Linkuri accesibilitate

Plăcuțele auto transnistrene, din nou interzise


De ce s-a răzgândit Chișinăul, după ce a purtat numeroase runde de negocieri pentru găsirea unui compromis?

Poliția de Frontieră spune că va încerca să pună în aplicare de la 1 septembrie interdicția de traversare a frontierei pentru mașini cu numere de înmatriculare în regiunea transnistreană și alte regiuni nerecunoscute. Aceste mașini nu pot traversa nici acum frontiera cu România, pentru că nu le lasă poliția de frontieră românească, așa încât decizia autorităților moldovene vizează punctele de trecere la granița cu Ucraina. Nu este prima asemenea încercare.

Decizia de a nu mai permite intrarea şi ieşirea din ţară a maşinilor cu numere de înmatriculare eliberate de Tiraspol aparține Poliției de Frontieră şi ar fi o obligaţie internaţională a Republicii Moldova, cel puţin aşa explică şeful adjunct al instituției, Ianuş Erhan.

Deocamdată, nu este clar dacă aceasta a fost agreată şi de Executivul de la Chişinău, iar Erhan evită un răspuns tranşant:

„Ştiţi noi am avut mai multe tentative, am solicitat poziţia mai multor autorități responsabile de domeniu. Niciodată nu am avut un răspuns, cu regret. Dar ne obligă legislația internațională, respectiv Convenția cu privire la circulația rutieră, cât şi hotărârea guvernului cu privire la circulația rutieră, care permite autorizarea în trafic internațional doar în baza documentelor eliberate de autoritățile naționale. De aceea, este o decizie corectă, credem noi”.

Întrucât la modul practic decizia afectează doar regimul de traversare a hotarului ucrainean, iar UE nu acceptă mijloace de transport înmatriculate în regiunea transnistreană, l-am întrebat pe şeful adjunct al Poliţiei de Frontieră, Ianuş Erhan, dacă Chişinăul a coordonat cumva această decizie cu partea ucraineană. El a spus că chestiunea a fost agreată de principiu de Kiev, în contextul discuțiilor despre instituirea posturilor comune de contul, care ar trebui să apară nu mai devreme de anul viitor. Erhan afirmă însă că decizia a fost coordonată cu misiunea europeană de asistență la frontiera moldo-ucraineană.

Nina Ștanski
Nina Ștanski

Şefa negociatorilor regimului separatist, Nina Ștanski, s-a plâns, într-o postare pe Facebook, că Tiraspolul nu a fost înștiințat oficial despre aceste intenții. „Este cu totul neclară logica acestor acțiuni din partea partenerilor noştri moldoveni care şi-au înscris un autogol. Libertatea de circulație este una din prioritățile procesului de negocieri, recunoscut de toţi participanții formatului 5+2”, a scris Nina Ştanski.

Până acum interdicțiile anterioare la trecerea hotarului de către mașinile înmatriculate în regiunea separatistă nu au fost respectate de Ucraina. De aceea, Ion Leahu, fost membru al CUC, crede că ar fi trebuit să existe o certitudine înainte de lua o decizie care să provoace iritări la Tiraspol.

„Asta era principalul. Din moment ce Ucraina a manifestat o atitudine foarte şi foarte pozitivă pentru noi în ceea ce priveşte controlul la hotar, în sensul că se depun eforturi pentru a combate traficul ilegal, contrabanda. Ucraina ar fi putut să se atribuie şi la problema dată”.

Ion Leahu spune că a fost surprins să afle că autoritățile de la Chişinău au revenit la problema plăcuțelor de înmatriculare, adoptând măsuri unilaterale, după ce chestiunea a fost abordată în mai multe runde de negocieri şi se căutau compromisuri.

Ion Leahu
Ion Leahu

„Şi când părea că se fac declarații din partea Chișinăului că mergem la negocieri, că negocierile sunt unica metodă, unica formă de soluționare, se face pasul respectiv. Eu nu văd logica aici. Ei pur şi simplu o să spună: nu vreți, noi o să mergem la contramăsuri îndreptate împotriva cetățenilor Republicii Moldova care au mașinile înregistrate la Chişinău. Doar este clar, din experiența trecută, că nimeni n-o să fugă îndată la Varniţa sau la Rezina să-şi reînmatriculeze mașinile”.

Mai mulţi experţi afirmă că problema necesită o abordare mai complexă, dacă tot restricțiile încercate anterior nu au produs efecte. În plus, mai există o categorie de proprietari de autoturisme care vor fi afectați, din rândul cetățenilor din dreapta Nistrului, care au profitat din plin până acum de taxele de înregistrare mai mici din regiune şi şi-au înmatriculat autoturismele acolo.

Previous Next

XS
SM
MD
LG