Linkuri accesibilitate

La Chișinău s-a dat undă verde modificării unui punct important din Constituție: alegerea președintelui (Ziare.com)


Cum s-a ajuns, în fine, ca Ucraina, R. Moldova și România să facă echipă, după ani și ani de relații în cel mai bun caz decalate (Iulian Chifu/Evenimentul Zilei

Ziare.com a informat imediat că la Chișinău s-a dat undă verde modificării unui punct important din Constituție: alegerea președintelui. Funcția supremă în stat poate fi atribuită de către Parlament dacă se întrunesc voturile majorității deputaților, și nu trei cincimi din numărul lor, cum este acum. Decizia Curții Constituționale a venit imediat după ce s-a semnat acordul pentru o nouă coaliție de trei partide proeuropene, care de altfel sunt și inițiatoarele acestei modificări. Alături de termenii colaborării la guvernare, liberal-democrații, democrații și liberalii s-au angajat să rezolve și chestiunea alegerii președintelui. Anul viitor sunt alegeri și, la scrutinele anterioare, constrângerile din Constituție au dus la impasuri prelungite. Ziare.com mai scrie că modificarea va fi adoptată cel mai probabil în urma unui referendum programat pentru la toamnă.

Iulian Chifu scrie în „Evenimentul zilei” despre cum s-a ajuns, în fine, ca Ucraina, Republica Moldova și România să facă echipă, după ani și ani de relații în cel mai bun caz decalate: ”ciclurile electorale au făcut ca orientarea unitară a celor trei state să fie rareori sincronă, pe opțiunea pro-europeană”, scrie Chifu. Principala schimbare de atitudine s-ar fi înregistrat la Ucraina, care, după turnura violentă a mișcărilor separatiste din Est, a înțeles să coopereze la o supraveghere împreună cu Republica Moldova a graniței comune, pe porțiunea separatistă. Kievul nu a mai respins propunerile Chișinăului privind punctele de frontieră prin care a zburdat multă vreme o ”contrabandă lucrativă”, avantajoasă pe de o parte pentru regiunea Odesa, pe de alta, pentru liderii separatiști și ruși, și pentru diverși ”potentați oligarhici și politici de la Chișinău și Kiev”. Practic, ”Kievul a adoptat regula blocării traficului de produse accizabile pe frontiera controlată de separatiști și decizia de a combate puternic contrabanda și tranzitul de produse militare direct către Transnistria”, se arată în „Evenimentul zilei”.

Situația din Partidul Social Democrat, aflat la guvernare în România, e analizată astăzi de Ioana Ene pe site-ul Ziare.com. Ea observă în primul rând atitudinea proaspătului președinte interimar al partidului, Liviu Dragnea: Dragnea ”l-a pus la pământ” miercuri pe fostul lider Victor Ponta - care nu a reușit să-și impună succesorul dorit -, iar a doua zi ”i-ar scos ochii încetișor cu șurubelnița”. Aceasta este, cel puțin, imaginea pe care i-a stârnit-o jurnalistei atitudinea lui Liviu Dragnea la prima conferință de presă. Dragnea este ales intermar, până la congresul care va fi convocat în noiembrie, dar, observă jurnalista, se comportă deja ca un lider cu mandat deplin: l-a chemat la ordine pe ministrul de finanțe și a dispus ca liderii locali să nu mai discute direct cu (încă) premierul Victor Ponta. A anunțat și o neașteptată ”restaurație”: revin în prima linie Ion Iliescu și Adrian Năstase, iar cu tinerii - noul președinte al PSD va face cel mult ”poze”. Ioana Ene se întreabă ce va fi cu guvernarea, în aceste condiții: se va retrage Ponta din funcția de premier? se va rupe coaliția de guvernare, în care Uniunea Națională pentru Progresul României joacă un rol-cheie? Comentariul se oprește la o deducție prudentă: UNPR nu are de ce să se rupă acum de PSD, încă nu e suficient de puternic ca să intre singur în alegerile locale și parlamentare de anul viitor.

XS
SM
MD
LG