Linkuri accesibilitate

Angela Merkel condamnă incidentele xenofobe


Imigranți ilegali din Kosovo într-un lagăr din Germania

Demonstranţi naţionalişti radicali au întîmpinat-o pe Merkel la Heidenau cu fluierături.

În cursul unei vizite în tabară de refugiaţi din orăşelul Heidenau, Angela Merkel, i-a elogiat pe toţi cei care-i ajută pe cei care au solicitat azil în Germania. Cancelara s-a referit mai ales la cei care au fost confruntaţi în ultimele zile cu ura unor demonstranţi xenofobi care au provocat incidente violente.

Şefa guvernului german a fost primită la Heidenau cu fluierături de către un grup de demonstranţi care se opun cazării unor refugiaţi în această localitate din landul estic Saxonia. Unii dintre manifestanţi care au fost mobilizaţi prin intermediul Internetului de către grupuri radical-naţionaliste, scandau la apariţia lui Merkel şi politicienilor care o însoţeau: „Trădători, trădători”. Vizita cancelarei la Heidenau a avut o evidentă dimensiune simbolică. Merkel a intenţionat să-şi arate solidaritatea cu refugiaţii şi azilanţii sosiţi în Germania. În acelaşi timp, vizita a fost gîndită şi ca un gest de condamnare a acţiunilor şi incidentelor rasist-xenofobe grave, înregistrate în ultimele zile tocmai în această localitate.

Într-o declaraţie făcută în faţa presei, Merkel a spus că „nu va exista niciun fel de toleranţă” faţă de cei care se opun ajutorului acordat refugiaţilor

Primul ministru al landului Saxonia, Stanislaw Tillich, a încercat să discute cu demonstranţii care scandau: „Noi suntem derbedeii”. Manifestanţii au susţinut că nu sunt contra primirii unor persoane care sunt persecutate politic, ci doar contra celor care vin în Germania din motive economice. În replica sa ascuţită, Tillich le-a reproşat demonstranţilor de la Heidenau că au dat curs apelului de a demonstra contra refugiaţilor, lansat de formaţiunea extremistă de dreapta, Partidul Naţional Democrat (NPD).

La sfîrşitul săptămînii trecute au avut loc la Heidenau incidente violente între forţele de ordine şi demonstranţii mobilizaţi de către Partidul Naţional-Democrat. În urma altercaţiilor au fost înregistraţi peste 30 de răniţi. Mai multe persoane violente care au demonstrat împotriva primirii refugiaţilor au fost reţinute. Vicecancelarul şi liderul Partidului Social-Democrat, Sigmar Gabriel, a vizitat luni această localitate, calificîndu-i pe demonstranţi drept „derbedei”. Tot el a spus că extremiştii de dreapta vor fi traşi la răspundere, cerînd justiţiei să-i pedepsească drastic pe cei vinovaţi.

Ameninţări teroriste

Declaraţiile lui Gabriel au declanşat un val de ameninţări. Centrala social-democraţilor de la Berlin a fost evacuată marţi, după ce extremişti au anunţat că au amplasat o bombă în clădire. Sute de mailuri trimise pe adresa partidului şi unor demnitari social-democraţi conţin înjurătări şi ameninţări cu moartea. Radiodifuziunea germană a anunţat în cursul dimineţii că împotriva a 14 autori de mailuri se vor face plîngeri penale. Un cetăţean care a cazat refugiaţi în locuinţa sa proprie a primit următorul mesaj: „Păcat că nu mai există cel de-al III-ea Reich”.

XS
SM
MD
LG