Cele trei partide „pro-europene” au semnat astăzi acordul de constituire a celei de-a treia întruchipări a Alianței pentru Integrare Europeană, din care fac parte la fel ca din prima liberal-democrații, democrații și liberalii. În privința numirii noului premier, a fost menționată Maia Sandu, dar așteptarea unui anunț oficial pare să se prelungească.
Ministra în exercițiu al Educației, Maia Sandu, este candidata PLDM la postul de prim-ministru. Sandu urma să ajungă astăzi la sediul democraților, dar întâlnirea a fost amânată pentru mâine.
În ultimele două zile presa de la Chişinău i-a analizat atuurile şi câmpul de manevră pe care actuala șefă de la Educaţie le-ar avea în eventualitatea preluării șefiei guvernului, iar unii lideri de opinie au sfătuit-o pe rețelele de socializare de ce e bine să respingă propunerea ori au rugat-o să accepte această misiune, considerată de alţii imposibilă.
În cazul în care democrații vor accepta condițiile Maiei Sandu, ea va fi propusă spre nominalizare președintelui Nicolae Timofti, au spus unii comentatori.
În urmă cu câteva săptămâni, în cadrul unei discuții neformale cu tineri, fiind întrebată dacă ar accepta fotoliul de premier, Maia Sandu a declarat că ar avea şi ea câteva condiții: o echipă aleasă de ea, un procuror european şi un guvernator al BNM din SUA, ceea ce, potrivit ei, ar fi utopic de realizat.
Astăzi ar putea avea o altă abordare, admite editorialistul de la Ziarul Naţional, Petru Bogatu, care afirmă că una să vrei procuror european şi alta e să-l poți pune în funcție, când actualul procuror Corneliu Gurin mai are încă câțiva ani de mandat.
Petru Bogatu a analizat discursurile liderilor politici şi spune că, în opinia sa, Maia Sandu ar fi agreată de toate partidele care au constituit astăzi AIE 3.
„Modul în care s-au prezentat azi cei trei lideri parcă-parcă au lăsat să se întrevadă că nu mai există divergențe între ei asupra acordului privind alianța şi asupra primului-ministru. Preşedintele Nicolae Timofti trebuie până la sfârșitul săptămânii, cred, să propună oficial sau să desemneze candidatul pentru funcţia de premier, pentru că a rămas o singură săptămână până la încheierea lucrărilor Parlamentului”.
Potrivit lui Petru Bogatu, ministra Educaţiei, Maia Sandu, ar da un suflu nou actualei coaliții de guvernare, fiind apreciată pentru curajul de a face reforme nepopulare, dând dovadă de caracter, şi neavând probleme de integritate. Un alt atu al ei ar fi reluarea relațiilor cu partenerii de dezvoltare, care au suspendat finanțările pentru Republica Moldova din cauza problemelor din sistemul financiar şi inacțiune la capitolul combaterea corupției.
Astăzi, liderii AIE 3 au promis să reformeze instituțiile de drept, să combată corupția şi să realizeze reformele pe care Moldova şi le-a asumat faţă de UE.
Vlad Filat: „Avem nevoie să îndeplinim un şir de condiții pentru ca să reluăm, dar şi să îmbunătățim în același timp relațiile noastre cu partenerii de dezvoltare. Avem nevoie de rezultate palpabile, resimțite de fiecare cetățean, în lupta împotriva corupției”.
Marian Lupu: „Avem multe probleme care trebuie să fie rezolvate. Alianța pentru Integrare Europeană are o cauză şi această cauză se numește dezvoltarea europeană a Republicii Moldova”.
Mihai Ghimpu: „Să vă audă Dumnezeu. Dacă o să dorim schimbarea, o s-o avem. Dacă am dorit doar alianţa fără schimbare, înseamnă că degeaba ne-am aşezat împreună”.
Cei trei lideri şi-au împărțit portofoliile de miniștri şi funcțiile de şef de agenții guvernamentale. Presa a publicat şi numele celor care jinduiesc aceste funcții. Nu se știe dacă nu au pus boii înaintea carului