Linkuri accesibilitate

Premierul Victor Ponta și administrația locală pe care o coordonează sunt copii ale sistemului corupt din China (România liberă)


Impasul european (I. Stanomir/contributors.ro).

Declarația de săptămâna trecută a ministrului rus de externe, cum că Statele Unite ar fi dispuse la o relansare a relațiilor cu Moscova, este prezentată de Iulian Chifu în Evenimentul zilei cu tot cu punerea la punct venită de la Washington. Serghei Lavrov reușise să șocheze, spune Chifu, mai ales Europa centrală și de est, dar adjunctul secretarului de stat american Victoria Nuland a făcut rapid precizările de rigoare: Statele Unite intenţionează să continue politica actuală faţă de Rusia, care prevede o cooperare selectivă cu Moscova, în acele domenii în care se poate şi atunci când se poate. Poziția exprimată de Lavrov urmărește doar să creeze disensiuni în rândul statelor occidentale, se arată în Evenimentul zilei.

Editorialul României libere, semnat de Dan Cristian Turturică, ajunge la concluzia că premierul Victor Ponta și administrația locală pe care o coordonează sunt copii ale sistemului corupt și învechit de guvernare din China, care tocmai se sparge fisurează sub ochii noștri. E vorba de faptul nemaiîntâlnit că disensiunile din Partidul Comunist Chinez răbufnesc în presa de la Beijing. Liderul partidului este contestat de oligarhii și profitorii sistemului, din pricina operațiunii de stăvilire a corupției pe care a declanșat-o. Pe același model, premierul român Victor Ponta se plânge de „teroarea” semănată de Direcția Națională Anticorupție în rândul demnitarilor și a liderilor din administrația locală. De frica dosarelor penale, aceștia ar ezita să acceseze fonduri europene, să facă investiții. Numai că „puțini s-au obosit să citească Strategia Națională Anticorupție 2012-2015. Cei care au făcut-o au observat că aceasta este extrem de precisă în a trasa obligații foarte detaliate pentru toate instituțiile publice din România pentru prevenirea corupției”.

Articolul din România liberă prezintă câteva dintre prevederile strategiei și încheie pe un diagnostic sever: „(...)Administrația publică din România și conducătorii ei alcătuiesc și astăzi, în bună măsură, același tip de sistem închis și retrograd inventat în perioada comunistă, care a fost reformat din temelii în țările care au făcut o tranziție reușită către statul de drept și economie de piață. O combinație de proști și de hoți, în care oamenii competenți și integri reprezintă o minoritate persecutată sau, în cel mai bun caz, marginalizată.

Ioan Stanomir scrie pe site-ul contributors.ro despre dublul impas în fața căruia se găsește astăzi Europa: a ajuns aproape să se învecineze cu Califatul pe care Statul Islamic umblă să-l înființeze în teritoriile cucerite în mod atât de violent și trebuie să facă față unui val de imigranți fără precedent. În cea mai mare parte, ei fug din calea războiului, a sărăciei, a insecurității. Se dezintegrează astfel iluzia că bunăstarea europeană poate fi menținută în granițele unei Uniuni oarecum „izolate” de problemele din afară. Statul Islamic, arată Ioan Stanomir, nu este din păcate doar un totalitarism ce practică purificarea etnică şi genocidul, ci „un proiect universal”, care nu are limite. „Zelul său misionar se hrăneşte din exterminarea duşmanilor pe care îi inventează şi îi denunţă”. Iar inamicul cu care islamiștii sunt dispuși să lupte până la capăt ar fi însăși modernitatea. „Criza refugiaţilor, scrie Stanomir, este o hârtie de turnesol care dovedeşte amploarea acestei tragedii politice şi umanitare. Acceptarea datoriei de intervenţie apare ca unica manieră în care se poate opri ofensiva totalitarismului islamic”.

XS
SM
MD
LG