Linkuri accesibilitate

Tensiunile legate de desemnarea viitorului premier al R. Moldova (Evenimentul zilei)


PSD și Victor Ponta (V.Dâncu/„22”).

În Evenimentul zilei se comentează tensiunile legate de desemnarea viitorului premier al Republicii Moldova. Iulian Chifu scrie că respingerea, în coaliție, a propunerii liberal-democraților pentru Maia Sandu i-ar conserva acesteia șansa de a deveni prim vicepremier. O șansă pe care ar pierde-o însă, în acest fel, Iurie Leancă, al cărui partid, încă neînregistrat legal, ar fi trebuit cooptat la guvernare ca să nu „fugă” înspre el dintre suținătorii pro-europenilor. Lui Iurie Leancă i se va reproșa însă cu siguranță, susține comentatorul de la Evenimentul zilei, că și-a pus semnătura pe acte legate de devalizarea Băncii de Economii. Aceeași acuzație nu stă însă în picioare în privința Maiei Sandu, care a fost doar ministru al educației în guvernul Leancă.

Rusia „face temele României” în privința românilor din Nordul Bucovinei și își procură astfel o pârghie de destabilizare a Ucrainei, arată George Simion într-un articol publicat în Adevărul. E vorba despre o știre falsă, lansată prin intermediul site-ului Unimedia, care citează ”un obscur portal pro-rusesc, NR24.org” la informația că ieri, la Cernăuți, ar fi luat naștere „Asambleea românilor din Bucovina” - organizație separatistă care reclamă autonomia față de Kiev în numele românilor din zonă. Știrea a ajuns și la postul de televiziune românesc B1TV, notează autorul, dar el a mers la sursă: a discutat cu reprezentanții organizațiilor din regiunea Cernăuți și a aflat că u a avut loc nicio adunare. Totul este o manipulare, și nu e prima de acest fel. În luna mai, canale asemănătoare anunțau că ar fi avut loc şi în Bugeac/regiunea Odesa „a doua adunare a Radei Populare a Basarabiei”. Fuseseră anterior zvonuri că s-a format un detașament de voluntari originari din România, și anume din sectorul 6 al Bucureștiului. S-a zvonit și că Kievul a ordonat recrutarea obligatorie a tinerilor etnici români pentru conflictul din Donbas. Iar anul trecut, politicianul rus Vladimir Jirinovsky declara nici mai mult nici mai puțin decât că Bucovina şi Basarabia, care „au intrat mereu în componenţa României”, „trebuie înapoiate”. Opinia comentatorului de la Adevărul este că Rusia își permite acest gen de propagandă pentru că România nu are un set coerent de politici referitoare la românii din afara granițelor.

Săptămânalul 22 publică un interviu cu sociologul Vasile Dâncu, un social-democrat de frunte. Dâncu pare să nu fie de acord că PSD-ul s-ar fi „răzbunat” pe Victor Ponta pentru pierderea alegerilor prezidențiale, înlocuindu-l din funcția de președinte. În fapt, sociologul însuși îl acuză, dar nu de pierderea alegerilor, ci pentru stilul de conducere - un stil non-echipă. Lui Ponta, ca și lui Mircea Geoană și Adrian Năstase înaintea lui, nu i-a mers bine pentru că a preferat să gândească singur ce e de făcut. A crezut că se poate lipsi de consilieri, i-a lipsit, mai bine zis, „un grup de intelectuali” care să fi articulat discursul electoral al partidului. Invitatul Andreei Pora este convins că noul președinte interimar al PSD, Liviu Dragnea, va aduce lucrurile la normal și va fi „o surpriză plăcută” pentru cei care acum nu cred în el. Va aduce intelectuali care să reîntemeieze doctrinar partidul și va forma un eșalon de lideri tineri, care în acest moment lipsesc. Nici condamnarea cu un an de închisoare cu suspendare, pe care a primit-o Dragnea pentru nereguli în organizarea referendumului din 2012, nu reprezintă mare lucru pentru Vasile Dâncu: a fost, spune el, mai degrabă o culpă colectivă.

XS
SM
MD
LG