Linkuri accesibilitate

70 de ani după: Japonia comemorează Hiroshima


Porumbei deasupra Domului bombei atomice în timpul ceremoniei de la Parcul Păcii, Hiroșima, 6 august 2015.
Porumbei deasupra Domului bombei atomice în timpul ceremoniei de la Parcul Păcii, Hiroșima, 6 august 2015.

Zeci de mii de oameni au păstrat un minut de reculegere la ora 8 și 15 minute dimineață, în parcul de lângă epicentrul atacului nuclear din 1945, marcând ora exactă a exploziei.

Primarul orașului, Kazumi Matsui, și-a reînnoit apelul către președintele Statelor Unite, Barack Obama, și către alți lideri globali să-și sporească efortul de a scăpa lumea de armele atomice: „Ca să trăim împreună în lume va trebui să punem capăt folosirii tuturor armelor nucleare – care reprezintă răul ultim, inuman, în stare pură. Iar momentul să facem acest lucru a venit”.

Zeci de mii de oameni au păstrat un minut de reculegere la ora 8 și 15 minute dimineață, în parcul de lângă epicentrul atacului nuclear din 1945, marcând ora exactă a exploziei.

Apoi zeci de porumbei au fost lăsați să zboare, ca simboluri ale păcii. Bomba americană „Little Boy” („Băiețelul”), prima armă nucleară folosită într-un război, a ucis la Hiroșima 140.000 de oameni. A doua bombă, „Fat Man” („Grasul”) a fost aruncată asupra orașului Nagasaki trei zile mai târziu, omorând alți 70.000 de oameni și forțând Japonia să capituleze.

Associated Press amintește că Statele Unite au aruncat bombele nucleare ca să evite ceea ce ar fi fost o invazie terestră sângeroasă a Japoniei, după ce luptele de pe cea mai sudică insulă a arhipelagului, Okinawa, au făcut numai ele peste 12.000 de victime din rândul americanilor și 200.000 din rândul japonezilor – jumătate dintre care erau civili.

A 70-a aniversare a bombardării atomice a Hiroșimei are loc pe fondul controverselor din Japonia legate de încercarea premierului conservator Shinzo Abe de a obține aprobare parlamentară pentru o lege care ar mări rolul militar internațional al Japoniei. Anul trecut s-a făcut un prim pas în această direcție, odată ce cabinetul Abe a decis să reinterpreteze constituția niponă în privința renunțării declarate la război.

Disputa a fost vizibilă și astăzi la Hiroșima, unde premierul Abe a avut o discuție cu supraviețuitori ai atacului atomic, ajunși activiști pacifiști.

Unul dintre supraviețuitori, Yukio Yoshioka, i-a spus premierului că „erodarea” Constituției va transforma Japonia într-o națiune războinică și-i va aduce „noi tragedii”. „Lăsați victimele atacului nuclear să doarmă în pace”, a spus Yoshioka .

Premierul Abe i-a asigurat însă pe supraviețuitorii numiți „hibakusha” că modificările pe care le promovează nu merg așa de departe. Abe a spus că legea de securitate depusă în parlament garantează promisiunea Japoniei de a nu merge la război și va preveni orice implicare în conflict. „Dar este totodată absolut necesar să ne asigurăm că cetățenii noștri vor trăi în pace și securitate” – a mai spus premierul nipon.

La ceremonia de la Hiroșima au participat ambasadoarea Statelor Unite, Caroline Kennedy, și reprezentanți din peste 100 de țări, inclusiv din Marea Britanie, Franța și Rusia.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG