Linkuri accesibilitate

Guvernul se naște greu la Chișinău (Evenimentul zilei)


Porcesul torționarului Alexandru Vișinescu (Vl. Tismăneanu/contributors.ro).

Impasul negocierilor de la Chișinău privind desemnarea candidatului la funcția de prim ministru se reflectă apăsat în presa de la București. Ziare.com informează că Mihai Ghimpu, liderul liberalilor, se opune desemnării Maiei Sandu, pe motiv că a pus condiții inacceptabile: a cerut destituirea din funcție a procurorului general și a șefului Băncii Naționale. „In opinia lui Ghimpu, notează site-ul amintit, un prim-ministru trebuie să se supuna fracțiunilor care îl propun și să nu facă regulile în țara.

Un articol din Evenimentul zilei se intitulează Guvernul se naște greu la Chișinău. Sunt detaliate prevederile din acordul tripartit dintre partidele pro-europene, dar și condițiile formulate pe Facebook de Maia Sandu și care ar fi diferite - sau complementare - față de cele enunțate de ziare.com. Potrivit cotidianului de la București, Maia Sandu „vrea să aibă un cuvânt de spus privind componența guvernului și să se asigure că are un partener de încredere la Banca Națională. Noul Guvern ar trebui (de asemenea) să vină cu un plan de măsuri anticriză, care să includă reducerea cheltuielilor publice”.


Pe blogurile Adevărul există și două comentarii în ton foarte personal. Unul vine de la Chișinău, sub semnătura lui Ion Mischevca. Autorul e de părere că Maia Sandu a fost în guvern și a semnat pentru unele măsuri considerate acum greșite. De pildă, a semnat Hotărârea de Guvern strict secretă din 13 noiembrie, în baza căreia Banca Naţională a acordat, din Fondul de Rezervă, credite de urgenţă în valoare de aproape 10 miliarde de lei celor trei bănci comerciale devalizate în mod misterios. „Doamna candidat (încă) nedesemnat nu trebuie să o facă pe mironosiţa”, recomandă, deci, Ion Mischevca. George Simion are alt motiv de nemulțumire în fața neînțelegerilor din coaliție. El scrie că Maia Sandu nu ar fi acceptată pentru că are vederi unioniste și reformiste.

Torționarul Alexandru Vișinescu, fost șef al Penitenciarului Râmnicu Sărat, unde au murit ca deținuți politici oameni politici și intelectuali de vază ai României, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare, deși are 90 de ani. Este „un moment special pentru cei care au trecut prin infernul Gulagului romanesc și pentru familiile lor. Mai bine mai târziu decât niciodat”, scrie Vladimir Tismăneanu pe site-ul contributors.ro.

Același eveniment este și subiectul textului lui Ioan Stanomir, care atrage atenția asupra unei nuanțe-cheie: Vișinescu nu este un monstru, o excepție, ci executantul disciplinat al unei politici de exterminare, care a fost caracteristică regimului comunist din România. Vladimir Tismăneanu reamintește în articolul la care ne-am referit că Stanomir a colaborat strâns cu europarlamentarul Monica Macovei la formularea legii europene, valabile din 2013, care face imprescriptibile crimele împotriva umanității. Aceasta este acuzația sub care a fost condamnat Alexandru Vișinescu.

Există și o notă de scepticism în comentariile pe această temă: cercetătorul Andreea Cârstea, șef al Departamentului Cercetare-Istorie Orală din cadrul Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului, se teme că „nerușinarea și lipsa de regret în fața gravității propriilor fapte”, demonstrate în timpul proceselor de Vișinescu și de un alt șef de penitenciar, Ion Ficior, ar arăta că, indiferent de ce spun sau vor spune sentințele, „ei au câștigat deja” (contributors.ro).

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG