare.

Tot pe pagina online, rubrica emisiuni, aflați ce spun femeile care au fost alese în funcția de primari, despre competiția electorală din acest scrutin, de ce în Moldova politicile privind egalitatea de gen sunt trecute cu vederea de către politicieni. Pe scena politica sunt femei a căror voce începe să devină din ce în ce mai auzită. De multe ori, politica poate fi un teren minat, în care nu mulți se încumetă să intre. Mai ales femeile care fac un pas înainte și doi înapoi, fiind impuse de multe ori să cedeze unor interese înguste. Tot aici aflați de ce multe dintre ele au decis și au reușit să meargă pe cont propriu în alegeri, adică în calitate de candidate independente. Amintim că în acest an, în consiliile raionale, pentru prima dată vor activa trei femei de etnie romă.

Tot pe pagina online discriminare.md aflați care sunt cele trei univeristăți din Chișinău care au semnat un memorandum prin care se obligă să adapteze câteva blocuri de studii pentru persoanele cu dizabilități. În urma mai multor vizite, Asociația Motivaţie a constatat că instituțiile de învățământ sunt inaccesibile,iar acestea și-au asumat răspunderea de a identifica banii necesari pentru a reconstrui unele rampe. Mai multe anunțuri și publicații despre egalitatea de șanse în RM le puteți accesa pe pagina online discriminare.md

XS
SM
MD
LG