Zeci de mii de oameni s-au adunat azi în Piața Marii Adunări Naționale la protestul antiguvernamental organizat de Mișcarea Civică Demnitate și Adevăr „Da”.
Veniți din toate colțurile Moldovei, din Ocnița, Edineț, Bălți, Leova, Hâncești sau Ialoveni, oamenii au votat unanim pentru alegeri anticipate, demiterea celor care se fac responsabili de criza din sistemul bancar, sărăcirea populației, corupție și politizarea instituțiilor de stat.
Acestea sunt și revendicările însemnate într-o rezoluție a acțiunii de azi, numită și mobilizare împotriva hoției. Liderii mișcării, susținuți de mulțime, au mai cerut azi demiterea președintelui Timofti, a președintelui parlamentului dar și a altor funcționari de stat:
„Noi împreună, bazându-ne pe dumneavoastră, pe poporul Moldovei, suntem hotărâți să mergem până la capăt, să ducem această luptă la nesfârșit până vom obține rezultatul scontat. Noi vom protesta până cînd acești bandiți vor pleca de aici, până vom schimba toate instanțele de judecată, Procuratura, nesimțitul de la Banca Națională, de la CCA, de la Comisia Electorală Centrală.”
Oamenii cu care am reușit să stau de vorbă spun că ar avea mai multe motive pentru a-și exprima public nemulțumirea. Întâi de toate pentru că s-au furat banii de la Banca de Economii, pentru că guvernații nu le-au îndreptățit așteptările, pentru că tolerează corupția și pentru că au discreditat ideea integrării europene:
„Eu am 24 de ani și anul trecut am revenit în țară, într-o țară în care am ales răul cel mai mic dar care s-a dovedit a fi răul cel mai mare, într-o țară în care ni s-a furat miliardul, în care ni s-a furat speranța că vom adera la Uniunea Europeană, în care vom avea parte de acele reforme mult promise. Cred că ceea ce se citește pe fețele oamenilor este anume acea speranță, poate adormită, dar nicidecum îngropată. Prin acest protest demonstrăm că se poate, că doar împreună se poate.”
„Sărăcia, asta este cea mai mare nemulțumire. Vrem și noi să trăim ca toată lumea civilizată. Când auzi că se fură așa sume de bani și nu se tem de nimeni.”
Europa Liberă: Și cine poate opri jaful, corupția?
- „Avem nevoie de o justiție corectă.”
- „Am ajuns noi, la pensie și umblăm ca niște cerșetori. Copiii noștri au plecat, dar nici lor nu le este ușor acolo. Ne dorim un trai decent, la pensie.”
Europa Liberă: Cine ar putea face schimbarea pe care o doriți?
- „Toți împreună, să ne unim. Jos toți tâlharii.”
- „Să vină oameni cinstiți la putere, să nu avem frică de ziua de mâine, să trăim în pace. Să începem de la asta că să plece cei de la guvernare și mai departe oamenii cu demnitate să preia conducerea cumva.”
- „Într-adevăr ne este greu, salariile nu ne ajung, nu ne descurcăm. Dacă nu vom ieși și nu vom cere drepturile noastre și ce s-a cerut astăzi aici, cred că și mai departe tot așa și se va fura.”
Toate revendicările protestatarilor au fost înmânate premierului Valeriu Streleț. Grupul de inițiativă al mișcării i-a cerut acestuia, cât și liderilor partidelor de la guvernare să vină în fața mulțimii. Nimeni însă nu a venit să discute cu protestatarii.
Mulțimea, care spune într-un glas că își „vrea țară înapoi” este hotărâtă să nu renunțe la proteste până când guvernații nu vor reacționa la revendicările lor. În Piața Marii Adunări Naționale au fost instalate corturi. O parte din oameni au plecat, mulți însă au de gând să înnopteze în fașa clădirii guvernului, pentru a asigura un protest non-stop.