Luna trecută ANRE a decis să scumpească gazul cu 15% și curentul cu 30%. Astfel i-a înfuriat pe mulți moldoveni, dar și-a atras laudele experților și unor parteneri de dezvoltare, care au văzut în scumpire un pas în direcția unor reforme dureroase, dar necesare. Noul guvern cere însă acum ANRE să examineze posibilitatea anulării sau micșorării scumpirii gazelor. Iar experții, secondați de Moldovagaz, care ceruse scumpirea, avertizează că din punct de vedere economic pasul înapoi nu ar fi bun.
Chiar dacă de la începutul anului rușii de la Gazprom au micșorat prețul gazelor livrate Republicii Moldova cu aproape 100 de dolari pentru mia de metri cubi, ANRE a decis majorarea lor din contul deprecierii leului.
Decizia a trezit un val de critici atât din partea consumatorilor, cât şi din partea experților. Printre cei care pledează pentru anularea deciziei în cazul gazelor este şi fostul director al ANRE, Victor Parlicov. El spune că ședința din 18 iulie a ridicat mai multe semne de întrebare.
„Toate cifrele pe care le-a anunțat ANRE în ședință, mi se pare că niciuna, nu coincid cu ceea ce s-a aprobat şi ceea ce au publicat. Eu sunt cam sigur că tariful acesta nu s-a aprobat la ANRE, s-a aprobat în altă parte şi departamentul tarifar au fost impus pe ultima sută de metri să joace cifrele celea aşa cumva să iasă la ce s-au înțeles”.
Europa Liberă: Domnul Parlicov, pe consumator, pe cetățean îl interesează dacă acest preț va fi revizuit, în sensul că luna aceasta va primi facturat într-un fel sau altul.
„Deocamdată, gazele sunt la tarifele care sunt publicate în Monitorul Oficial. Eu sper ca această hotărâre să fie anulată şi să fie o revizuire a tarifelor deja normală”.
După părerea președintelui Asociației Consumatorilor de Energie, Nicolae Mogoreanu, demersurile politicienilor sunt mai degrabă show decât au motivație economică. El spune că procesul de revizuire a tarifelor au început în martie şi dacă îi preocupa așa de tare pe decidenții politici, interveneau la acel moment. Întâmplarea face ca atunci era campanie pentru locale, aşa că, zice Mogoreanu, au amânat majorările după alegeri.
„Au mai fost show-uri din acestea. Pe urmă lumea începe să uite, după care ies şi spun că: „Da, într-adevăr acum nu este momentul şi iată noi am încercat, ați văzut că vă purtăm grijă”. Este regretabil faptul că Consiliul Suprem de Securitate şi prim-ministrul Streleţ declară că tarifele la gaze pot fi revăzute. Asta înseamnă că trebuie micșorate, așa eu înțeleg și aşa înțelege ANRE, şi Ciobanu s-a grăbit să confirme că „da, tarifele pot fi micșorate”.
Mai există şi un al doilea scenariu, spune Nicolae Mogoreanu: revenirea la tarifele la gaze de până la majorarea din 18 iulie. Dar acest lucru ar putea să-i supere şi pe partenerii străini, şi pe reprezentanții Gazprom, care pot reveni la tariful din primul trimestru, de peste 311 dolari pentru mia de metri cubi, ceea ce va provoca necesitatea majorării sau restabilirii tarifului.
Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a declarat miercuri că așteaptă de la Ministerul Economiei prognozele evoluției prețurilor de procurare, care ar fi fost altele la data adoptării deciziilor. Sergiu Ciobanu nu a răspuns solicitărilor noastre de o oferi mai multe explicații şi de a comenta criticile experților.
Șefa Direcției securitate energetică şi eficiență energetică de la Ministerul Economie, Mariana Botezatu, a declarat că se lucrează la analiza cerută de premierul Valeriu Streleţ.
„Pot să vă spun că avem o conlucrare foarte strânsă cu ANRE, fiindcă înțelegem că este un subiect sensibil, şi încercăm să găsim soluția optimă”.
În același timp, ofițerul de presă al Moldova-Gaz, Doina Deleu, a refuzat să comenteze declarațiile politicienilor care au cerut revizuirea tarifelor şi nu a exclus ca ANRE să fie acționată în judecată.
Eventuala abrogare sau suspendare a noilor tarife, mai spune Deleu, va cauza daune considerabile Moldova-Gaz şi va majora şi mai mult datoria faţă de Gazprom.