Linkuri accesibilitate

Daca nu asemenea repere morale, atunci care? Despre Simon Leys (1935-2014)


Claritatea morala este imposibila in absenta unor repere, a unor modele. Nascut pe 28 septembrie 1935, la Bruxelles, Piere Ryckmans, nom de plume Simon Leys, a incetat din viata pe 11 august, acum un an, la Canberra. A fost un mare sinolog, eseist, critic cultural, un moralist lucid dintr-o specie, vai, pe cale de extinctie. Specia unor George Orwell, Albert Camus, Arthur Koestler, Octavio Paz, Vaclav Havel, N. Steinhardt, Czeslaw Milosz, Agnes Heller, Margarete Buber Neumann, Victor Serge, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Elena Bonner, Andrei Saharov.

A scris unele dintre cele mai patrunzatoare analize ale maoismului ca atac impotriva culturii, deci ca parte unui efort de a rebarbariza lumea. A repudiat ideea cinica dupa care Binele si Raul sunt intersanjabile. A fost mereu el insusi si a refuzat sa taca atunci cand atatia cantau osanale asa-zisei “Mari Revolutii Culturale Proletare”. Inclusiv Philippe Sollers si Julia Kristeva. Recomand aici volumul “The Hall of Uselessness: Collected Essays” ( New York Review Books, 2013). Merita recitit miscatorul exercitiu de admiratie scris de Marius Stan aici, pe “Contributors”, anul trecut, dupa stiinta mea unul dintre foarte putinele aparute atunci in presa noastra. Daca nu singurul. Scriu aceste randuri si ma gandesc ca Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, se afla in inchisoare pentru ca a initiat Carta 2008, inspirata de Carta 77…

http://www.contributors.ro/global-europa/un-drept-in-secolul-marii-minciuni-in-memoriam-simon-leys-1935-2014/

Text preluat de pe Contributors.ro.

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG