La Havana are loc redeschiderea oficială a ambasadei americane, după 54 de ani, în prezența secretarului de stat John Kerry și a trei foști membri ai forțelor marine, care în ianuarie 1961 au coborât steagul american de pe clădirea ambasadei.
Oficial, ambasadele Cubei și Statelor Unite s-au redeschis la Washington și respectiv Havana pe 20 iulie – eveniment calificat atunci de Casa Albă drept „istoric…, rezultatul unui îndelungat dialog, între egali, între Statele Unite și Cuba…”
Relațiile diplomatice au fost rupte la scurt timp după revoluția comunistă din Cuba, din 1959 după care au urmat blocada și embargoul economic, impuse de Statele Unite. Sancțiunile au afectat grav economia Cubei, au provocat, alături de excesele regimului comunist, un val continuu de emigranți, dar, până în 1991, au fost parțial compensate de sprijinul masiv al Uniunii Sovietice. Simplist vorbind, reluarea relațiilor diplomatice americano-cubaneze este unul din rezultatele târzii ale destrămării Uniunii Sovietice.
Casa Albă declara în iulie că în viitor, diplomații americani vor putea coopera mai apropiat cu guvernul cubanez.
Își afirma însă și convingerea că normalizarea relațiilor „este calea cea mai bună pentru a promova valori universale cum sunt libertatea de expresie și asociere…”
Reluarea relațiilor diplomatice a fost anunțată încă din decembrie 2014 de președinții Amercii și Cubei, Barack Obama și Raul Castro. După care a început și lupta președintelui Obama cu opoziția republicană din Congres pentru a obține ridicarea sancțiunilor economice. Pentru moment, fără succes. Prin decret prezidențial, Obama a impus însă liberalizarea călătoriilor și a unor relații comerciale.
Oricum, redeschiderea celor două ambasade și reluarea relațiilor diplomatice nu înseamnă și normalizarea imediată a relațiilor bilaterale.
Secretarul de stat american John Kerry declara încă în iulie că pozițiile „Statelor Unite și Cubei rămân diametral opuse când este vorba de democrație, drepturile omului și alte subiecte de acest gen”.
Dar tot el sublinia: „Este important ca oamenii să înțeleagă că lucrurile se pot schimba, că o conducere poate și eficientă și poate face acele schimbări”.
„Sîntem adunați aici pentru că liderii noștri, președintele Obama și președintele Castro, au avut curajul să nu mai fie prizonierii istoriei”, a spus Kerry la Havana.
Oficial, ambasadele Cubei și Statelor Unite s-au redeschis la Washington și repesctiv Havana pe 20 iulie – eveniment calificat atunci de Casa Albă drept „istoric…rezultatul unui îndelungat dialog , între egali, între Statele Unite și Cuba…”
Politicile din trecut, a spus Kerry diplomatic la redeschiderea ambasadei americane, au dus la tranziția așteptată spre democrație și nici normalizarea relațiilor bilaterale nu va duce la schimbări majore imediate.
Ce schimbări se vor face, a continuat Kerry, depinde numai de cubanezi și conducerea lor dar să nu uite că Statele Unite sunt și rămân avocații democrației.
Reluarea relațiilor diplomatice a fost anunțată încă din decembrie 2014 de președinții Amercii și Cubei, Barack Obama și Raul Castro.
După care a început și lupta președintelui Obama cu opoziția republicană din Congres pentru a obține ridicarea sancțiunilor economice. Pentru moment, fără succes. Prin decret prezidențial, Obama a impus însă liberalizarea călătoriilor și a unor relații comerciale.