Tatăl ei a fost primul ministru de finanțe al Rusiei, după destrămarea Uniunii Sovietice și avocatul terapiei de șoc, în primii ai tranziției spre economia de piața. A intrat în istorie drept cel care a introdus economia de piață in Rusia, dar și cel care a provocat primul șoc economic, când a decis liberalizarea prețurilor. Fiica lui Yegor Gaidar, Maria, este cel puțin la fel de ambițioasă când anunță că vrea să rezolve „problemele sociale ” ale regiunii Odesa. Unde i s-a oferit funcția de vice-guvernator.
Vinerea trecută a fost chemată în această funcție de un alt „import” al președintelui ucrainean Petro Poroșenko, și anume de Mikhail Saakașvili, fost președinte al Georgiei, actualmente guvernatorul Odessei.
Într-un interviu cu redacția ucraineană a Europei Libere, Maria Gaidar a precizat că se va concentra asupra problemelor sociale, accentul fiind pe „combaterea corupției”. Maria Gaidar vrea să aducă și mai multă transparență în viața publică.
Numirea ei s-ar putea lovi însă de anumite formalități pentru că în acest moment cel puțin, Maria Gaidar nu vrea să renunțe la cetățenia rusă ca să o ia pe cea ucraineană. Iar de cetățeni ucraineană are nevoie pentru a ocupa orice funcție publica.
Pentru Maria Gaidar, lucrul în Ucraina este mai degrabă o chemare, o opțiune morală pentru că „aici este adevărul” declară fiica fostului demnitar rus.
Maria Gaidar este educată la Harvard, în Statele Unite, unde a obținut diplomele de economist și jurist. A lucrat în Rusia, a fost vice-guvernator în regiunea Kirov între 2009-11 și consilier al primarului adjunct al Moscovei, între 2012-13. Și nu obosește să-și declare loialitatea față de Rusia, dar nu și față de regimul Putin.
„Rusia este în război cu Ucraina, avem victime, avem refugiați” declară între altele Maria Gaidar, care-și justifică astfel și alegerea de a lucra în Ucraina: „Nu eu sunt trădătoare…, trădători sunt cei care duc acest război, dar îl neagă, sunt cei care fură alegeri sau cei care l-au ucis pe Boris Nemțov…”
Ce vrea să facă în regiune Odesa? Maria Gaidar speră să poată reforma sistemul sanitar, educația, speră să poate aduce câți mai mulți experți străini care să ajute la aceste schimbări.