Linkuri accesibilitate

„Năucitoarea scrisoare” anti-americană a lui Adrian Severin (Hotnews.ro)


Mugur Isărescu, origini și merite (România liberă).

Politicianul social-democrat Adrian Severin, fost ministru de externe și încă europarlamentar, a publicat pe blogul personal o scrisoare deschisă către noul ambasador al Statelor Unite la București, Hans Klemm. Scrisoarea este considerată la Hotnews.ro „năucitoare”. Severin „abandoneaza complet limbajul diplomatic”, scriu jurnaliștii, care îi rezumă pozițiile și, în același timp, le pun în context. Adrian Severin este în prezent trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență și este urmărit penal într-un alt dosar de spălare de bani. Acuzațiile decurg din uriașul scandal de corupție declanșat în Parlamentul European în urmă cu câțiva ani, când s-a descoperit că Adrian Severin și alți doi europarlamentari făceau un lobby foarte profitabil pentru unele acte normative europene. Acum, Severin (cf. Hotnews.ro) „pune la zid politica externă a SUA în regiune, activitățile diplomatice ale Ambasadei americane la București, acuză statul polițienesc pe care l-ar fi impus SUA în România” și afirmă că „românii ar fi ajuns să prefere Rusia, Americii, ca soluție optimă pentru supraviețuirea lor ca națiune liberă, adică pentru evitarea statutului de protectorat (american)".

Pe site-ul inliniedrepta.ro. cazul Adrian Severin este comentat de Vladimir Tismăneanu. El crede că, din momentul în care Victor Ponta i-a cerut demisia din rândul social-democraților și din poziția de europarlamentar, cariera politică a lui Severin s-a încheiat. Cel care a fost cîndva una dintre marile speranțe ale Frontului Salvării Naționale (din care provine PSD-ul de azi) și-ar fi ruinat singur cariera, prin cinismul său structural, dublat de versatilitate și de o „înclinatie auto-distructivă de a se lăsa amăgit de vorbe (mai ales de propriile vorbe)”. „Un mare maestru al pălăvrăgelii”, îl numește Vladimir Tismăneanu.

Proiectul de modificare a Codului fiscal a întâmpinat criticile repetate ale guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Într-un interviu publicat săptămâna aceasta în revista 22, el a explicat de ce nu este de acord cu pachetul de relaxare fiscală-șoc propus de guvernul Victor Ponta. Simultan, în presă, dar mai ales pe unele posturi de televiziune, s-a declanșat un val de atacuri la adresa guvernatorului. Editorialul de azi României libere caută explicații. Guvernatorul se află în funcție de 25 de ani, fiind practic „ultimul șef de instituție care vine din frigul comunist”. Cu toate astea, „Isărescu a trecut la timp de partea bună a lucrurilor”. „Sub bagheta lui, România a traversat, fără să se bulgarizeze, criza din 1998, a evitat modelul grecesc în 2009 și ar putea scăpa și pe mai departe de urgia vremurilor tulburi ce vor veni”. De câteva zile, se tot reia acuzația că ar fi colaborat cu Securitatea comunistă, iar asta „nu clatină doar credibilitatea guvernatorului, ci și pe cea a Băncii Naționale, într-o perioadă în care măsurile economice pe care vrea să le ia Guvernul ar putea arunca România într-o nouă criză”. BNR pare „pedepsită” pentru că ”pledează pentru soluții raționale și stabilitate”. De fapt, arată acest editorial din România liberă, s-ar putea să fie doar semnalul că, după 25 de ani, un lider de instituție-cheie ar trebui să nu mai fie de neînlocuit.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG