Intră în vigoare tarifele majorate la curentul electric și gaze. Decizia de majorare a kilowattului în medie cu 36 % și a metrului cub de gaze cu 15 % a fost luată cu două săptămâni în urmă de agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, dar a fost publicată abiavineri în Monitorul Oficial, intrând în vigoare. Între timp majorarea a fost criticată, inclusiv la proteste de stradă. Adversarii guvernării dau vina pe putere pentru deprecierea leului care a dus la ajustarea tarifelor interne la cursul dolarului cu care este cumpărată energia. Cu majorarea tarifelor la energie începe retrospectiva săptămânii alcătuită astăzi de Tamara Grejdeanu:
În pofida nemulțumirilor din partea cetățenilor și a acuzelor aduse insistent de diverse segmente ale societății civile, jurnalistul economic Ion Chișlea crede că noul guvern nu va cere anularea majorărilor de tarife pentru gaze și energie electrică. Întâi de toate pentru că scumpirea curentului electric este o măsură obiectivă din perspectiva deprecierii leului, și apoi pentru că o revedere a tarifelor în defavoarea distribuitorilor nu ar fi agreată de finanțatorii externi, sugerează Ion Chișlea:
„Există o necesitate imperioasă de a restabili relațiile bune cu Fondul Monetar Internațional și el pur și simplu nu va admite ca tarifele la energie să nu acopere cheltuielile companiilor care distribuie energia. De aceea, nu cred că va îndrăzni guvernul Streleț să modifice tarifele, noul premier a spus că prioritatea numărul unu este restabilirea relațiilor cu Fondul Monetar Internațional. Bineînțeles că lumea va fi nemulțumită în continuare, dar pur și simplu nu există posibilitate ca să dai înapoi tarifele în jos. Nu este justificat economic lucrul acesta. Nu știu cât de justificată a fost anume mărimea majorărilor, dar în general, au fost justificate din punct de vedere economic. Bineînțeles, lumea va căuta vinovații.”
Inevitabil, remarcă jurnalistul, creșterea tarifelor pentru gaze și energie electrică va fi urmată de un val de scumpiri a diferitor produse și servicii, de aceea noul guvern ar urma să sprijine măcar de mai nevoiașe familii. Totodată, spune Ion Chișlea, pentru a avea credibilitate, guvernanții ar trebui să explice foarte clar ce factori au generat creșterea tarifelor:
„Anume acești guvernanți ar trebui să se deculpabilizeze într-o oarecare măsură dacă vor să aibă o priză cât de cât la populație ca un guvern funcțional, dacă vor să meargă înainte. Să explice anume de ce s-a întâmplat așa și să arate că se fac lucruri în direcția corectă, în vederea anchetelor ce țin de jaful din sistemul bancar, care stă la rădăcina tuturor problemelor din domeniul economic și inclusiv a scumpirilor de tarife.”
Pe fundalul acestor scumpiri și a situației economice precare din Republica Moldova, promisiunile optimiste care s-au auzit la învestirea noului guvern, sunt tratate cu scepticism, susține Tudor Iașcenco, directorul săptămânalului „Cuvântul” de la Rezina. Și asta pentru că noua alianță nu este foarte diferită de cea care a votat pentru creditarea băncilor devalizate:
„Este foarte greu ca aceste formațiuni să recapete încrederea oamenilor. Sunt aceeași oameni. Devalizarea băncilor s-a produs sub ochii lor și probabil nu fără participarea celor de la guvernare, fiindcă în caz contrar, și guvernul, și parlamentul și toate structurile lor ar fi trebuit să intervină la timp și să nu admită ceea ce s-a întâmplat cu furtul de milioane. După care a venit deprecierea masivă a leului, creșterea prețurilor și sărăcirea dezastruoasă a populației. Cel mai trist este că dacă astăzi lumea nu are încredere în comunitatea europeană, de vină sunt ei și numai ei. Eu nu cred că acest nou guvern și cei care stau în spatele acestui guvern sunt capabili să facă schimbările pe care le-au promis.”