Linkuri accesibilitate

Incidente xenofobe violente în Germania


Tabăra pentru refugiați albanezi din Eisenhuettenstadt, Germania, 13 August 2015
Tabăra pentru refugiați albanezi din Eisenhuettenstadt, Germania, 13 August 2015

Agresiunile contra unor refugiaţi şi solicitanţi de azil politic

Şefa guvernului german, Angela Merkel, va vizita astăzi tabară de refugiaţi din localitatea Heidenau, din landul federal estic, Saxonia. Este o vizită cu o evidentă dimensiune simbolică. Merkel intenţionează să-şi arate solidaritatea cu refugiaţii şi azilanţii sosiţi în Germania. În acelaşi timp, vizita este gîndită şi ca un gest de condamnare a acţiunilor şi incidentelor rasist-xenofobe grave, înregistrate în ultimele zile tocmai în această localitate.

Freital, Heidenau şi Nauen, au devenit în aceste zile sinonime pentru intoleranţă, xenofobie, rasism militant şi neonazism. Sunt doar 3 localităţi unde extremişti de dreapta au atacat tabere şi au încercat să împiedice cazarea unor solicitanţi de azil politic.

La Nauen, în landul estic Brandenburg, a fost incendiată luni o sală de sport în care urmau să fie cazaţi refugiaţi. La Heidenau au avut loc incidente violente între poliţie şi participanţii la o demonstraţie organizată de formaţiunea radicală de dreapta, Partidul Naţional-Democrat din Gemania (NPD). La Freital, din landul răsăritean Saxonia, demonstranţi radicali au încercat să împiedice cazarea azilanţilor în localitate.

Vicecancearul Sigmar Gabriel a fost luni la Heidenau, unde au avut loc cele mai mai grave incidente. Între timp, poliţia a luat măsuri aspre de protejare a refugiaţialor. Şocat de escaladarea violenţelor din Heidenau, ministrul federal de interne, Thomas de Maizière, a anunţat că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere şi vor fi aspru pedepsiţi.

Tot el a precizat că atacarea unor tabere nu trebuie bagatelizat, dar, în acelaşi timp, incidentele nu trebuie considerate drept „reprezentative pentru Germania”.

Opoziţia ecologistă a criticat-o pe Merkel pentru că nu s-a pronunţat vis-à-vis de „teroare” extremiştilor, amintind de seria asasinatelor comise de organizaţia, Subterana Naţional-Socialistă (NSU). O declaraţie a cancelarei în care a condamnat incidentele a fost dată publicităţii abia luni, prin intermediul purtătorului de cuvînt al guvernului.

Cu prilejul unei conferinţe de presă comună la care a participat luni şi preşedintele francez Hollande, Angela Merkel s-a referit în general la problematică refugiaţilor din Uniunea Europeană şi, în special, la întîmplările ultimelor zile din Germania. Deşi a condamnat violenţele neonaziştilor, fostul purtător de cuvînt al guvernului, astăzi preşedinte al unei asociaţii civice anti-rasiste (Gesicht zeigen!), Uwe-Karsten Heye, este de părere că Merkel a fi trebuit să fie mai ofensivă. Într-un interviu acordat marţi postului naţional de radio (DLF), Heye a explicat reţinerea cancelarei prin faptul că ea nu vrea să provoace disensiuni între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (bavareză – CSU). Heye avea în vedera o serie de declaraţii populiste ale partidului bavarez care vizau problematica refugiaţilor, etichetaţi drept profitori ai sistemului social german.

Potrivit unor estimări, anul acesta vor sosi în Germania aproximativ 800.000 de refugiaţi.

În acest context, Merkel şi preşedintele Hollande au cerut luni o rezolvare a problematicii la nivel european.

XS
SM
MD
LG